Foto: lucina2222
Pôvodnú verziu gulášu, ktorý vymyslela moja mamka, som obohatila o ďalšie suroviny a výsledok je znova fantastický. :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,5 kg |
|
|
|
1 alebo čerstva zelenina |
|
1 veľká |
|
2 |
|
1 malý |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
2 čL |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1 surový strúhaný |
|
na struhanie |
|
Zemiakové placky : | |
4 |
|
1 |
|
podľa potreby |
|
1 hrsť |
|
2 čL |
|
2 čL |
|
1 čL |
|
3 strúčiky |
|
|
Postup
-
1
Bravčové mäsko nakrájané na kocky, popražíme na cibuľke a na cesnaku. Keď sa mäso popraží, môžme popridávať koreniny a worcesterskú omáčku. Potom pridáme lečo alebo nakrájanú čerstvú zeleninu (paprika, paradajky). Pridáme paradajkový pretlak a horčicu. Poriadne premiešame a necháme dusiť na menšom ohni prikryté.
- 2
V druhom hrnci už máme prichystanú fazuľu, ktorú sme deň pred varením namočili do vody, aby skôr zmäkla. Dáme ju variť s bobkovým listom až kým sa neuvarí domäkka, ale pozor, nesmie byť rozvarená pretože sa ešte bude chvíľku variť s mäskom.
- 3
Mäso skontrolujeme, či je už mäkké, ak áno pridáme na drobno postrúhaný zemiak, aby nám omáčka zhustla. Keď sa zemiak rozvarí, pridáme fazuľu, z ktorej sme zliali vodu v ktorej sa varila. Ešte chvíľku povaríme a keď sa nám zdá že omáčka nie je dostatočne hustá, zahustíme múkou.
- 4
Zemiakové placky : Mali by byť väčšie, keďže guľáš by sa mal správne podávať v placke preloženej na polovicu. Do misky postrúhame zemiaky, pridáme vajce, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, vegetu a pretlačený cesnak. Postupne pridávame múku, kým cesto nezhustne. Lenže my chceme aby boli placky väčšie a tenšie, a aby sa nám cesto pekne rozlialo po panvici, preto pridáme mlieko. Vezmeme si stredne širokú panvicu a rozpálime na nej trocha oleja. Naberačkou nalievame na panvicu cesto, a pečieme placky z oboch strán.
- 5
Nakoniec naplníme guľáš do placky, a posypeme strúhaným syrom. Podávame. Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Takže to v názve receptu a v texte láskavo opravte.
vysvetli láskavo:nesmie sa tu písať v nárečí?
Predpokladám, že nikto nebude diskutovať o tom, či na Slovensku sa má písať po slovensky gramaticky a pravopisne správne a nie ako sa komu zachce. Je to vizitka národa, jeho kultúry a ak pre niekoho toto nič neznamená, tak by mal vráti Osvedčenie o slovenskom občianstve.
Web o varení je tiež súčasťou určitej oblasti kultúry národa a je smutné, že táto web nemá žiadnu jazykovú kontrolu.
Typická slovenská vlastnosť:
namiesto uznania nedostatkov útočiť.
Recept som nekritizoval, pretože som ho ani nespomenul!
Skôr by sa ti patrilo niečo o našom jazyku preštudovať. Oba výrazy sú správne.
M. Považaj : Pravidlá slovenského pravopisu, 3., upravené a doplnené vydanie, Bratislava, Veda 2000.
guláš, guľáš -a m.; gulášový, guľášový; gulášik, guľášik -a m.
To bolo v r. 2000!
Dnes:
Elektronický lexikón slovenského jazyka:
guláš -a m.
dusené jedlo z kúskov mäsa s paprikou a inými prísadami: baraní, hovädzí guláš; segedínsky guláš
l expr. rozsekať niekoho na guláš zbiť, zničiť;
gulášový príd.: gulášová polievka;
gulášik -a m. zdrob. expr.
guláš
i guľáš -a m.
dusené jedlo z kúskov mäsa s paprikou a inými prísadami: baraní, hovädzí guláš; segedínsky guláš
l expr. rozsekať niekoho na guláš zbiť, zničiť;
gulášový príd.: gulášová polievka;
gulášik -a m. zdrob. expr.
www.slex.sk/index.asp...
Keď už aj kopírovanie textu ti robí problémy, prečo chceš za každú cenu vyučovať.
Takže to nie je môj pravopisný kiks!
A opravte tam ten mäkčeň!
Pred "že", sa píše čiarka a "nejaký" a "s dlhým" je s dlhým "ý"!
namiesto uznania nedostatkov útočiť, a co tak o druhej vlastnosti ked spravi chybu ako s tym gulasom, zatlkat a nepriznat si omyl?
Howgh.
atomova puma neumlci. Nezmar je to verabože. Šak ho už nehaj.
On stane i z popela.