Dukátové buchtičky so šodó
mesačník Varecha, 14. septembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Domáce dukátové buchtičky z kysnutého cesta podávané s vaječným krémom. Sladký obed, ktorý vás vráti do školských čias.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Cesto: Do misy preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme malým množstvom vlažného mlieka a necháme asi 15 minút kysnúť.
- 2
Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, roztopené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- 3
Vykysnuté cesto rozkrájame na malé kúsky, vytvoríme z nich guľôčky, každú potrieme rozpusteným maslom, aby sa pri oddeľovaní netrhali a naukladáme ich do pekáča vymazaného maslom. Na plechu ich necháme kysnúť desať minút.
- 4
Buchtičky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť v pekáči, potom vyklopíme a opatrne ich od seba oddelíme.
- 5
Šodó: Vajcia vyšľaháme s cukrom v horúcom vodnom kúpeli na hustú penu. Potom postupne za stáleho šľahania prilejeme víno a opäť šľaháme, kým pena nezhustne.
- 6
Buchtičky rozdelíme na taniere, polejeme šodó a ihneď podávame. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím.
Tiež dukátové buchtičky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu