Harira, sýta polievka z červenej šošovice

foodissimo - fotkafoodissimo, 10. augusta 2011

Táto polievka potvrdzuje staré známe, že najjednoduchšie recepty chutia vždy najchutnejšie. Načo zbytočne prekombinovávať chute, keď sa to dá aj jednoducho. Táto výborná polievka Zobraziť celý popisTáto polievka potvrdzuje staré známe, že najjednoduchšie recepty chutia vždy najchutnejšie. Načo zbytočne prekombinovávať chute, keď sa to dá aj jednoducho. Táto výborná polievka nielen zahreje, ale poteši aj žalúdok, zastúpi plnohodnotné jedlo. Červená šošovica je zdrojom vitamínov a hlavne aj proteínov. Môžeme tak mať zdravý a výdatný obed hotový do pol hodiny. Tak už nečakajme a poďme spoločne na to.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

140 g
400 g
200 g uvarený
2 čajové lyžičky
1 polievková lyžička
1 l
1 ks
1 menšia hrsť
 kúsok podľa chuti




Postup

  1. 1

    V hrnci nasucho opražíme kmín s chilli papričkou. Keď začne kmín praskať, pridáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme asi 5 minút dozlatista.

  2. 2

    Pridáme šošovicu, rajčiny, vývar. Privedieme k varu a ďalších 15 minút varíme, kým sa uvarí šošovica.

  3. 3

    V kuchynskom robote alebo ponorným mixérom rozmixujeme polievku, nie však dohladka. Snažme sa nechať v polievke kúsky šošovice.

  4. 4

    Pridáme uvarený cícer a ešte chvíľu varíme. Dochutíme soľou, mletým čierným korením. Po odstavení zo sporáka pridáme koriandrovú vňať, aby sme polievku prevoňali a dodali ešte jemnú korenistú chuť.

  5. 5

    Polievku si určite vychutnajte s lyžičkou bieleho jogurtu. Bude chutiť ešte sviežejšie.

Diskusia k receptu

foodissimo
@cistinka - ďakujem za ten blog. verím, že nájdete aj na blogu viac zaujímavých článkov z kuchyne

@all - polievku treba skúsiť, ja som si ju zamiloval. určite patrí do môjho pravidelného jedálnička
maartina
recept sa mi páči, už je v KK ...rozhodne stojí za vyskúšanie :)
evusik
polievka vyzerá výborne, mám rada takéto rýchlovky :-)
kukla som aj na tvoj blog - páči sa mi, určite občas nakuknem :-)
jerica
Čas obeda,juj či by som si dala a s tou smotanou!! hm,mňamka :-))
foodissimo
@zinnajdha - Harira je typická marocká polievka, podávaná počas celého mesiaca Ramadanu. Presný význam slova "harira" nepoznám, ale skúsim zistiť.
cesminaz
"Vyborna polievka"! Vyskusala som ju a odvtedy somju robila uz niekolko krat,je presne podla mojej chuti ;-). Len cicer som vtedy doma nemala,takze som robila bez neho,a robim az doteraz,noto nic nemeni najej chuti,je fakt vyborna.Len ked tu rascu prazim,sa skoro zadusim :-)) Noale kedze prave "to"datu skvelu chut dotoho,takto vydrzim :-) ,skvely recept, dakujem.
tiginko
dnes sme mali na obed túto polievku a je fakt vynikajúca. Dala som 1 lyžičku rímskej rasce a trochu mletých koriandrových semienok, bez koriandrovej vňate, ktorú veľmi v láske nemáme. Vďaka za recept, určite si ju ešte zopakujeme...
petiatko
nikdy som o tejto polievke nepočula, len som hľadala recept s červenou šošovicou ... polievka je GENIÁLNA :) Som si 100% istá že sa bude variť veľmi často, vďaka za recept :)
caterina
prave sme tuto polievocku vyskusali a je vynikajuca! odporucam
livinka
práve som ju dojedla, je fakt výborná! tiež som klasickú rascu vymenila za rímsku, je výraznejšia a aromatickejšia, nejako viac mi pasovala do polievočky ako klasická :)
jarasima
Polievku som robila a je vynikajúca, žiadna komplikovaná príprava,minimum ingrediencií a hned patrila medzi najobľúbenejšie.
Len som nemala koriander, stačila aj petržlenová vňať. Fakt výborná.:-)
tiginko
milujem túto polievku, u nás už veeeľa krát varenú. Aj dnes je na programe dňa :-)
justin
Dva roky dozadu som ju jedol v Marrakeši,na Jamma el Fna,tak urobim tuto a porovnam.
Diki




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia