Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. marca 2023

Už dávno som ho mala v pláne. Prešla som si niekoľko receptov, kým som sa rozhodla pre ten svoj.

4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
1 ks
1/8 ks
2 PL
2 ks
1 ČL
1 PL
2 PL
100 ml
100 ml
1 PL
250 ml (alebo voda)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pôvodne sa toto jedlo pripravuje dusením hovädzej roštenky. Pliecko je dostupnejšie a na dusenie tiež ako stvorené, tlakový hrniec zas skráti dobu prípravy o polovicu, chute nikam neuniknú. Preto ho rada využívam. Mäso som nakrájala na plátky naprieč vláknam, osolila, okorenila a vyklepala. V hrnci som rozpálila masť, plátky z oboch strán prudko opiekla a uložila bokom. Na výpeku som poopekala očistenú a naplátkovanú cibuľu s lyžičkou cukru. Pridala som medzičasom očistenú a na julienne nakrájanú mrkvu, petržlen aj zeler.

    Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď sa zelenina osmahla, priliala som víno, pridala horčicu a kapary bez nálevu spolu s kúskami citrónovej kôry. Tieto prísady dodajú jedlu jedinečnú chuť. Víno som nechala odpariť.

    Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prisypala som múku a stále miešala, kým sa trocha pripiekla. Vtedy som ponakladala naspäť plátky mäsa, zaliala ich vodou a ešte posolila. Ak máte hovädzí vývar, bude to ešte lepšie. Hrniec som zavrela a natlakovala, dusilo sa to tam 40 minút. Pri hovädzom väčšinou tento čas je potrebný, niekedy aj viac, záleží od veku zvieraťa a druhu mäsa.

    Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď boli plátky mäkké, povyberala som ich a šťavu ochutnala. Bola výraznej, výbornej chuti. Priliala som smotanu a dobre premiešala. Zjemní chuť a upraví aj hustotu šťavy. K tomuto jedlu sa zvyknú podávať široké rezance. Nič sa nepokazí ani knedľou, keďže chuťovo pripomína sviečkovú. Ja som zvolila dusenú ryžu. Manžel len neveriacky pozeral, či toto je maďarský recept - bez červenej papriky, s kaparami a citrónovou kôrou. Toto nie je sú jeho chute. Mne chutilo náramne.

    Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Nepochybne veľmi chutné jedlo. Už som naň pomýšľala, ale vždy akosi zvíťazilo čosi iné. Teraz si ma znova "nakopla" a tiež uvarím. Možno aj tú cestovinu k tomu. Vďaka za inšpiráciu.
kukulienka71
@farbuska (12.3.2023 23:22)

Je to podľa mňa dobrá kombinácia chutí, aj keď bravčové alebo hydinu si viem takto predstaviť skôr. Ďakujem za komentár, pekný deň ti prajem.
marienka44
Múku by som pridala spolu so zeleinou, nie do vína, ako je v recepte. Urobila by sa vlastne malá zápražka a tú by som zaliala víom. Inak všetko v poriadku, asi to urobím z kuraciny, ako spomína @kukulienka. Ďakujem za recept.
kukulienka71
@marienka44 (20.3.2023 18:47) ďakujem za názor, ale musím ti oponovať. Ak by si to robila ako píšeš, tak sa ti víno neodparí ale spolu s múkou vytvorí hustý lep, lebo to je málo tekutiny, keď to dalej varíš. Ale keď myslíš, skús po svojom.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia