Domáci kečup
Domáci pečený kečup (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Inšpirovala som sa postupom z
jedného príspevku na nete, lebo
„pečenie kečupu“ ma
zaujalo.
Zmenila som pomer surovín
a doplnila ďalšie suroviny a
koreniny podľa
našich chutí a predstáv.
Výsledok ma milo prekvapil a
preto tento recept uložím aj na
túto stránku.
Postup
- Všetky množstvá sú uvedené už v očistenom stave.
Pekné zrelé paradajky, najlepšie veľké mäsité, zeleninovú papriku červenej farby, cibuľu, cviklu, cesnak umyjem, očistím a nakrájam na väčšie kúsky. Paradajky nechám aj so šupkou.
Všetko dám do veľkého hlbokého pekáča alebo kastróla, ktorý môže byť použitý na pečenie v rúre.
Pridám všetky ostatné koreniny a prísady.
Zmes premiešam, zakryjem druhým pekáčom, alobalom alebo pokrievkou a dám do rúry vyhriatej na 220 °C.
- Zakryté pečiem 1 hodinu.
Potom zmes odkryjem a pečiem 1 hodinu na 200 °C.
Počas druhej časti pečenia zmes 1-2x premiešam.
Upečené vyberiem a nechám mierne vychladnúť.
Voda sa z časti odparila cca o tretinu.
- Postupne všetko rozmixujem aj s koreninami a prepasírujem cez hustejšie sitko.
Používam k tomu mixér na smoothy (nutribulet). Ten rozbije všetko na jemnú kašu a ostane len minimum odpadu z pasírovania.
- Konzistencia ostala ako pri detskej výžive alebo kupovanom kečupe.
Ak by bola redšia je lepšie zmes povariť a miešať alebo dať ešte primerane piecť, aby sa voda odparila.
Mne sa to však podarilo na prvý krát, bez dovárania.
Kečup mal požadovanú farbu, konzistenciu, hustotu.
Krásne voňal a výborne chutil.
- Z uvedených surovín vyšlo cez 5 litrov kečupu.
Naplnila som menšie poháre a sterilizovala pri 100 °C cca 30 minút.