Focaccia
Focaccia - taliansky chlebový posúch
Autor receptu: kucharocka123
Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí
sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru.* Výborná je aj k mäsu, k dipom, na
párty a oslavy ako slaný snack, k vínu a pod. Môžeme si ju však vziať so sebou aj na výlety do prírody.
Jednoducho pre deti aj pre dospelých.
120 minút príprava |
10-12 minút na 250 °C |
Postup
- Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.
- Postupne, za stáleho miešania, ihneď pridávame preosiatu múku, až kým vznikne masa hustej konzistencie.
- Vareškou vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1,5 hodiny.
- Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.
- Plech (vnútrorné rozmery cca 35x29 cm) natrieme olejom (dno aj boky) a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení plechu bude menej kĺzať.
- Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a upravíme do bochníka.
- Bochník prenesieme na plech a cesto rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.
- Povrch cesta výdatne potrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou (preto sa soľ v ingredienciách na cesto nenachádza). Olej so soľou dôkladne prstami rozotrieme a zároveň urobíme malé jamky, pomocou ktorých osolený olej do cesta hlbšie prenikne.
- Na takto upravený povrch cesta opatrne rozložíme zeleninovú oblohu, ak treba zeleninu jemne dochutíme soľou, posypeme slnečnicovými semienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 10 minút.
- Medzitým zapneme rúru a vyhrejeme na teplotu 250 °C. Plech vložíme do rúry a focacciu pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.
- Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom focacciu pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!