Grilované kura

Grilované kurča marinované v cmare

Autor receptu: redakcia

6
porcií
15 (+ marinovanie) minút
príprava
45-55 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kurča pozdĺžne rozstrihneme pri prsnej kosti, roztvoríme ho a dôkladne pritlačíme, aby sa sploštilo. V mažiari podrvíme korenie a fenikel, premiešame s údenou paprikou, kajenským korením, so sušeným cesnakom, soľou a s polovicou cukru. Touto zmesou dôkladne potrieme celé kurča. Vložíme ho do misy, zalejeme cmarom a necháme v chlade marinovať minimálne 3 hodiny.
  2. Na grilovaciu omáčku zmiešame zvyšný cukor, paradajkové pyré, tabasco a olej. Dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pripravíme si gril s vyššou vrstvou rozžeravených brikiet. Kurča vyberieme z marinády a jemne osušíme. Položíme ho na gril kožou nadol. Potrieme grilovacou omáčkou a grilujeme asi 15 minút pod zatvoreným vekom. Potom kurča otočíme kožou nahor a grilujeme ďalších 30 minút. Priebežne potierame zvyšnou omáčkou.
  4. Kým sa kurča griluje, pripravíme salsu: klásky kukurice opečieme na grile, potom z nich ostrým nožom odrežeme zrná. Zmiešame ich s fazuľou, nakrájanou jarnou cibuľkou a nasekanou čili papričkou. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom.
  5. Hotové kurča necháme pár minút odpočinúť, naporciujeme a podávame spolu so salsou.