Držková polievka fotorecept

Ivan Čurgali
šéfkuchár hotela Kaštieľ v Mojmírovciach, 7. augusta 2014
Držková polievka (fotorecept)
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
120 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 ks veľká
30 g
30 g
1 strúčik




Postup

  1. 1


    Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody opakujeme po 15 minútach.

  2. 2


    Keď sú držky uvarené, necháme ich vychladnúť a nakrájame na dlhšie rezance. Na masti speníme cibuľu, pridáme držky, zeleninu a trochu mletej papriky. Zalejeme precedeným vývarom z držiek.

  3. 3


    Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a na kocky nakrájané zemiaky. Polievku varíme, kým zemiaky nezmäknú. Polievku občas premiešame. Nakoniec ju dochutíme majoránom.

Diskusia k receptu

daguska
Túto polievku máme radi,aj ked ju doma varievam velmi zriedka.Zájdeme si na ñu do restaurácie,ked same na Slovensku.Pekná prezentácia.Urcite chutná.
jarbra
Drzkovu polievku mame velmi radi , robim ju casto , ale nie kazdy vie uvarit, aby bola chutove ,, vyborna,, !! Ja robim podobne, ale trochu pridam vegety. Inac polievocka je ,, mnamky ,,
terakota
Držkovú, dobre urobenú mám rád. Aj držkový perkelt. Nesmie v nej chýbať feferón.
Poradím, skúste to uvariť rovnako, ale miesto držiek použite hlivu ustricovú. Čím väčšia a staršia tým lepšie. Mal som aj takých jedákov, ktorí mi to zbaštili, že jedli držkovú.
kukulienka71
@terakota :-))), mne práve toto napadlo, keď som minule varila hlivový perkelt, že sa mi to náramne podobalo na držky... a tie ja teda nemusím.
micanela
asi chutne ale priznam sa, ze som drzkovu v zivote nejedla lebo mi to pripomina cerviky :-)
boxik
Do klasickej držkovej polievky nepatrí koreňová zelenina a ani zemiaky,ale ak to s tým niekomu chutí prečo nie. Čo však v tomto recepte chýba a bez čoho držková nie je kompletná je majorán a do držkovej sa ho dáva požehnane a silný vývar prípadne vyvarené špikové kosti priamo v polievke až vtedy je táto polievka zázrakom .
megdesign
Ja robim drzkovu jednako, ako gulasovu. Miesto masa drzky, inak vsetko ostava.
evanaaa
Ja tiež nedávam nič, len držky. Ak budem chcieť zeleninovú alebo zemiakovú polievku, uvarím takú, ale chuť držiek neprekrývam ničím. A jasné, majorán nakoniec, pred vypnutím. Lenže už sa aj toto zmodernizovalo a uľahčujem si polotovarom, kúpenými prevarenými držkami. Celé by som asi márne zháňala, teda čerstvé a asi by bolo varenie a ešte aj krájanie zdĺhavé. Ináč, kvôli mužovi ju varievam skoro každý mesiac raz, ak dostanem držky a sú v akcii.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia