Grilované ryby
Grilované ryby

Grilované ryby s bylinkovým olejom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 30. augusta 2025
Grilované ryby s bylinkovým olejom
Foto: Kulinární studio MAFRA
6
porcií
20 (+ odležanie) minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks (pstruh alebo sleď)
12 plátkov
Na bylinkový olej:
4 strúčiky
2 ks
1 PL
1/2 PL
3 PL
3 PL
4 PL



Postup

  1. 1

    Na bylinkový olej podrvíme očistený cesnak, nakrájame na kolieska jarnú cibuľku a zmiešame s nasekanou šalviou a rozmarínom, so sójovou omáčkou, s citrónovou omáčkou a olejom.

  2. 2

    Očistené ryby potrieme zvnútra aj zvonku bylinkovým olejom a necháme v chlade odležať asi hodinu.

  3. 3

    Každú rybu obalíme 2 plátkami slaniny. Poukladáme ich do zatváracej grilovacej mriežky. Mriežku s rybami položíme na rozohriaty gril s vrstvou žeravého uhlia. Grilujeme ich na otvorenom grile asi 5 minút, potom obrátime a grilujeme ďalších 5 minút.

  4. 4

    Hotové ryby opatrne vyberieme z grilovacej mriežky, potrieme zvyšným bylinkovým olejom a servírujeme.

Diskusia k receptu

velimir
Čerstvá ryba má jemnú chuť a výživové benefity, ktoré slanina svojou intenzívnou arómou, vysokým obsahom tuku a soli ľahko potlačí a zníži. Pri grilovaní slanina spôsobuje nerovnomerné prepečenie a uvoľňovanie tuku, čo zvyšuje riziko tvorby škodlivých látok a zhoršuje textúru mäsa. Bylinky a ľahké dochutenie naopak zachovajú prirodzenú chuť pstruha, podporia jeho arómu a udržia jeho nutričnú hodnotu.