Eszterházy hovädzie z tlakového hrnca fotorecept
Foto: kukulienka71
Už dávno som ho mala v pláne. Prešla som si niekoľko receptov, kým som sa rozhodla pre ten svoj.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1/8 ks |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
250 ml (alebo voda) |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Pôvodne sa toto jedlo pripravuje dusením hovädzej roštenky. Pliecko je dostupnejšie a na dusenie tiež ako stvorené, tlakový hrniec zas skráti dobu prípravy o polovicu, chute nikam neuniknú. Preto ho rada využívam. Mäso som nakrájala na plátky naprieč vláknam, osolila, okorenila a vyklepala. V hrnci som rozpálila masť, plátky z oboch strán prudko opiekla a uložila bokom. Na výpeku som poopekala očistenú a naplátkovanú cibuľu s lyžičkou cukru. Pridala som medzičasom očistenú a na julienne nakrájanú mrkvu, petržlen aj zeler.
-
2
Keď sa zelenina osmahla, priliala som víno, pridala horčicu a kapary bez nálevu spolu s kúskami citrónovej kôry. Tieto prísady dodajú jedlu jedinečnú chuť. Víno som nechala odpariť.
-
3
Prisypala som múku a stále miešala, kým sa trocha pripiekla. Vtedy som ponakladala naspäť plátky mäsa, zaliala ich vodou a ešte posolila. Ak máte hovädzí vývar, bude to ešte lepšie. Hrniec som zavrela a natlakovala, dusilo sa to tam 40 minút. Pri hovädzom väčšinou tento čas je potrebný, niekedy aj viac, záleží od veku zvieraťa a druhu mäsa.
-
4
Keď boli plátky mäkké, povyberala som ich a šťavu ochutnala. Bola výraznej, výbornej chuti. Priliala som smotanu a dobre premiešala. Zjemní chuť a upraví aj hustotu šťavy. K tomuto jedlu sa zvyknú podávať široké rezance. Nič sa nepokazí ani knedľou, keďže chuťovo pripomína sviečkovú. Ja som zvolila dusenú ryžu. Manžel len neveriacky pozeral, či toto je maďarský recept - bez červenej papriky, s kaparami a citrónovou kôrou. Toto nie je sú jeho chute. Mne chutilo náramne.
Je to podľa mňa dobrá kombinácia chutí, aj keď bravčové alebo hydinu si viem takto predstaviť skôr. Ďakujem za komentár, pekný deň ti prajem.
Tak to sa teším, že si bol spokojný. Ďakujem za odozvu🙂
Dobre si si poradila😀verím, že bude chutiť, ak vyskúšaš. Ďakujem za milý komentár.