Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky so šodó
Autor receptu: redakcia
Domáce dukátové buchtičky z kysnutého cesta podávané s vaječným krémom. Sladký obed, ktorý vás vráti do školských čias.
4 porcie |
35 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Do misy preosejeme múku, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zalejeme malým množstvom vlažného mlieka a necháme asi 15 minút kysnúť.
- Potom pridáme zvyšné vlažné mlieko, cukor, vajce, soľ, roztopené maslo a vypracujeme vláčne cesto. Vymiesené cesto preložíme do misy, prikryjeme utierkou
a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Vykysnuté cesto rozkrájame na malé kúsky, vytvoríme z nich guľôčky, každú potrieme rozpusteným maslom, aby sa pri oddeľovaní netrhali a naukladáme ich do pekáča vymazaného maslom. Na plechu ich necháme kysnúť desať minút.
- Buchtičky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť v pekáči, potom vyklopíme
a opatrne ich od seba oddelíme.
- Šodó: Vajcia vyšľaháme s cukrom v horúcom vodnom kúpeli na hustú penu. Potom postupne za stáleho šľahania prilejeme víno a opäť šľaháme, kým pena nezhustne.
- Buchtičky rozdelíme na taniere, polejeme šodó a ihneď podávame. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím.