Hovädzí eintopf fotorecept
Foto: skandik
Výborný recept typu „nahádžem do jedného hrnca a nechám variť“.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
4 hrubšie plátky (alebo bravčová masť a údené mäso) |
|
4 strúčiky |
|
4 vetvičky (čerstvý) |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
2 stonky |
|
2 fľaše |
|
600 ml |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Hovädzie mäso a slaninu/údené nakrájame na asi 2 cm veľké kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno, a zvyšok zeleniny na malé kocky.
-
2
Slaninu/údené s masťou hodíme do hlbšej panvice a opečieme, v prípade slaniny kým sa nevyškvarí dostatok masti, v prípade údeného kým nie je opečené pekne dohneda. Potom mäso z panvice vyberieme a preložíme do väčšieho hrnca (aspoň 3 l). Hovädzie kocky dobre osolíme a okoreníme, a dáme opiecť pri vysokej teplote na vyškvarenú masť. Keď je mäso zatiahnuté, taktiež ho preložíme do hrnca.
- 3
Do panvice hodíme nakrájanú cibuľu a osmažíme do zlatohneda. Osolíme, a pridáme cesnak, ktorý ešte asi minútu opečieme. Do panvice vylejeme obsah oboch fliaš čierneho piva a necháme zovrieť, pričom z dna panvice oškriabeme všetky prichytené zvyšky mäsa (v nich sa skrýva tá pravá chuť). Celý obsah panvice prelejeme do hrnca.
- 4
Nakrájané paradajky, mrkvy a zeler pridáme spolu s paradajkovým pretlakom, vetvičkami tymianu a cukrom do hrnca. Všetko dobre premiešame a prisypeme za pol čajovej lyžičky čierneho korenia. Opäť všetko premiešame, a prilejeme toľko slepačieho vývaru, aby bolo všetko zakryté. Privedieme do varu, premiešame, prikryjeme pokrievkou, a pomaly varíme, kým je mäso krehké, nie však kratšie ako dve hodiny. Občas premiešame.
- 5
Keď je mäso krehké, zvýšime plameň a dáme pokrievku dole. Varíme asi 20 minút na vysokom plameni, kým omáčka mierne nezhustne. Odstránime vetvičky tymianu, a dochutíme soľou a korením. Kto má rád hustejšiu konzistenciu, môže do omáčky primiešať jednu či dve lyžice múky a nechať tri minúty prevariť.
- 6
Podávame so zemiakovou kašou, alebo len tak s chlebom. Z vlastnej skúsenosti je omáčka o to lepšia, čím viackrát je ohrievaná.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu