Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb s cibuľou na slanine fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. septembra 2021
Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept)
Foto: sracz

Ako ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol Zobraziť celý popisAko ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol na objednávku mojej pani grófky, notorickej konzumentky všetkého so slaninou. Riadi sa mottom: všetko, okolo čoho prasiatko iba prebehne, je najsamlepšejšie. Za našeho detstva i mladosti sme do seba „ládovali chľebik zos šmaľcom (bársakým) a zos cibuľu“. V tomto recepte som použil oboje, resp. „obitroje“. Slaninu, cibuľu i výpek. Neviem, či som „origo“, ale nám veľmi chutil.

10-12
porcií
180-240 minút
príprava
45 minút
na 245 °C

Suroviny

250-300 g prerastená
450-500 g
750 g
2-3 PL
400-500 ml vlažná
2-3 KL
2-3 PL (alebo rastlinný)
2-3 KL
2-3 PL
2-3 PL
250 g uvarené
42 g čerstvé
2-3 ČL (alebo hnedý)
Na potretie chleba:
podľa potreby
1 KL




Postup

  1. 1

    V porcelánovej miske som rozmiešal 200 ml vlažnej vody s 2 ČL krupicového cukru (môže byť aj hnedý), pridal kocku rozmrveného čerstvého droždia, povrch posypal 2 KL hladkej múky, odobratej z celkového množstva múky a nechal asi 20 minút vykysnúť v rúre vyhriatej na 40-50 °C. Plátky slaniny som pokrájal na kocky a

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nechal vyškvariť do červeno-hneda.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vzápätí som do panvice vložil aj cibuľu pokrájanú na 3-4 mm hrubé kolieska a

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po zmiešaní opražil dozlatova a nechal vychladnúť.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ku kvásku v rúre som vložil aj tanier so slnečnicovými i tekvicovými semienkami a celou rascou (výber semienok si zvolí každý podľa svojich chutí a zvykov, alebo ich prosto vynechá).

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na šporáku som opražil 2 kopcovité PL jačmenných krúp a za tepla ich najemno pomlel. Následne ich vložil do misky „kysky“ s preosiatou hladkou múkou, spolu s ohriatymi semienkami, rascou, soľou, extra panenským olivovým olejom a s uvarenými a najemno popučenými zemiakmi (kto nerád so zemiakmi, tak ich vynechá a gramáž môže doplniť múkou).

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po zmiešaní som pomocou „stierky“ k zmesi postupne pridával narastený kvások a podľa potreby pridával aj vlažnú vodu.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som cesto vyklopil na pomúčenú „tablu“ a rukami vypracoval pevný hebký bochník.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bochník som (švíkom nadol) vložil do väčšej olejom jemne naolejovanej misky „kysky“, zakryl vekom a vložil na dobrú hodinu (ideálne 2-3 hodiny, ale ja som nevydržal toľké čakanie) vykysnúť do rúry vyhriatej na 40-50 °C. Potom som, priamo v „kyske“ narastené cesto prstami „popoodťahoval“, aby z neho vyšiel vzduch, vyklopil ho na pomúčenú „tablu“ a cesto postupne po obvode 10-12 razy prekladal do prostriedku; vytvoril z neho guľu, ktorú som hladkou stranou nadol, vložil späť do kysky vysypanej hladkou múkou a zavekovanú nechal ešte 30 minút v rúre podkysnúť.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Opäť jemne prepracoval na pomúčenej „table“,

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    rozvaľkal ho na hrubší plát, do prostriedku navrstvil vychladnutú cibuľu so slaninou a aj s výpekom (nebojte sa, nie je ho až tak veľa) a

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zavinul, či poprekladal sťa do obálky, vytvaroval guľu a hladkou stranou dole, ju opäť vložil do pomúčenej „kysky“, prikryl vekom a nechal podkysnúť ďalších 30 minút. Teraz som rúru nechal vyhriať na 245 °C (475 ⁰F).

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom som „kysku“ s bochníkom prikryl papierom na pečenie a „denkom“, otočil, nechal vypadnúť a aj s „pečpapierom“ vložil do predohriateho liatinového hrnca (ja mám zo súpravy Marty Stewart), žiletkou som povrch narezal do hviezdice, zakryl pokrievkou a

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    zakryté piekol 45 minút a po preložení na kovovú mriežku ho pretrel vodou s 1 KL soli.

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Chlieb bol nádherný a chutil úžasne! Kto chce, môže skúsiť, či oprobovať a následne ochutnať!

    Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

frezia68
Teda Ty si,Ferko, riadny výmyselník. Už som piekla rôzne chleby,s orechami,syrom a MČK,rôzne semienka,ale toto by som nevymyslela.Chlieb vyzerá krásne a chutne,ani dobrú chuť netreba zapriať.Ten musí šmakovať :-).
sracz
Vážení a milí priatelia Kuko95, Afataga, Izabella929, Terinka55, Frezia68 i všetci potencionálne nasledujúci, veľmi pekne Vím ďakujem za pozornosť venovanú mojemu chlebíku a za povzbudzujúce slová. Majte len a iba krásne dni plné pohody! p. S.: ... než chlieb odpočíval na mriežke, ukuchtil som cukeťák kamaráta @Klukodvody v tortovnici!


haji
No teda?! Recept jako řemen, postup hezky detailní a chlebík jako malovaný! Máš můj hluboký obdiv, krásná práce!! S radostí bych dala testovací vzorky, jeden by mi nestačil. Však víš, já jsem chlebová. Velmi chutné fotečky, aj cukeťák ti hezky vyšel. Darmo, jsi šikovný a pilný! Díky za inspiraci, vezmu si mustr.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia