Etli yeşil fasulye - zelená fazuľka s mäsom (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Je to vlastne niečo,ako guláš..len zo zelenej strukovej fazule.Je to velmi oblúbené turecké hlavné jedlo,ktoré sa može naozaj podávať s čím kolvek ;-)) s chlebom,zemiakovým pyrém,alebo s chutnou ryžou...kedže sa začala sezona fazulky a v mojej záhrade som nazbierala "prvú úrodu",hned sme si aj dobre pochutnali...;-DD
20-25 minút príprava |
1h v kuchte minút tepelná úprava |
Postup
- ......takéto krásne velké fazule máme už v našej záhrade ;-DD Je to ORIGINAL turecká fazula,ktorá sa volá "Ayşe kadın"(aiše kadn) čo v preklade znamená "Pani alebo žena menom Aiše"..že prečo sa tak volá neviem..Struky tejto fazule narastú do dľžky až 30cm,je plochá,širšia a velmi zriedka má semeno.Je velmi chutná,jemnučká a čo je najhlavnejšie..ani v "starobe" nemá tie neprijemne "vlasy" :-)))
- ...pokrájame si ju na 1,5-2cm..
- ..mäso pokrajame na stredne velke kusky..môžte dat aj telacie,alebo baranie mäso..
- Nakrájanú cibulu opražíme na troche oleja,potom pridáme mletú červenú papriku,sekundu popečieme a hned dáme tam mäso.Posolíme,ak treba trošilinku podlejeme a necháme 10-15minut zakryté dusit,pustí svoju štavu...Nevedela som dobre odfotit,lebo ja som to varila v kukte a ta je dost hlboká :-) Po dusení zalejeme vodou,asi 4prsty nad mäso..alebo podla potreby.Dáme sol a mletý pepš,rascu dávam neskôr. Zavreme kuktu a varíme 30 minut,to hovädu stačí.
- Po 30tich minútach otvorím a pridám všetko ostatné..fazulu,paradajky,papriku nakrájanú na velkost fazule,rascu,chilli a zasa trocha soli.Zalejem s takým množstvom vody,aké husté chcem mat.Ale myslite aj nato,že ešte sa to bude varit,takže niake množstvo vody ešte vyvrie...takže tak podlievajte.Premiešam a znova na 30minut zatvorím...Kto varí obyčajne,tomu to určite potrvá dlhšie..
- ..po 30 tich minutách je všetko "presne"dobré mäkkučké..ochutnáme,pridáme maslo,ak treba ešte dochutíme,lebo počas varenia popije sol atd.každý podla seba.Kto chce,môže dat aj trocha majoránky pred koncom a takých 10minutiek ešte povarit.
- Toto jedlo podávam bud s ryžou,zemiakovou kašou alebo len s chlebíkom,ktorý si môžme chutne namačkat do šťavy ;-D..alebo spravím z každého troška a každý má volný výber podla chuti ;-DD
Prajem dobrú chuť..
- ..môj starší syn to zbožnuje s pyrém ;-))
- ..s ryžou je tiež fantastické ;-DD