Hubové rizoto
Dubákové rizoto
Autor receptu: lenka1503
Radi chodíme na huby keď je čas. A keď sa podarí nazbierať, musí byť rizoto!* Je najchutnejšie z čerstvých dubáčikov. Keď nie sú čerstvé, potešia aj mrazené. Jednoduchý recept s dokonalou kombináciu húb a parmezánu.
4 porcie |
15 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv pokrájame hríby na menšie kúsky alebo mesiačiky.
Pokrájame aj cibuľu a cesnak nadrobno.
- Do hrnca dáme olivový olej a na ňom dozlatista opražíme cibuľu s cesnakom. Pridáme hrnček ryže (asi 250 ml) a opekáme ju asi 8 - 10 minút a pravidelne miešame.
- Podlejeme ju vínom a varíme asi 5 minút kým sa alkohol odparí. Osolíme a okoreníme. Znížime teplotu a začíname pomaly a trpezlivo variť.
- Postupne a pomaly pridávame horúcu vodu. Vždy len po jednom hrnčeku alebo aj menej. Len aby vždy trošku bublala a neprihárala. Často premiešavame.
- Keď je ryža polomäkká, pridáme huby. Varíme do úplného zmäknutia ryže. Odstavíme a do horúceho rizota vmiešame 2 PL masla a nastrúhaný parmezán.
- A je hotovo! Môžeme podávať s nastrúhaným parmezánom. A keď ešte na masle opražíme drobunké kúsky dubáčikov a posypeme nimi vrch rizota, budeme mať chuťovú explóziu húb v ústach :)