Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb z Polonín

Jaroslav Lechan
občianske združenie Košiar, 27. novembra 2024
Domáci chlieb z Polonín
Foto: Jarmila Horváthová

Recept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli. Pečú tento chlieb, ale robia aj ďalšiu miestnu Zobraziť celý popisRecept pochádza od Jaroslava Lechana z občianskeho združenia Košiar, ktoré vytvorilo Remeselné centrum v Topoli. Pečú tento chlieb, ale robia aj ďalšiu miestnu špecialitu – tatarčené, teda pohánkové pirohy.

1 bochník
porcia
20 (+ kysnutie) minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1/2 kocky
2 ks uvarené, pretlačené
1/2 PL
1/2 PL
1/2 PL
250 g
250 g
750 ml




Postup

  1. 1

    Z droždia, trochy pšeničnej múky a 150 ml vlažnej vody urobíme kvások a necháme ho napučať.

  2. 2

    Zmiešame všetky zvyšné suroviny, pridáme kvások a vymiesime cesto.

  3. 3

    Cesto dáme do ošatky (ak nemáme veľkú, môžeme urobiť dva bochníky), postriekame vodou, prikryjeme a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.

  4. 4

    Rúru rozohrejeme na maximum, pričom do nej vložíme aj plech alebo pizza kameň, na ktorom budeme chlieb piecť, a jeden plech dáme naspodok rúry.

  5. 5

    Vykysnutý bochník vyklopíme na lopár s papierom na pečenie, zvrchu narežeme do kríža a opatrne presunieme na horúci plech. Ak lopár nemáme, plech rýchlo vyberieme z rúry, preklopíme naň chlieb priamo z ošatky, urobíme krížik a dáme rýchlo naspäť do rúry.

  6. 6

    Zároveň na spodný plech vylejeme 2 dl vody.

  7. 7

    Po 15 minútach rúru na pár sekúnd otvoríme, nech unikne para, a teplotu znížime na 220 °C. Pečieme dozlatista, kým chlieb pri poklopaní nevydáva dunivý zvuk. Čas pečenia závisí do rúry, môže to byť 50–60 minút.

  8. 8

    Keď chlieb vyberieme, potrieme ho ešte osolenou vodou.

  9. 9

    Väčšina domácich rúr dosiahne najvyššiu teplotu 250 °C. Ak máte doma pec na pizzu, v tej sa dá dosiahnuť vyššia teplota a pečenie sa skráti. V Topoli pečie J. Lechan chlieb pri 350 °C asi 20 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia