Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky so šodó

Autor receptu: redakcia

Domáce dukátové buchtičky z kysnutého cesta podávané s vaječným krémom. Sladký obed, ktorý vás vráti do školských čias.

4
porcie
35 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misy preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme malým množstvom vlažného mlieka a necháme asi 15 minút kysnúť.
  2. Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, roztopené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozkrájame na malé kúsky, vytvoríme z nich guľôčky, každú potrieme rozpusteným maslom, aby sa pri oddeľovaní netrhali a naukladáme ich do pekáča vymazaného maslom. Na plechu ich necháme kysnúť desať minút.
  4. Buchtičky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť v pekáči, potom vyklopíme a opatrne ich od seba oddelíme.
  5. Šodó: Vajcia vyšľaháme s cukrom v horúcom vodnom kúpeli na hustú penu. Potom postupne za stáleho šľahania prilejeme víno a opäť šľaháme, kým pena nezhustne.
  6. Buchtičky rozdelíme na taniere, polejeme šodó a ihneď podávame. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím.