Hovädzie mäso

Hovädzí eintopf (fotorecept)

Autor receptu: skandik

Výborný recept typu „nahádžem do jedného hrnca a nechám variť“.

6-8
porcií
180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovädzie mäso a slaninu/údené nakrájame na asi 2 cm veľké kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno, a zvyšok zeleniny na malé kocky.
  2. Slaninu/údené s masťou hodíme do hlbšej panvice a opečieme, v prípade slaniny kým sa nevyškvarí dostatok masti, v prípade údeného kým nie je opečené pekne dohneda. Potom mäso z panvice vyberieme a preložíme do väčšieho hrnca (aspoň 3 l). Hovädzie kocky dobre osolíme a okoreníme, a dáme opiecť pri vysokej teplote na vyškvarenú masť. Keď je mäso zatiahnuté, taktiež ho preložíme do hrnca.
  3. Do panvice hodíme nakrájanú cibuľu a osmažíme do zlatohneda. Osolíme, a pridáme cesnak, ktorý ešte asi minútu opečieme. Do panvice vylejeme obsah oboch fliaš čierneho piva a necháme zovrieť, pričom z dna panvice oškriabeme všetky prichytené zvyšky mäsa (v nich sa skrýva tá pravá chuť). Celý obsah panvice prelejeme do hrnca.
  4. Nakrájané paradajky, mrkvy a zeler pridáme spolu s paradajkovým pretlakom, vetvičkami tymianu a cukrom do hrnca. Všetko dobre premiešame a prisypeme za pol čajovej lyžičky čierneho korenia. Opäť všetko premiešame, a prilejeme toľko slepačieho vývaru, aby bolo všetko zakryté. Privedieme do varu, premiešame, prikryjeme pokrievkou, a pomaly varíme, kým je mäso krehké, nie však kratšie ako dve hodiny. Občas premiešame.
  5. Keď je mäso krehké, zvýšime plameň a dáme pokrievku dole. Varíme asi 20 minút na vysokom plameni, kým omáčka mierne nezhustne. Odstránime vetvičky tymianu, a dochutíme soľou a korením. Kto má rád hustejšiu konzistenciu, môže do omáčky primiešať jednu či dve lyžice múky a nechať tri minúty prevariť.
  6. Podávame so zemiakovou kašou, alebo len tak s chlebom. Z vlastnej skúsenosti je omáčka o to lepšia, čím viackrát je ohrievaná.