Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 19. júna 2013
Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s Zobraziť celý popisJe to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s chlebom,zemiakovým pyrém,alebo s chutnou ryžou...kedže sa začala sezona fazulky a v mojej záhrade som nazbierala "prvú úrodu",hned sme si aj dobre pochutnali...;-DD

20-25 minút
príprava
1h v kuchte minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg (jahňacie)
2
4 - 5 (alebo iná)
5 - 6
2 PL
podla chuti
podľa chuti
 (alebo chilli)
podľa potreby
kúsok
podľa chuti




Postup

  1. 1

    ......takéto krásne velké fazule máme už v našej záhrade ;-DD Je to ORIGINAL turecká fazula,ktorá sa volá "Ayşe kadın"(aiše kadn) čo v preklade znamená "Pani alebo žena menom Aiše"..že prečo sa tak volá neviem..Struky tejto fazule narastú do dľžky až 30cm,je plochá,širšia a velmi zriedka má semeno.Je velmi chutná,jemnučká a čo je najhlavnejšie..ani v "starobe" nemá tie neprijemne "vlasy" :-)))

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájame si ju na 1,5-2cm..

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..mäso pokrajame na stredne velke kusky..môžte dat aj telacie,alebo baranie mäso..

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájanú cibulu opražíme na troche oleja,potom pridáme mletú červenú papriku,sekundu popečieme a hned dáme tam mäso.Posolíme,ak treba trošilinku podlejeme a necháme 10-15minut zakryté dusit,pustí svoju štavu...Nevedela som dobre odfotit,lebo ja som to varila v kukte a ta je dost hlboká :-) Po dusení zalejeme vodou,asi 4prsty nad mäso..alebo podla potreby.Dáme sol a mletý pepš,rascu dávam neskôr. Zavreme kuktu a varíme 30 minut,to hovädu stačí.

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 30tich minútach otvorím a pridám všetko ostatné..fazulu,paradajky,papriku nakrájanú na velkost fazule,rascu,chilli a zasa trocha soli.Zalejem s takým množstvom vody,aké husté chcem mat.Ale myslite aj nato,že ešte sa to bude varit,takže niake množstvo vody ešte vyvrie...takže tak podlievajte.Premiešam a znova na 30minut zatvorím...Kto varí obyčajne,tomu to určite potrvá dlhšie..

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..po 30 tich minutách je všetko "presne"dobré mäkkučké..ochutnáme,pridáme maslo,ak treba ešte dochutíme,lebo počas varenia popije sol atd.každý podla seba.Kto chce,môže dat aj trocha majoránky pred koncom a takých 10minutiek ešte povarit.

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto jedlo podávam bud s ryžou,zemiakovou kašou alebo len s chlebíkom,ktorý si môžme chutne namačkat do šťavy ;-D..alebo spravím z každého troška a každý má volný výber podla chuti ;-DD Prajem dobrú chuť..

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..môj starší syn to zbožnuje s pyrém ;-))

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..s ryžou je tiež fantastické ;-DD

    Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mijaita
Dá se i s masovými kulickami a k tomu ryže s nudlickama prazenyma. Skvělé jídlo !
chorvatka
Nuz mate pravdu, gulas je tureckého pôvodu, madari tam pridali len tu ich papriku !
2010
Vcera som bol na kavu u mojho tureckeho zakaznika povodne z Anatolie a prisla na to debata , je tam take stare jedlo z ottomanskych cias ktore sa vola- jedlo vojakov- Kul Aşı - .
Tak podobne na vela klasickych balkanskych jedal ala burek sa tiez treba pozerat trochu s nadhladom ked sa pozrie clovek na mapu neexistujucej Rumelie ktora bola tiez Ottomanskou risou.
PS: Ta fazulka je vyborne jedlo :-)
 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Ottoman_empire.s...
2010
Daako mi to nepridalo cele... jasne ze madarsky Gulyás je vsade uznavany ako ich narodne jedlo, ja len ze ty co s nimi bojovali mali davno pred tym jedlo pre vojakov ktore sa vola Kul Aşı asi je to podobne s pagacmi -Poğaça.
1x martau
pusta
@2010 , nielen to, ale možno málokto vie, že aj plnená paprika, u nás tak obľúbená na Slovensku, je pôvodne turecké jedlo. dokonca aj štrúdľa, ktorú tak miluje celá stredná Europa, je vlastne turecký dezert :-)
podobne aj tieto zelené fazuľky sú obľúbené turecké jedlo - Ayse kadin, ako v recepte píše @cesminaz , je to veľmi chutné jedlo.
cesminaz
@mijaita dakujem ti za mily komentar ;-) ano mas pravdu,velmi dobre sa ktomu hodi ta ryza..mozno to na mojej foto dobre nevidno,ale prave taku ryzu som ktomu robila :-)..len ja nedavam kurkumu,iba ryzu,opecene rezance,maslo a sol ;-) ma naozaj svoju "vlastnu"vynimocnu chut!! recept od @pusta som vcera videla a nabuduce urcite vyskusam pre zmenu aj s kurkumou..

1x tnk
amelie
mám veľmi rada tureckú kuchyňu. Krásne vyvážené chute zeleniny, mliečnych výrobkov a korenín.
cesminaz
@chorvatka :-) @2010 dakujem pekne za komentik aj za objasnenie ottomanskej rise...no ano je to tak,teraz su uz tie jedla a kuchyne domiesane..clovek uz pomaly nevie,ktore jedlo odkial pochadza :-))) @pusta dakujem pekne za komentik :-) a za objasnenie niektorych jedal...netusila som,ze "strudla" je povodom z turecka :-)
mijaita
@cesminaz ja take varim bez kurkumy, ale recept cerstvy od @pusta mi prislo dobre pripomenout . Já vařím též jen bez kurkumy. A mnohdy v ubrousku na páře. Krásně se to sype. myslím, že s kurkumou se to jen obarví. U tebe na tech foto jsem to neidentifikovala :-)
pusta
@mijaita , že ty nepridávaš kurkumu, to už je tvoj spôsob, ved nemusíš. lenže Jordánska ryža ju obsahuje. Kurkuma nielen ofarbí, ale aj ochutí, je to vec chuti, kto akú má rád a ktorá kombinácia mu viac sedí a aké sú jeho zvyklosti. Kurkuma má aj iné blahodárne liečebné účinky.
@mijaita , napísala som ti to už dnes o 5,50 v mojom komentári pri Jordánskej ryži. nikoho predsa nenútim, aby robil práve Jordánsku ryžu, každý nech si vyberie sám. ani tebe nevnucujem Jordánsku ryžu :-)
@cesminaz , budem veľmi rada, ak vyskúšaš.:-)
dakujem.
pusta
@mijaita , kurkuma patrí do rodiny zázvoru, hojne sa používa práve v arabskej, indickej a inej kuchyni, toto korenie je základom kuchyne stredovýchodnej a juhovýchodnej Ázie už tisííce rokov a je bežnou prísadou v ajurvédskej medicíne.
je žlto - oranžovej farby, má zemitú, citrusovú chuť, čerstvá opojne vonia. nie je pravda, že nemá chuť :-)
prečítaj si priložený link, mám ho aj pri Jordánskej ryži:

 www.pluska.sk/izdravie/alternativna-medicina/vychodna...

mijaita
@pusta je to ale nemyslim jako kritiku tveho receptu !! Pisu jen, jak to znam a delam ja, stejne, jako i mne pisi k receptum jini. V tom nevidim nic proti receptu. A take to neznamena, ze to nevyzkousim .
mijaita
Kurkumu pouzivam nejmene 20 let stale a vim o ni dost. Mam i kusy kurkumy dovezene z Maroka. Pridavam i do testovin a brambor pro barvu.
slavka2012
Naozaj pekny recept. Myslim, ze aj nasa kuchyna je do istej miery ovplyvnena balkanskou kuchynou a tym padom aj kuchynou Osmanskej rise. Okrem pagacov mame predsa aj sarmu a ked som bola dieta, velmi mi chutil uhorkovy salat mojej starej mamy z cerstvych najemno nastruhanych uhoriek, cesnaku, soli, kopru a hustej domacej kyslej smotany...o tzatziki som v tej dobe este ani nechyrovala :-).
pusta
@mijaita , ved ja to ani neberiem ako kritiku môjho receptu :-)
beriem to ako výmenu poznatkov a skúseností :-)
ty o kurkume vieš teito veci, o tom ja určite vôbec nepochybujem.
len na Slovensku je to ojedinelé a zatiaľ málo známe korenie, myslím, že mnohí veľmi pozitívne uvítajú našu diskusiu.
dakujem ti :-)
hanka111
Zbožnujem zelenú fazuľku, keď som lenivá iba ju uvarím, posolím, pridám trochu cesnaku- podrveného a posypem ešte horúce strúhaným syrom. Rýchla, chutná večera je na svete.... Zaujala ma fazuľka odrody "Ayşe kadın", kde sa dostanem k jej semiačku, aby som sa mohla tešiť z bohatej úrody vo svojej záhradke? ´Vopred ďakujem za radu... :)
jujoska
perfektny recept, ako takmer vsetko z tureckej kuchyne ... len presladene sladkosti nemusim
cesminaz
@slavka2012 :-) dakujem za komentik @gabriele :-) mas pravdu..da sa to robit aj ako polievka,a niektory davaju do gulasu aj zopar mensich zemiakov v celosti,aj to je super chutne s ryzou ;-D @hanka111 ja som si kupila semiacko uz pred 5-6imi rokmi v rakusku v baumaxe v zahradnickom oddeleni,a odvtedy nekupujem,lebo ztoho kusu co ja zasadim mi v niektorych narastie semeno,ktore necham uschnut a mam znova na dalsie sadenie..niektory rok je ledva par semien,niektory rok kopa :-) urcite to maju aj teraz,stoji okolo 3-4e jeden sacek,mas vtom asi 20 fazuliek.Ale necakaj,ze tam bude napisane AYSE KADIN..na obale pozri fotku fazule,velka,dlha,plocha zelena a vzadu ma byt napisane dlzka asi 25-40cm a bezi do vysky az 5-6 metrov!!! Tu je jedna fotka z mojej zahrady,ale vcera som tu väcsiu pozbierala,takze tieto maju teraz iba takych 15cm... ;-DD

cesminaz
@jujoska :-) dakujem za komentik..mas pravdu,turecka kuchyna je vynikajuca..a ja mam veeelmi rada aj baklavu,helvu atd...zjedla by som naraz aj desat kuskov(zo zaciatku som sa jej nevedela dojest) :-)))) ,ale kedze nechcem mat 100kil a dostat cukrovku,jem ju teraz uz len velmi zriedka.
jujoska
ja baklavu milujem, ale dokazem zjest len 1 maly kusok, lebo ta sladkost ma az stipe v hrdle :-)
rulik
vyzerá to nádherne, len ked ja nemusím fazuľku a manželka mäso...
mariamka
chodim tu fotku pozerat a slintam jak taky Dunco :) krasny recept, mozno turecky ale presne na nase slovenske chute ako stvoreny a vyborne popisany aj nafoteny, dakujem cesminaz :)
cesminaz
@amelie :-) dakujem za komentik @jujoska mna v hrdle "skrabe" no aj tak by som znej vedela zjest naraz dost vela :-)) @rulik to je naozaj skoda,lebo toto nielen dobre vyzera,ale aj skvelo chuti ;-) ono sa tie chute spolu pomiesaju,takze to nema typicku "fazulovu" chut-hovorim koli tebe..a manzelka ak nieje vegetarianka,len nema velmi v laske mäso a ty zase fazulu...lahko si poradite :-) budete jest z jedneho taniera.."jeden bude jest mäso a druhy fazulu" ;-DD @mariamka :-)) dakujem pekne za komentik,som rada ze sa ti recept paci :-)
izabella929
tak na toto môžem iba napísať , že veľmi chutné jedlo...) keď som bola na dovolenke v Nemecku v reštike som jedla presne toto a veľmi nám to chutilo.-)))krásne sa ti vydarilo...
radost
@cezminaz
až budem mať vlastné fazuľové strúčky-určite uvarím...lákavý recept...
cesminaz
@izabelka :-) dakujem za komentik a nahliadnutie mojho receptu @radost dakujem a budem velmi rada,ak vyskusas :-) daj prosim vediet,ako ti chutila :-)
zinnajdha
páči sa mi recept, aj ryža aj kurkuma. Tá mimo iného aj pekne zafarbí jedlo (ak to potrebujeme).
amelie
@cesminaz , možno je to od veci, ale raz som v tureckej reštike jedla ako predjedlo dosť jednoduchú zeleninovú zmes z fazuľových luskov a zelených paradajok, na jedálnom lístku bolo napísané Tursu kavurma (pod písmenom "s" bol háčik). Veľmi mi chutilo, ale k receptu som sa neprepracovala. Možno ho poznáš ty?
amelie
Našla som síce pár receptov na internete, ale musel tam byť nejaký háčik - nebolo také, ako som si pamätala...
cesminaz
@amelie "tursu" sa nazyva vsetko nakyslo odkladane vo flasi...ako nase nakladacky,feferonky,jablkova paprika atd... Cize podla mna,bud tie zelene paradajky alebo ta fazula bola "tursu"-cize z flase.Jedno taketo predjedlo zo zelenych paradajok robieva jedna moja svagrina,nabuduce ked knim pojdeme zistim recept ;-) ...ktovie,mozno to bude ono... :-) zinnajdha :-) dakujem za komentik
jerica
@cesminaz ,ako dobre čítať komenty, toľko informácii a skúseností sa dozvedieť pri jednom recepte je jednoducho vynikájúce. Zbožňujem takéto /ne/tradičné recepty:-)
cesminaz
@jerica :-) ano je to tak,niekedy sa clovek dozvie v komentoch viac,nez v samotnom recepte ;-D dakujem za komentik a nahliadnutie mojho receptu :-)
cesminaz
@tricia :-) @2010 ..nadhernaaaa fotka a paradne jedlo ;-P aj ja som niektory den varila takto podobne s mletym masom a deti vylizali este aj tanier :-))) Je to naozaj velmi vdacne jedlo,ktore urcite zasyti ;-P
mijaita
Ja bych tohle a podobna jidla mohla jiste temer denne! VYNIKAJICI recept, nebo spis pripomenuti pro me. Tahle kuchyne je fakt jedinečná. Ráda k tomu rýži, do té jsem dala trosku jeery a smažene cibulky. Blaho v útrobách, díky @cesminaz , díky! *****


cesminaz
@mijaita ..jeej si ma zasa milo prekvapila ;-) Velmi sa tesim,ze ti jedlo chutilo a ze si spokojna! Dakujem pekne za krasnu fotku a za vyskusanie ;-P
2010
Vcera boli cerstve, mlade na trhu a dnes na taniery - vyborny recept


cesminaz
Jeej @2010 vyzera to skvelo! Tesi ma,ze si si znova na tomto jedle pochutil ;-) Dakujem "znova" za dobru spravu! Pekny den :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia