Fazuľová polievka so slížami

dada1612 - fotkadada1612, 30. júna 2012
Fazuľová polievka so slížami
Foto: dada1612

U nás je zvykom,že ked sa varí fazuľová polievka hned sa urobia aj slíže...A najlepšie to je spolu !!! :)

100 minút
príprava

Suroviny

300 g ,alebo červená
1 veľká
2 strúčiky
 na zásmažku
na slíže:
500 g
1
 podľa potreby

Postup

  1. 1

    Na oleji speníme cibuľku,pridáme trocha červenej papriky,a pridáme fazuľu-najlepšie deň vopred namočenú...Zalejeme vodou,osolíme a varíme cca 1 hodinku...Ked je fazuľa uvarená,pridáme prelisovaný cesnak a jemne zahustíme zásmažkou-olej-múka...Podľa chuti dosolíme,prípadne dokoreníme,pridáme petržlenovú vnať a hotovo...

  2. 2

    Slíže: z múky,vajca, trošky vody a soli si zamiesime tuhšie cesto...Rozdelíme si ho na 3 bochníčky a natenúčko rozvaľkáme...Rozváľané cesto necháme asi pol hodinu schnúť...Ked je suché krájame rezance a varíme vo vriacej osolenej vode...

  3. 3

    Ako vravím my túto polievku ľúbime so slížami...Pamätám si to tak odmala a chutí to mne aj mojej rodinke...:) dobrú chuť! ! !

    Fazuľová polievka so slížami  - obrázok 3

Diskusia k receptu

medulienka122
to ti verím, u nás išli zase malé fliačky, ale môj muž to nemá rád, a tak bez tých fliačok a slížov, škoda, je to s nimi lepšie
hubata
Záhorácka fazuľovica je tejto tvojej podobná (dáva sa však okrem slížov aj všetka koreňová zelenina). A ak sa ešte pridá na ovoňanie nejaký kus údeného, tak to už naozaj fazuľovica nemá chybu. Aby bolo do čoho zakúsnuť fazuľa sa používa tá najväčšia - bobovica.
Takže si ma potešila týmto tvojim receptom.
medulienka122
panebože, hubata, ešte že ťa mám, však ja som na to naj... zabudla, ozaj v mojej musí byť údené a koreňová zelenina...
dada1612
Mna porazí ved aj ja som tam dala mrkvu a petržlen a zabudla som to tam napísať :)) ešteže ste tu dámy :))
danielas
Ja by som ju s tými slížami vyskúšala. Môže to byť veru chutné :-)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Tak ako to tu uz ktosi pisal - zahoracka fazulovica. Polievka mojho "mlaaadiii". A v tejto _musia_ byt hrube slize. Takuto polievku varieval tatko, slize robila mama. Mne sa to nikdy nepodarilo ako im. Skoda.
Je fajn, ze sa tu objavuju aj taketo "klasicke" recepty.
používateľ nemá avatar
plk
plk
@violetacamorova - neviem ako kde (tatko cisty Zahorak, mama chorvato-nemko-zahoracka zijuca 4-5 generacii na Zahori)... Z otcovej strany sa to vzdy volalo slize. To take tensie (bliziace sa dnesnym kupovanym "nitovkam") boli rezance. Ale to je asi podla regionu/dvora/rodiny.
danda3
Ach jaj, polievka, ktorú nám babka varievala cez prázdniny v Senici a slíže do nej, mňam, a potom slíže s krupicou na sladko alebo na slano s uhorkovým šalátom a na večeru granadír a ešte sme milovali slíže s vajcom, tak tieto jedlá spolu s perkami sme mohli mať skoro každý deň, veru babkine a mamine slíže boli naj naj, aj keď si ich urobím sama, už mi chýba tá atmosféra, ktorá bola v ich kuchyniach.♥
danda3
A presne takúto babka varievala bez údeného a zeleniny akurát troška krumplí a hlavne veľký hrnčisko, aby bolo dosť.♥
evanaaa
U ná stiež to boli odjakživa slíže, tenké zasa slížiky, len tu, na Vareche som začala používať spisovnejšie pomenovanie - rezance, od Varecháčov. Fazuľu máme radi, tiež dávam zeleninu, ale len mrkvu a petržlen, no nie nakrájanú na kúsky, ale len na poly, ak je dobrá klobása, tak s ňou alebo inokedy pre zmenu s údeným. Ale dobrá je aj bez " prídavkov".
dada1612
@dusan522 ja niesom zvyknutá dávať údené veci do takýchto tipov polievok...tak maximálne do kapustnice... A myslím si že chuť to má...Ale 1000 ľudí 1000 chutí ...
dandulka
Dobrá polievočka . Presne tak ju varím aj ja. Slížov dám toľko do taniera , až v nej lyžica stojí. Bez nich by to nebola fazuľa.
fleurdelacor
no zajtra spravim..este som nikdy nerobila domace rezance tak uvidime..inak na kolko porcii to asi je rozratane? kedze my sme s muzom len dvaja nech to zase nejeme tyzden :)