Guláš z diviaka so žemľovou knedľou fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. januára 2011
Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept)
Foto: evusik

Tak tento obed sme si s manželom podelili. On robil guláš a ja knedľu.

30 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Neuviedla som množstvá, pretože každý kto varí vie že je to obtiažne, zvlášť pri guláši keď dávate štipku toho a štiku tamtoho. A to nehovorím o tom, že keď varí môj muž tak by bol najradšej v kuchyni sám aby mu do toho nikto nekibicoval. Preto mám aj málo fotiek. Takže poďme nato: mäso nakrájame na kocky

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obyčajnú údenú slaninu, nakrájanú na kocky opražíme na sucho. Keď pustí masť pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme. Pridáme mäso a orestujeme ho tak aby sa zatiahlo. Pridáme bobkový list, celé korenie, červené víno a dusíme.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom podlejeme vodou, pridáme celú mrkvu a petržlen, pár strúčkov cesnaku, chilli papričky alebo feferónky....

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    lečo alebo nakrájané rajčiny a papriku. My dávame domáce mrazené lečo, kde sú už rajčiny zbavené šupky, pretože rajčinové šupky v jedle neznášam. Pridáme paradajkové pyré, alebo pretlak. Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké. Vtedy vyberieme mrkvu, petržlen a bobkové listy, pretože sa tam varili len pre chuť.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver pridáme hríby. Použili sme mrazené hríby, tie nie je treba variť. Sušené treba namočiť a treba ich pridať skôr. Pred dokončením pridáme 1PL slivkového lekváru, majoránku a dochutíme podľa vlastnej chuti.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žemľová knedľa: žemle nakrájame na kocky, ak nemáme žemle použijeme 2 rožky miesto 1 žemle. Z bielkov ušľaháme sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva, žĺtka rozhabarkujeme v mlieku, dáme do misy a premiešame spolu s nakrájanými žemľami...

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nakoniec pridáme sneh z bielkov. Osolíme.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Žemľovú hmotu dáme do nádoby (môžeme použiť akúkoľvek plastovú nádobu na potraviny)

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a dáme na 15-20 minút do paráku.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovú knedľu necháme v paráku chvíľu odpočívať, potom vyklopíme na dierkovanú podložku a o chvíľu môžeme krájať.

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a už len servírujeme a zapíjame dobrým červeným vínkom, alebo Starou mysliveckou ...

    Guláš z diviaka so žemľovou knedľou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
Dostala som krásne diviače mäsko a nevedela som čo s ním...tvoj recept mi prišiel veľmi vhod....v nedelu to robím aj stou knedľou....:-)
no my sme varili gulášik už včera, knedľu som spravila len jednu, ale tak sme sa do toho pustili, že som dnes musela spraviť druhú a veru to platí 100% že guláš je na druhý deň najlepší. Pochvala samozrejme patrí tomu môjmu lebo on varil a ja si myslím, že najlepšie guláše varia chlapi, dokonca aj takí čo nič inšie variť nevedia :-)
@evusik no bodaj by si si aj stazovala, ked ti navari taky chutny gulas. Velmi dobry recept, niekedy sa zide. Odkladam do KK. Tu knedlu uz musim niekedy vyskusat, doteraz som robila len tie klasicke kysnute.
@evusik ty vieš prekvapiť , guláš BOMBA , suroviny aj prísady ma fakt zaujali, ver že vyskúšam , ešte som sa nestretla s takými prísadami!! ukladám :-)
aha , na tom stole servíroval s guľovnicou pre toho kto by sa opovážil vrhnúť na gulášik ? fajočka je tiež kúzelná:-):-))
mnaaam to vyzerá božsky , už len zohnať divinu :-) a tú knedlu ako inak možem urobiť ak nemám parák ???? ja som ešte knedle doma nerobila :-D tvoja knedla je úžasnáá , aj ja by som rada taký skúsila
Evusik, zlato, este som diviaka nikdy nerobila, mam ho teraz v mrazaku, idem urobit podla teba ten gulas, len jednu otazku:nemusim ho predtym marinovat? diky za odpoved, krasne sviatky
...leco a hriby som vynechala, varila som den vopred aby sa jedlo dobre odlezalo a cakala som na tu chut vinka,slivkoveho lekvaru a vsetkych korenin.Uz druhy recept na divinu od Teba vyskusany s veeeeeelmi pozitivnym vysledkom-a to je co povedat,nemam totiz v oblube kombinaciu masa a niecoho sladkeho,ale tu to sedelo jak .... ved vies ako sa to hovori, takze dakujem opat;-)
@renulienka z mojim mužom by ste si mohli ruky podať :-) ani on nemá rád kombináciu mäsa a sladkého, musím ho lámať aby niečo také použil , ale táto kombináciu mu napodiv chutí....
som rada, že sa ti recept páči a že ste si pochutili .-)
Gulas sa vydaril na jednotku (pozdravujem pana manzela), s knedlou sa budem musiet este zoparkrat popasovat alebo si zohnat pomocnu ruku. (V strede bola mazlava, nedopecena... vela mlieka alebo malo prasku? Pomohlo az narezanie na platky a dalsich 10 min.)
@akshai teším sa, že sa guláš vydaril :-) pozdrav odovzdám...
s knedľami som sa aj ja čosi natrápila a roky som ich odmietala robiť, teraz sa to akosi utriaslo a už to ide, ale občas sa aj mne nedarí, z toho si nič nerob... ale nakoniec si si celkom dobre poradil :-) tak nech sa nabudúce zadarí na 100% :-)
Knedľu som nerobila,postačila aj kúpená, no že zdravím manžela :-), je naozaj výborný, darmo, naši muži sú vo varení gulášov lepší ako my ženy, no dáme sa inšpirovať , recept mám už uložený.
fantastické, mám v mrazáku steno z diviaka, tak najbližšie idem na to.
Len knedla sa mi v živote nepodarila, možno podľa teba sa zdarí.
Dík za recept...
@Sisi1 ja sa priznám, že keď som bola mladá ani ma nenapadlo trápiť sa s domácou knedľou, voľakedy boli Lahôdky kde predávali výbornú knedľu tak čo by som sa s tým babrala :) a veru teraz mám zas také obdobie, že doma nerobím, jednak nie je pre koho, my nemôžeme a mladí knedľu nechcú a keď tak raz za rok, tak si kúpim v jednej reštaurácii kde predávajú aj cez ulicu...
prajem ti nech sa ti podarí - guláš aj knedľa :)


om sa tiež s knedľou natrápila a boli roky keď som ju doma vôbec nerobila a teraz zase nerobím... kupujem v jednom podniku kde robia veľmi dobrú domácu knedľu, treba si dopredu objednať a mám to bez roboty a strachu či sa mi podarí

@Evusik (27.1.2017 18:40)

ďakujem za reakciu na môj príspevok.
Až dnes som si ho prečítala. Tvoj recept na guláš a knedľu som vyskúšala hneď na druhý deň. Myslím, že doteraz najvydarenejšia knedľa :-))
Tiež by som najradšej kúpila hotovú, ale tie z Lídla a Tesca sú o ničom.
A reštaurácie tu v Trnave čo robia dobré knedle, tak ich nepredávajú.
Majú ich iba pre vlastnú potrebu.
Tak ešte raz ďakujem.
A teraz pár obrázkov z môjho výtvoru.
Vidím, že sa môže pridať iba jeden obrázok, tak druhý zo servera.











@Kimlo na S.T. už ani neviem či sa dá niekde kúpiť, voľakedy predávali v Lahôdkach v Lipe, skús pri Chirane... ja teraz zavolám dcére, ona zavolá svokre a donesú mi knedľu odkiaľsi od Myjany... trochu komplikované ale funguje to, hlavne keď knedľu potrebujem 1-2x do roka :)

Pridaj komentár k receptu: