Filet zo zubáča s krevetovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

6
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Krevetová omáčka: Nakrájame si pór na jemné pásiky. Na panvici rozpustíme maslo na ktorom speníme pór, pridáme čerstvý tymian a bazalku, a premiešame. Pridáme opláchnuté nelúpané krevety a opäť premiešame. Do omáčky môžeme pridať aj orezy zo zubáča. Nakrájame si cesnak pridáme do omáčky a pomiešame. Ďalej pridáme Pernod, šťavu z jedného citróna, víno Chardonnay Prestige Matyšák, celé zrnká kávy, šľahačku a trochu rybieho vývaru. Aby sme dosiahli silnú omáčku, varíme aj dve hodiny na miernom ohni. Po uvarení omáčku prepasírujeme cez sito, necháme prevrieť a odstavíme.
  2. Filet zubáča: Filet umyjeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, a zo strany kože poprášime zľahka múkou. Opečieme na rozpálenej panvici.
  3. Zemiaky so špenátom: Uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na asi 0,5 cm kolieska. Na panvici zohrejeme olej a zemiaky pekne opečieme z každej strany. Po opečení prilejeme šľahačku, dochutíme soľou a tymiánom a redukujeme. Tesne pred dokončením pridáme čerstvé lístky špenátu a ešte chvíľu prehrejeme.
  4. Filet zo zubáča so smotanovo-špenátovými zemiakmi a krevetovou omáčkou podávame s fritovaným kúskom čierneho koreňa, kúskom citróna a čerstvými bylinkami.