Focaccia

Focaccia - taliansky chlebový posúch

Autor receptu: kucharocka123

Focaccia (fokáča) je chutná príloha, ktorá má široké použitie. Hodí sa na raňajky, ako pečivo k polievke na obed, na olovrant alebo aj večeru.* Výborná je aj k mäsu, k dipom, na párty a oslavy ako slaný snack, k vínu a pod. Môžeme si ju však vziať so sebou aj na výlety do prírody. Jednoducho pre deti aj pre dospelých.

120 minút
príprava
10-12 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu, rozmrvíme droždie a vidličkou rozmiešame do úplného rozpustenia.
  2. Postupne, za stáleho miešania, ihneď pridávame preosiatu múku, až kým vznikne masa hustej konzistencie.
  3. Vareškou vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme bavlnenou kuchynskou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1,5 hodiny.
  4. Zatiaľ si pripravíme zeleninovú oblohu. Paradajky zbavíme šťavy a jadierok a nakrájame na mesiačiky, olivy na kolieska, cibuľu nadrobno a cesnak na plátky.
  5. Plech (vnútrorné rozmery cca 35x29 cm) natrieme olejom (dno aj boky) a vyložíme papierom na pečenie, ktorý sa po vymastení plechu bude menej kĺzať.
  6. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a upravíme do bochníka.
  7. Bochník prenesieme na plech a cesto rukami roztiahneme na jeho veľkosť a rovnomerne roztlačíme.
  8. Povrch cesta výdatne potrieme olivovým olejom a posypeme morskou soľou (preto sa soľ v ingredienciách na cesto nenachádza). Olej so soľou dôkladne prstami rozotrieme a zároveň urobíme malé jamky, pomocou ktorých osolený olej do cesta hlbšie prenikne.
  9. Na takto upravený povrch cesta opatrne rozložíme zeleninovú oblohu, ak treba zeleninu jemne dochutíme soľou, posypeme slnečnicovými semienkami a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 10 minút.
  10. Medzitým zapneme rúru a vyhrejeme na teplotu 250 °C. Plech vložíme do rúry a focacciu pečieme cca 10-12 minút do zlatohneda.
  11. Plech s upečenou focacciou preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom focacciu pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!