Grilované kura
Grilované kura

Grilované kura v marináde

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 20. augusta 2023
Grilované kura v marináde
Foto: Shutterstock
4
porcie
15 minút
príprava
80-90 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks (menšie)
4 strúčiky
1 ČL
3 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Kura zvonka aj zvnútra umyjeme a osušíme, dôkladne ho nasolíme. Pretlačené strúčiky cesnaku zmiešame so soľou a v mažiari rozdrveným novým korením, pridáme škoricu, mleté čierne korenie, soľ a olivový olej, dôkladne premiešame. Marinádou natrieme kura zvonka aj zvnútra. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na tri hodiny do chladničky.

  2. 2

    Asi pol hodinu pred grilovaním kura vytiahneme z chladničky. Gril rozpálime a uhlíky rozhrnieme, grilujeme na nepriamom ohni prikryté asi 80 – 90 minút, kura počas grilovania pravidelne otáčame.

  3. 3

    Ak máme elektrický gril, kura grilujeme pri teplote 200 °C asi 1,5 hodiny, pravidelne otáčame.

Diskusia k receptu

chemik
@evanaaa (20.8.2023 17:28)

Už staré recepty zdůrazňují, že drůbež se solí velmi důkladně, zejména zevnitř, protože sůl mastnou kůží k masu nepronikne dostatečně. Já solím před grilováním pod uvolněnou kůží prsa i stehna a potírám slaným kořeněným pácem s olejem . Specialisté dokonce kuřata nakládají do solného roztoku přes noc - kdysi byl na Vareche podrobnější článek. Oceňuji dobrou radu pro grilování na elektrickém grilu s otáčecím rožněm jen při 200°C a světlejší marinádu bez papriky, takže se kůže moc nepřipálí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia