Gazdovské plnené zemiaky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. októbra 2014
Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept)
Foto: evusik

Zemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani Zobraziť celý popisZemiaky sa dajú pripraviť na tisíce spôsobov, ale k mojim najväčším favoritom patria pečené zemiaky v šupe s kúskom slaninky a masla... ale ani tieto čo som piekla nie sú zlé...

4
porcie
25 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Suroviny

5 ks
250 g
200 g
1 ks
2 - 3 strúčiky
1 - 2 PL
 na posypanie




Postup

  1. 1

    príprava týchto zemiakov je trošku dlhšia ale výsledok stojí zato :-)

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zemiaky v šupe dobre vydrhneme, každý zvlášť položíme na kus alobalu, posolíme, posypeme drvenou rascou, položíme dva - tri plátky masla a dobre zabalíme do alobalu. Takto pripravené zemiaky pečieme na 200°C, zhruba hodinu. Záleží od veľkosti zemiakov.

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď sú zemiaky upečené, opatrne ich rozbalíme a prekrojíme po dĺžke, stred lyžicou vydlabeme... vydlabané zemiakové misky dáme naspäť do rúry, aby sa nám pekne do zlata zapiekli..

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme si plnku - na sucho, alebo na troche masti, opražíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, keď pustí masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a podusíme do sklovita... zmes necháme vychladnúť.

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do misky si dáme bryndzu, pridáme vychladnutú podusenú slaninku, vydlabané zemiaky, pretlačený cesnak, trochu kyslej smotany, drvenej rasce a nasekanú petrželku, zamiešame, ak treba ešte pridáme kyslú smotanu... nesolila som vôbec, pretože bryndza je slaná dosť, ale plnku treba ochutnať a dochutiť podľa seba

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    touto zmesou naplníme zemiakové misky, vrch môžeme posypať údeným syrom

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme už len zapiecť do vyhriatej rúry na 10-15 minút.

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    výborne sa k tomuto jedlu hodí kyslá smotana ochutená pretlačeným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    aj keď sa to nezdá je to veľmi sýte jedlo... ešteže som večer išla venčiť psa :)

    Gazdovské plnené zemiaky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

daguska
Velmi chutne a lákavo vyzerajú tie tvoje zemiaciky.Urcite mñamka.
finczi
Veľká dobrota, hneď sa slinky ohlásili...
luss44
@evusik , mne stačí pohľad na úvodnú foto a dostávam hlad :) Zemiaky sú moje naj... v rôznych obmenách. Podobne robím plnené aj ja, len uvarím v šupke a potom plním, plnku robím presne ako Ty, len s rascou sa nekamarátim. Najbližšie vyskúšam podľa Teba, páčia sa mi také predpečené, s chrumkavými okrajmi... mňam.
yogicek
Milá @evusik
Parádny recept. Ja síce zemiaky nejako zvlášť nemusím ale je tam moja obľúbená rasca ktorú mám rád a dávam ju skoro do všetkého tak ukladám a máš u mňa 5*. V takejto úprave s rascou to budem v budúcnosti robiť častejšie. Pekný deň.
evusik
milý @jogincek
ďakujem, ak by si náhodou nemal po ruke rascu kľudne pridaj kmín...
pekný aj keď upršaný deň aj tebe
kimlo
Zemiaky sú môj druhý chlieb, týmto ďakujem Kryštofovi Kolumbusovi, za to že ich doviezol do EU, a Tebe @evusik za super recept... :-) 5*
iva2111
Brambory miluju, dá se z nich vykouzlit spousta výborných jídel (i sladkých). Pokaždé, když máme sklizeno a ve sklepě stojí pytle s bramborama, mám pocit, že se může dít skoro cokoliv a my neumřem hlady :-)))
Nádherný recept!
ivav
Robievam podobné, bez bryndze, tak ich skúsim inovovať. Veľmi pekná fotka.
evusik
@kimlo ja aj K.Kolumbus ti ďakujeme :-) ale pre poriadok by sa patrilo poďakovať aj nemenovanému bačovi ktorý vymyslel bryndzu...
@yogicek prepáč, že som ti skomolila nick :(
ďakujem všetkým ktorí milujú aj tým ktorí nemilujú zemiaky za komentáre :-)
radost
jesť by sa mi toto chcelo..
/no pipľačky je tu veľo../
preto moja poklona takej kucháročke patrí
čo s prípravou s láskou pohrá sa
a nevarí len jedlá:raz-dva-tri..
/ako ja..:-(../
1x rela
kukulienka71
tiež som rada, že som sa narodila v po-kolumbovských rokoch:-) ochutenie je úplne po mojom, rascu milujem a k pečeným zemiakom obvzlášť. Krásne fotky, úroveň receptu je aká má byť;-) 5*
alex37
zemiačiky na jednotku :-) a ***** hviezdičiek + KK
rela
Som na tom tak ako @radost. Vždy sa mi zbiehajú slinky, keď vidím takéto recepty. Ale raz určite takúto dobrotu urobím - sľubujem :-)
tatranka
Ako krásne sú pripravené zemiačiky a aké lákavé a aj chutné.Veru by som menila aj za rezeň.
evusik
@radost práve dnes som varila také jedlo "raz-dva-tri a je hotovo" - kuracie prsia na zelenine s tarhoňou, trvalo mi to asi 25 minút a muž si naberal :)
ja keď mám veľa práce varí manžel, navarí si gulášu na tri dni a je spokojný... no a ja keď mám najviac práce, najväčší stres alebo sa mi nedarí zavriem sa do kuchyne a varím, to ma úžasne ukľudní, vyčistím si hlavu a môžem pracovať ďalej :-)
všetkým vám krásne ďakujem za nakuknutie :) teším sa, že nás je tu zemiakových viac...
marcel83
@evusik vyskúšam aj ja tieto plnené "gruľe" alias "bandúrky", či "erteple". Ja ich tiež môžem na xy spôsobov, hlavne po dlhých rokoch odpracovaných pre ázijského postkomunistického zamestnávateľa, kde mi ryža išla hore krkom /ale inak mali skvelé jedlá :)/
babkamt
zemiaky na všetky spôsoby môžem, dala by som si aj z tých tvojich. Viem, že to nie je možné, tak si ich spravím sama:-)
katkat
krasne, kiezby mi chcel niekto take uvarit :)
havino
sa mi páči ich predpiecť pred plnením, nerobím tak, len som predvárala, musia chutiť lepšie , pekný recept
lamus
Evusik, "tomu se nedá čelit",
Uložené! Raz to určite spravím.
... a ten blog O varení, živote a tak - hotové umelecké dielo
evusik
@lamas hneď takto zrána akú radosť si mi urobil :) ďakujem
@havino presne ako píšeš... ja tiež občas len uvarím v šupke a vždy ich dám na chvíľu zapiecť také ešte nenaplnené...
@renulienka @katkat @babkamt ďakujem :)
@marcel83 na zemiakoch je najlepšie to, podľa mňa, že sú jednak príloha ale dajú sa jesť len tak... v zime hodím do trúby zemiaky v šupke, upečiem a máme večeru... milujem zemiaky pečené v šupke :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia