Harira - marocká polievka fotorecept

mata29 - fotkamata29, 21. februára 2014
Harira - marocká polievka (fotorecept)
Foto: mata29

Túto polievku so prvý krát jedla v Marrakéši a zamilovala som si ju. Odvtedy si ju robím aj doma. Je vynikajúca :)

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (alebo baranie)
1 pohár
1/2 pohár
1 ks
1 pohár (rapíky)
1/2 pohár
1/2 pohár
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL (čerstvý strúhaný)
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 l
Neskôr:
1/2 pohár
3 PL
1/2 pohár
1 ks
3 - 6 ks, podľa veľkosti
3 PL
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme všetky potrebné suroviny.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si nakrájame všetky suroviny: hovädzie/baranie mäso, 1 väčšiu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 pohár zelerovej, 1/2 pohára koriandrovej a 1/2 pohára petržlenovej vňate nakrájame nadrobno. Cícer vylejeme z konzervy a opláchneme a 1/2 pohára šošovice taktiež opláchneme.

  3. 3

    Na rozpálenom oleji z prudka opečieme mäso (ja som použila hovädzie mäso), pridáme nakrájanú cibuľu a taktisto chvíľu za stáleho miešania osmažíme. Pridáme 1 pohár cíceru, 1/2 pohára šošovice, zelerovú, koriandrovú, petržlenovú vňať a cesnak. Následne všetko pomiešame.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme všetky koreniny: čierne mleté korenie, soľ, škoricu mletú, zázvor mletý/čerstvý strúhaný, kurkumu mletú, šafrán mletý, čilli korenie (z každého korenia 1 čl). Všetko dobre premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme 5 minút variť.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 5 minútach pridáme liter vody, pomiešame, prikryjeme a necháme variť 1 hodinu.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie: z 3 až 6 stredne veľkých až veľkých paradajok si urobíme pyré pomocou mixéra alebo pasírovača ( ja som ich len nadrobno nakrájala). Zmiešame 3 PL múky s 1/2 pohárom vody a 3 PL pretlaku s 1/2 pohárom vody.

  7. 7

    Po hodine varenia pridáme paradajkové pyré, zmiešanú múku s vodou a zmiešaný pretlak s vodou a slíže. Následne pomiešame a necháme variť 20 minút. Po pridaní týchto ingrediencií polievku kontrolujte a občasne premiešajte, aby sa neprihorela.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach si rozbijeme jedno čerstvé vajce (môžete si ho v miske rozšľahať, aby z neho neboli v polievke veľké kusy a vyzeralo to chutne), pridáme ho do polievky a premiešame. Necháme chvíľu povariť, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou.

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred podávaním si polievku dochuťte citrónom, nech má správnu chuť. Dobrú chuť :) Dáfam, že Vám bude chutiť tak ako mne :)

    Harira - marocká polievka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

brambora
z obrazku krasne vidiet rozdiel medzi chlapom a zenou. :D moze to byt chutna polievocka...
youness30
velmi chutna polievka a velmi vydatna...priatel je z Maroka a robievam ju pravidelne aj ked na iny sposob..,ale ona ma viac variacii
mata29
to je zrejme diétnejšia verzia bez mäsa, ale určite by mi tam chýbalo a taktiež aj škorica a ostatné koreniny...
janger
Podla popisu - vyborna, vonava polievka :-)...
daguska
Urcite vynikajuca polievka.Mali sme marockeho kuchara a vsetko,co navaril bolo skvele.A ich cukrovinky,no jedna basen.Len neviem,ci cajova lyzicka safranu nie je vela.
hviezda0401
no, neviem, či je diétna bez mäsa. mne chutí bez mäsa, vajca a hlavne múky či rezancov. Len cícer (nie z konzervy, preboha), zelerová, petržlenová vňať, mrkva, polené paradajky, a na olivovom oleji spenená 1 cibuľa, cesnak, himalájska soľ, cumin , zázvor, kurkuma. tak trochu na indický spôsob. Keby sa tak dala zohnať ešte koriandrová vňať :-)