Makový krémeš

Francúzsky makový krémeš (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tento krémeš je fantastický, odporúčam ho vyskúšať.

50-60 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie na makové cesto.
  2. Ingrediencie na plnku.
  3. Makové cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, postupne striedavo pridávame vlažnú vodu, olej, múku zmiešanú práškom do pečiva a mak.
  4. Nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút.
  5. Medové cesto: Do misy dáme všetky ingrediencie na medové cesto a rukou vypracujeme hladké cesto. Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Každú časť rozvaľkáme natenko a upečieme 2 pláty. Plech vymastíme a vysypeme múkou a pomocou valčeka plát cesta prenesieme na plech 30x40 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 8-10 minút do zlatista. Jeden medový korpus po upečení potrieme džemom.
  6. Krém: V mlieku uvaríme vanilkový puding podľa návodu. Necháme vychladnúť. Cukor a žĺtky vymiešame do hladka a spojíme s maslom. Polovicu krému natrieme na medový korpus, ktorý sme potreli džemom.
  7. Na krém položíme makový korpus a rozotrieme druhu polovicu plnky. Smotanu vyšľaháme do tuha a nanesieme na vanilkovú plnku. Prikryjeme druhým medovým plátom. Vložíme do chladničky aspoň na 3-4 hodiny stuhnúť. Boky upravíme, pokrájame na kocky, ktoré môžeme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.