Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom fotorecept
Foto: cesminaz
Je to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s Zobraziť celý popisJe to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s chlebom,zemiakovým pyrém,alebo s chutnou ryžou...kedže sa začala sezona fazulky a v mojej záhrade som nazbierala "prvú úrodu",hned sme si aj dobre pochutnali...;-DD
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
1 kg (jahňacie) |
|
2 |
|
4 - 5 (alebo iná) |
|
5 - 6 |
|
2 PL |
|
podla chuti |
|
podľa chuti |
|
(alebo chilli) |
|
podľa potreby |
|
kúsok |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
......takéto krásne velké fazule máme už v našej záhrade ;-DD Je to ORIGINAL turecká fazula,ktorá sa volá "Ayşe kadın"(aiše kadn) čo v preklade znamená "Pani alebo žena menom Aiše"..že prečo sa tak volá neviem..Struky tejto fazule narastú do dľžky až 30cm,je plochá,širšia a velmi zriedka má semeno.Je velmi chutná,jemnučká a čo je najhlavnejšie..ani v "starobe" nemá tie neprijemne "vlasy" :-)))
-
2
...pokrájame si ju na 1,5-2cm..
-
3
..mäso pokrajame na stredne velke kusky..môžte dat aj telacie,alebo baranie mäso..
-
4
Nakrájanú cibulu opražíme na troche oleja,potom pridáme mletú červenú papriku,sekundu popečieme a hned dáme tam mäso.Posolíme,ak treba trošilinku podlejeme a necháme 10-15minut zakryté dusit,pustí svoju štavu...Nevedela som dobre odfotit,lebo ja som to varila v kukte a ta je dost hlboká :-) Po dusení zalejeme vodou,asi 4prsty nad mäso..alebo podla potreby.Dáme sol a mletý pepš,rascu dávam neskôr. Zavreme kuktu a varíme 30 minut,to hovädu stačí.
-
5
Po 30tich minútach otvorím a pridám všetko ostatné..fazulu,paradajky,papriku nakrájanú na velkost fazule,rascu,chilli a zasa trocha soli.Zalejem s takým množstvom vody,aké husté chcem mat.Ale myslite aj nato,že ešte sa to bude varit,takže niake množstvo vody ešte vyvrie...takže tak podlievajte.Premiešam a znova na 30minut zatvorím...Kto varí obyčajne,tomu to určite potrvá dlhšie..
-
6
..po 30 tich minutách je všetko "presne"dobré mäkkučké..ochutnáme,pridáme maslo,ak treba ešte dochutíme,lebo počas varenia popije sol atd.každý podla seba.Kto chce,môže dat aj trocha majoránky pred koncom a takých 10minutiek ešte povarit.
-
7
Toto jedlo podávam bud s ryžou,zemiakovou kašou alebo len s chlebíkom,ktorý si môžme chutne namačkat do šťavy ;-D..alebo spravím z každého troška a každý má volný výber podla chuti ;-DD Prajem dobrú chuť..
-
8
..môj starší syn to zbožnuje s pyrém ;-))
-
9
..s ryžou je tiež fantastické ;-DD
varecha.pravda.sk/recepty/jordanska-ryza-fotorecept/42285...
Tak podobne na vela klasickych balkanskych jedal ala burek sa tiez treba pozerat trochu s nadhladom ked sa pozrie clovek na mapu neexistujucej Rumelie ktora bola tiez Ottomanskou risou.
PS: Ta fazulka je vyborne jedlo :-)
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Ottoman_empire.s...
podobne aj tieto zelené fazuľky sú obľúbené turecké jedlo - Ayse kadin, ako v recepte píše @cesminaz , je to veľmi chutné jedlo.
@mijaita , napísala som ti to už dnes o 5,50 v mojom komentári pri Jordánskej ryži. nikoho predsa nenútim, aby robil práve Jordánsku ryžu, každý nech si vyberie sám. ani tebe nevnucujem Jordánsku ryžu :-)
@cesminaz , budem veľmi rada, ak vyskúšaš.:-)
dakujem.
je žlto - oranžovej farby, má zemitú, citrusovú chuť, čerstvá opojne vonia. nie je pravda, že nemá chuť :-)
prečítaj si priložený link, mám ho aj pri Jordánskej ryži:
www.pluska.sk/izdravie/alternativna-medicina/vychodna...
beriem to ako výmenu poznatkov a skúseností :-)
ty o kurkume vieš teito veci, o tom ja určite vôbec nepochybujem.
len na Slovensku je to ojedinelé a zatiaľ málo známe korenie, myslím, že mnohí veľmi pozitívne uvítajú našu diskusiu.
dakujem ti :-)
až budem mať vlastné fazuľové strúčky-určite uvarím...lákavý recept...
a k tomu haydari :-)
Tento mi šmakuje podobne
varecha.pravda.sk/recepty/pikantne-zelene-fazulkove-struk...