Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky so šodó

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 14. septembra 2022
Dukátové buchtičky so šodó
Foto: Kulinární studio MAFRA

Domáce dukátové buchtičky z kysnutého cesta podávané s vaječným krémom. Sladký obed, ktorý vás vráti do školských čias.

4
porcie
35 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
125 g
20 g čerstvé
125 ml
75 g
1 ks
 štipka
30 g
Na potretie:
Šodó:
2 ks
60 g
125 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme malým množstvom vlažného mlieka a necháme asi 15 minút kysnúť.

  2. 2

    Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, roztopené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozkrájame na malé kúsky, vytvoríme z nich guľôčky, každú potrieme rozpusteným maslom, aby sa pri oddeľovaní netrhali a naukladáme ich do pekáča vymazaného maslom. Na plechu ich necháme kysnúť desať minút.

  4. 4

    Buchtičky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť v pekáči, potom vyklopíme a opatrne ich od seba oddelíme.

  5. 5

    Šodó: Vajcia vyšľaháme s cukrom v horúcom vodnom kúpeli na hustú penu. Potom postupne za stáleho šľahania prilejeme víno a opäť šľaháme, kým pena nezhustne.

  6. 6

    Buchtičky rozdelíme na taniere, polejeme šodó a ihneď podávame. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha