Domáci kečup fotorecept
Foto: olinecka
Tohto roku je bohatá úroda paradajok a tak som uvarila kečup.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg |
|
1/4 kg |
|
1/4 kg |
|
2-3 ks väčšie |
|
1/2 dcl |
|
(podľa sladkosti paradajok) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
5-6 ks |
|
(na chuť) |
|
|
Postup
-
1
Príprava zeleniny na kečup.
-
2
Zeleninu umyjeme necháme odkvapkať, cibuľu očistíme pokrájame na štvrtky, zeleninu na menšie kúsky aj so šupkou. Jablká zbavíme jadierok pridáme k zelenine, tiež soľ, cukor, škoricu mletú, klinčeky, ocot, všetko varíme 90 minút.
-
3
Takéto veľké vyrástli paradajky.
-
4
Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom, prepasírujeme cez husté sitko. Opäť privedieme k varu nastrúhame muškátový oriešok, pridáme sladkú červenú papriku, cukor kryštálový podľa svojich chuti. Kto má rád, tak do zeleniny môže pridať chili papriku. Varíme ďalších 90 minút, hrniec nezakryjeme, aby sa odparilo čo najviac vody a kečup bol hustý.
-
5
Ešte za horúca plníme poháre, sterilizujeme 10 minút.
Niekto pridáva aj cviklu kvoli farbe. Ja by som musela kupovat suroviny, takže nevarím kečup, neoplatí sa.