Džem z fialovej cibule

Márió Gombos
šéfkuchár hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 8. októbra 2015
Džem z fialovej cibule
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 veľkých ks
2 - 3 PL
3 - 4 PL (alebo balzamikový)
50 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Najskôr zohrejeme panvicu a prilejeme olivový olej. Cibuľu nakrájame a pridáme do panvice. Osolíme, okoreníme a pridáme cukor. Niekoľko minút pražíme, aby cukor skaramelizoval.

  2. 2

    Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, ocot, zmiernime oheň a varíme asi 25 – 30 minút. Džem je výbornou prílohou k husacím a ku kačacím jedlám.

  3. 3

    Keď urobíme väčšie množstvo a chceme ho uskladniť, ešte teplý džem dáme do sklenenej nádoby, uzavrieme, obrátime dole hlavou a necháme stáť asi 20 minút.

Diskusia k receptu

cesminaz
No ja neviem..na dzem su podla mna 2-3pl cukru na 6cibul velmi malo.Toto bude skor nieco ako na sposob "dusenej kapusty" :-) cize ako sa aj pise hore,ze priloha k masu.Napad je to dobry a moze to byt chutne,ale dzemom by som to nenazvala.
jujoska
preco by sa to nemohlo volat dzem? Dzemy sa robia s roznymi davkami cukru. Keby to nazval cudzokrajnym catni/chutney tak by sa ti to viac pacilo cezminas? To by sa zase mohli ozvat niektori, ze preco nie pekne po slovensky: dzem :-D
vybusna
Obavam sa, ze toto naozaj nebude dzem a uz vobec nie catni , v kontexte ich nazvov, co si clovek pod nimi vseobecne predstavi. Na druhej strane je mi uplne jedno, ako si to autor nazval.
Co sa tyka catni som len uzivatel, ktory skusa rcp z internetu, k tomu by sa mohla fundovane vyjadrit @methi , ale ked robim catni, tak tam ide fakt dost cukru, podla suroviny.......Ked robim cibulovy dzem tak na cca 4 cibule davam 150 g cukru...Ano, kazdy robi dzem s roznymi pomermi cukru, to je pravda.
kukulienka71
podľa zloženia džem určite nie:-) tiež mám názor ako @cesminaz , je to fajnová dusená cibuľa k mäsu. Ja sa čudujem tým názvom všade, kde tento recept figuruje, je ho plný net a neviem, prečo tomu nevymyslia iný názov. Jedine konzistencia je podobná džemu. Aj to s obomi prižmúrenými očami.
2010
Dnes som to dostal ako prilohu a volalo sa to onion kompot




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia