Domáci chlieb z Polonín
občianske združenie Košiar, dnes 18:30
Foto: Jarmila Horváthová
Recept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli. Pečú tento chlieb, ale robia aj ďalšiu miestnu Zobraziť celý popisRecept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli. Pečú tento chlieb, ale robia aj ďalšiu miestnu špecialitu – tatarčené, teda pohánkové pirohy.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z droždia, trochy pšeničnej múky a 150 ml vlažnej vody urobíme kvások a necháme ho napučať.
- 2
Zmiešame všetky zvyšné suroviny, pridáme kvások a vymiesime cesto.
- 3
Cesto dáme do ošatky (ak nemáme veľkú, môžeme urobiť dva bochníky), postriekame vodou, prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
- 4
Rúru rozohrejeme na maximum, pričom do nej vložíme aj plech alebo pizza kameň, na ktorom budeme chlieb piecť, a jeden plech dáme naspodok rúry.
- 5
Vykysnutý bochník vyklopíme na lopár s papierom na pečenie, zvrchu narežeme do kríža a opatrne presunieme na horúci plech. Ak lopár nemáme, plech rýchlo vyberieme z rúry, preklopíme naň chlieb priamo z ošatky, urobíme krížik a dáme rýchlo naspäť do rúry.
- 6
Zároveň na spodný plech vylejeme 2 dl vody.
- 7
Po 15 minútach rúru na pár sekúnd otvoríme, nech unikne para, a teplotu znížime na 220 °C. Pečieme dozlatista, kým chlieb pri poklopaní nevydáva dunivý zvuk. Čas pečenia závisí do rúry, môže to byť 50–60 minút.
- 8
Keď chlieb vyberieme, potrieme ho ešte osolenou vodou.
- 9
Väčšina domácich rúr dosiahne najvyššiu teplotu 250 °C. Ak máte doma pec na pizzu, v tej sa dá dosiahnuť vyššia teplota a pečenie sa skráti. V Topoli pečie J. Lechan chlieb pri 350 °C asi 20 minút.
Tiež domáci chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu