Flambovaná kačica s pečeňovo-šošovicovou plnkou

Richard Noskovič
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 6. novembra 2018 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Flambovaná kačica s pečeňovo-šošovicovou plnkou Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
240 min
na 170 °C

Suroviny

1 ks
200 g
150 g
50 g
100 g
100 g (celá)
50 g
1 ks
5 ks
100 ml
150 ml
50 ml
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Čiernu šošovicu a pohánku namočíme na noc do vody, aby napučali. Kačku umyjeme, dočistíme, vysušíme papierovými utierkami a nasolíme. Šalotku očistíme a nakrájame na malé kocky. Pečeň foie gras odžilkujeme, vyčistíme a nakrájame na kocky veľkosti asi 1 cm. Zázvor očistíme a nakrájame na veľmi jemné kúsky.

  2. 2

    Do kastróla dáme nakrájanú pečeň foie gras a pri miernej teplote restujeme, kým nepustí tuk. Pridáme celú škoricu, kardamóm, nakrájaný zázvor a restujeme asi 5 minút, potom pridáme nakrájanú šalotku a urestujeme ju. Pridáme napučanú scedenú šošovicu, pohánku, osolíme, chvíľku restujeme, aby sa chute spojili, podlejeme pomarančovou šťavou, bielym vínom, pridáme med a privedieme do varu, povaríme 5 minút a odložíme zo sporáka nabok. Plnku dochutíme soľou, ak by bola kyslá po víne a pomarančovej šťave, pridáme med.

  3. 3

    Osušenú kačku naplníme pripravenou plnkou a otvor zašijeme ihlou alebo uzatvoríme špajľami. Kačku dáme na pekáč, osolíme, podlejeme vodou, zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 3,5 hodiny. Potom kačku odkryjeme a pečieme asi 30 minút do zlatohneda. Kačku vyberieme, rozrežeme na porcie, plnku dáme na misu, poukladáme rozporciovanú kačku, na lyžicu nalejeme rum a nad plynom pomaly zohrievame, keď začne alkohol horieť, popolievame kačku a necháme alkohol vyhorieť.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist