Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. júna 2014
Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept)
Foto: pusta

Pôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, Zobraziť celý popisPôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo príloha k rôzne upraveným mäsám, veľmi chutné za tepla i za studena.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

250 g
150 g
1 ks
3 strúčiky veľké
150 ml
1 ČL
3 vetvičky
podľa chuti
1 ks (feferónka)
podľa chuti
2 PL
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Očistila som cibuľu a cesnak.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som petržlenovú vňať.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky som pokrájala na hrubé väčšie kusy.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz som mala len mrazené zelené fazuľkové struky, čerstvé ešte nemám, dala som ich rozmraziť do studenej vody.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stiahla som lístky z troch vetvičiek tymiánu, mám vlastné sušené.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Fazuľkové struky som scedila z vody a nechala som ich dobre odkvapkať.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji som orestovala cibuľu a pokrájanú chilli papričku.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som domácu paradajkovú šťavu, krátko som ju orestovala a...

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som na hrubo pokrájané paradajky,...

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..prisypala som tymián, ...

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pridala som soľ a oregano, za stáleho miešania.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ked paradajky mierne zmenšil svoj objem, trocha zavädli, majú zostať v kusoch, pridala som scedené zelené fazuľkové struky,...

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...premiešala som ich s paradajkami a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, netreba ho dať veľa.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Všetko som spolu podusila len krátko, fazuľky majú zostať na skus - al dente.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vypla som plameň, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala, v zbytkovom teple uvoľní dobre svoju arómu, v tomto jedle je vítanejšia ostrejšia chuť cesnaku, preto sa nedusí spolu s jedlom, len premieša.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na záver som pridala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať,...

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...naposledy ešte raz som všetko premiešala a jedlo bolo hotové. Miešanie počas celého varenia je dôležité,lebo šťavy je málo, len sa zelenina ňou dobre obalí a zároveň úžasne ochutí, nesmie sa prichytiť a pripáliť.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Horúce som dala do misy, aby si každý mohol nabrať sám podľa svojej chuti. Je to veľmi chutné, pikantné a aromatické, ľahké jedlo, ľahko stráviteľné, výborné za tepla i za studena, ideálne do horúčav. Môže sa podávať ako ľahké samostatné jedlo a ako príloha k rôzne upraveným mäsám.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Fazuľky pochádzajú z tropickej Ameriky,u nás sa pestuje v záhradách i na poliach, sú veľmi hodnotnu strukovinou. Obsahujú významné aminokyseliny, flavonoidy, sacharidy, fytosterply, cholín, glykozidy, kyselinu kremičitú,organické kyseliny, draslík, fosfáty,stopy kobaltu a medi, zo sacharidov 50% tvoria škroby a dextrín, sú významným zdrojom bielkovín.Pôsobí močopudne, pomáha pri zbavovaní tela toxických látok, glukokinin v nej obsiahnutý znižuje hladinu cukru v krvi, má pozitívne účinky na metabolizmus, využíva sa v liečbe cukrovky, záparu, v kožnom ĺekárstve, pri reumatizme a inde.

    Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

safran
Viem si ho spokojne predstaviť aj na studeno aj ako prílohu k mäsitému jedlu :-)
monika456
s týmto receptom budem mať problém, a to ako vydržať až kým prídem domov a uvarím si toto jedlo, lebo že ho dnes určite spravím, je isté.... to sa nedá odolať..... vďaka za nápad :)
babkamt
Navarila si chutné jedlo. Pekne si hio naservírovala.
pusta
@safran , áno, výborné ako samostatné jedlo, aj ako príloha k rôznemu mäsu.
vynikajúce za tepla a chutí aj za studena, my sme mali na obed za teple a ešte lepšie padlo na večeru za studena - bolo úplne super :-)
dakujem.
denyany
Varila som už niečo podobné a na vrch som nastrúhala veľa syra. Výborné to bolo aj s pomrvenou Nivou. Aj s petržlenovou vňaťkou to muselo byť fajn. Vďaka za pripomenutie.
pusta
@monika456 , to teda budeš mať, resp. už si mala skvelý obed a perfektnú večeru za studena v tejto horúčave :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
Milá@babkamt , chutne som navarila, hej.
veľmi ma teší tvoja pochvala aj za pekné servírovanie :-)))
dakujem.
pusta
@denyany , je to naozaj dobré, ľahké jedlo.
viem si to predstaviť živo chuťovo aj s pomrvenou nivou, to muselo byť vynikajúce :-)
dakujem za uznanie.
ivanaivanova
Struky milujem, ale kedze teraz v horucave polievka"nehrozi" ,vyskusam toto nastudeno. Vyzera to lakavo. A aj lopatisticky postup,presne pre mna.
terakota
Výborný nápad. Fazuľové struky s paradajkami, veľmi zaujímavá kombinácia. Mladé fazuľky, zelené aj žlté mám naložené v slanom náleve na celú zimu. Ostalo mi viac zelených a beriem tento recept ako inšpiráciu ich spotrebovať. O nedlho bude nová. Ďakujem za nápad.
pusta
@ivanaivanova , toto za studena je lepšie ako polievka, v horúčave fantasticky chutí, je to ľahko straviteľné a zasýti :-)
aj ja mám rada polopatistický postup, tie sú najlepšie :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem.
pusta
@terakota , zaujímavá a výborná kombinácia :-)
a som zvykla nakladať len žltú maslovú fazuľku - dobrota, zelenú musím vyskúšať, už nemám, minula sa.
použila som mrazenú, však čoskoro už bude, pravdu máš.
no, to výborne využiješ tú svoju nakladanú, bude to fajnové :P
som rada, že som ťa inšpirovala :-)
ked vyskúšaš, potom ma bude veľmi interesovať tvoj názor.
to ja dakujem tebe.
pusta
Drahý@kecemis - milý Mirko, ty si rýchly muž činu :-)
poviem pravdu, nečakala som to - taká bleskovka :-)))
videla som foto, nádhera.
ty si to škoricou a habanerom doviedol do dokonalosti :PPP
či už gréckej, ale skôr arabskej - mám na mysli Libanon, Tunis,Maroko.
Laudetur, amicus meus :-)))
Dakujem ti Pekný deň prajem
dandika1
@pusta tesim sa vybornemu receptiku fazulky mam nasadenej hodne ,len aby dorastla ,kombinacia nema chybu(ako vsetko od Teba)uz je odlozeny,ked budu fazulky hned varim a odpoviem.Vdaka
hanis
Také se připojuju k chvále receptu! Vypadá překrásně. Dnes bude k večeři. Potom napíšu jak chutnalo, ale vím, že jídlo nebude mít chybu :))
pusta
@dandika1 , to som nesmierne rada, že o mne takto pekne zmýšľaš, o mne a o mojej práci, až som dojatá a slzičky na krajíčku mám.
táto kombinácia fakt nemá chybu a ked oberieš vlastnú úrodu fazuliek, tak to potom bude perfektná lahôdka.:-)))
poteší ma, ak mi potom odpovieš :-)))
dakujem za uloženie do kk a krásne uznanie.
pusta
@hanis , to som rada, že aj ty spravíš, budete mať vynikajúcu večeru :P
len napíš, ako chutilo :-) poteší ma to.
toľko chvály za také obyčajné, jednoduché, rýchle jedlo si hádam ani nezaslúžim, ale v každom prípade úprimne ti dakujem, určite toto jedlo nebude mať chybu.
Pekný deň ti prajem.
hanis
Opravdu to byla moc chutná a lehká večeře....sotva jsem uchránila jednu misku pro sebe do práce na oběd :)). Dnes si přidám ještě kostky sýra (protože mě zbylo málo fazolek). Do těchto veder ideální jídlo. Děkuji za výborný recept, určitě budu opakovat!!
pusta
@hanis , chutne si ma rozosmiala DDDDD
priznám sa, že aj ja som sa dobre prepočítala, ked som varila dávku pre dve osoby a bola som veľmi, ale ilo prekvapená, ako sa po nej zaprášilo :-))) a bolo by sa zaprášilo aj po 4 dávkach, tiež som vylepšovala feta syrom :-)
mne sa tiež takmer neušlo :-))))) tešilo ma, že jemu chutilo :-)
veľmi ma teší, že chutilo a ešte aj budeš opakovať, je to skvelý recept, do horúčav priam ideálny.
dakujem za úžasnú správu
ericka
určite výborný a ľahký pokrm, čoskoro dozrejú mladé fazuľkové struky v záhrade a receptík vyskúšam.Dávam 5* a ukladám do KK.
pusta
@ericka , hej, je to výborný a ľahký pokrm. eeejha, si veľmi pracovitá - supeeeer, čoskoro dozrejú vlastné fazuľkové struky v tvojej záhrade , to bude lahôdok v tvojej kuchyni :-)
poteší ma, ak vyskúšaš môj receptík aj ty.
dakujem za pochvalu, 5* i za uloženie do kk.
pusta
@terinka55 ,
dakujem za pochvalu a 5*, prepáč, že tak neskoro, len dnes som si všimla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia