Makový krémeš
Makový krémeš

Francúzsky makový krémeš fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. mája 2019
Francúzsky makový krémeš (fotorecept)
Foto: olinecka

Tento krémeš je fantastický, odporúčam ho vyskúšať.

50-60 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Makové cesto:
6 ks
150 g
150 g
100 g mletý
3 PL vlažná
1/2 dcl
1/2 bal.
Medové cesto:
300 g
100 g
1 ks
1 ks
50 g
1 PL
1 ČL
Krém:
3 ks
4-5 PL
700 ml
2 bal.
250 g
Okrem toho:
300 ml
 (na potretie korpusu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie na makové cesto.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ingrediencie na plnku.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Makové cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, postupne striedavo pridávame vlažnú vodu, olej, múku zmiešanú práškom do pečiva a mak.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medové cesto: Do misy dáme všetky ingrediencie na medové cesto a rukou vypracujeme hladké cesto. Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme natenko a upečieme 2 pláty. Plech vymastíme a vysypeme múkou a pomocou valčeka plát cesta prenesieme na plech 30x40 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 8-10 minút do zlatista. Jeden medový korpus po upečení potrieme džemom.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krém: V mlieku uvaríme vanilkový puding podľa návodu. Necháme vychladnúť. Cukor a žĺtky vymiešame do hladka a spojíme s maslom. Polovicu krému natrieme na medový korpus, ktorý sme potreli džemom.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na krém položíme makový korpus a rozotrieme druhu polovicu plnky. Smotanu vyšľaháme do tuha a nanesieme na vanilkovú plnku. Prikryjeme druhým medovým plátom. Vložíme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny stuhnúť. Boky upravíme, pokrájame na kocky, ktoré môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.

    Francúzsky makový krémeš (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept! Ještě jsem u nás neviděla puding Gala od Dr. Oetker. To bude nějaká novinka. Krásné foto!
denyany
Paráda. Makový kŗémeš som ešte nerobila, ale spravila si mi chute...tak v blízkej dobe príde na rad.
haji
@Olinecka (1.5.2019 12:22)
Děkuji, nejen za odpověď, hlavně za receptík! Aj tebe krásný májový dník!
luda4
Jedným slovom nádhera a určite chutná perfektne. Krásná prezentácia -určite vyskúšam- už je rcp. uložený.
flufi
Olinečka,Olinečka, od Vás by som sa nechala hostiť každý deň.
tatranka
Krásne spracovaný ,zaujímavý recept.Veľmi pekné foto.Už som si ho uložila do KK,a najbližšie budem mať možnosť,tak si ho určite urobím,vyskúšam.Zase niečo nové a zaujímavé Šikovná !
optimista
Vyzera uzasne a urcite tak aj chuti, ste sikovnica, dakujem za skvelu inspiraciu, urcite pripravim pre moje vnucky tu v Nemecku a prave teraz, lebo makove milujeme.
marienka44
Ja mám otázku: tie medové cestá sa pečú na opačnej strane plechu, ako lístkové do krémešov?
Ďakujem za odpoveď, gratulujem k vynikajucemu zákusku!