Domáci chlieb s cibuľou na slanine fotorecept
Ako ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol Zobraziť celý popisAko ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol na objednávku mojej pani grófky, notorickej konzumentky všetkého so slaninou. Riadi sa mottom: všetko, okolo čoho prasiatko iba prebehne, je najsamlepšejšie. Za našeho detstva i mladosti sme do seba „ládovali chľebik zos šmaľcom (bársakým) a zos cibuľu“. V tomto recepte som použil oboje, resp. „obitroje“. Slaninu, cibuľu i výpek. Neviem, či som „origo“, ale nám veľmi chutil.
porcií
príprava
na 245 °C
Suroviny
| 250-300 g prerastená |  | 
| 450-500 g |  | 
| 750 g |  | 
| 2-3 PL |  | 
| 400-500 ml vlažná |  | 
| 2-3 KL |  | 
| 2-3 PL (alebo rastlinný) |  | 
| 2-3 KL |  | 
| 2-3 PL |  | 
| 2-3 PL |  | 
| 250 g uvarené |  | 
| 42 g čerstvé |  | 
| 2-3 ČL (alebo hnedý) |  | 
| Na potretie chleba: | |
| podľa potreby |  | 
| 1 KL |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    V porcelánovej miske som rozmiešal 200 ml vlažnej vody s 2 ČL krupicového cukru (môže byť aj hnedý), pridal kocku rozmrveného čerstvého droždia, povrch posypal 2 KL hladkej múky, odobratej z celkového množstva múky a nechal asi 20 minút vykysnúť v rúre vyhriatej na 40-50 °C. Plátky slaniny som pokrájal na kocky a   
- 
                                                    2
                                                    nechal vyškvariť do červeno-hneda.   
- 
                                                    3
                                                    Vzápätí som do panvice vložil aj cibuľu pokrájanú na 3-4 mm hrubé kolieska a   
- 
                                                    4
                                                    po zmiešaní opražil dozlatova a nechal vychladnúť.   
- 
                                                    5
                                                    Ku kvásku v rúre som vložil aj tanier so slnečnicovými i tekvicovými semienkami a celou rascou (výber semienok si zvolí každý podľa svojich chutí a zvykov, alebo ich prosto vynechá).   
- 
                                                    6
                                                    Na šporáku som opražil 2 kopcovité PL jačmenných krúp a za tepla ich najemno pomlel. Následne ich vložil do misky „kysky“ s preosiatou hladkou múkou, spolu s ohriatymi semienkami, rascou, soľou, extra panenským olivovým olejom a s uvarenými a najemno popučenými zemiakmi (kto nerád so zemiakmi, tak ich vynechá a gramáž môže doplniť múkou).   
- 
                                                    7
                                                    Po zmiešaní som pomocou „stierky“ k zmesi postupne pridával narastený kvások a podľa potreby pridával aj vlažnú vodu.   
- 
                                                    8
                                                    Potom som cesto vyklopil na pomúčenú „tablu“ a rukami vypracoval pevný hebký bochník.   
- 
                                                    9
                                                    Bochník som (švíkom nadol) vložil do väčšej olejom jemne naolejovanej misky „kysky“, zakryl vekom a vložil na dobrú hodinu (ideálne 2-3 hodiny, ale ja som nevydržal toľké čakanie) vykysnúť do rúry vyhriatej na 40-50 °C. Potom som, priamo v „kyske“ narastené cesto prstami „popoodťahoval“, aby z neho vyšiel vzduch, vyklopil ho na pomúčenú „tablu“ a cesto postupne po obvode 10-12 razy prekladal do prostriedku; vytvoril z neho guľu, ktorú som hladkou stranou nadol, vložil späť do kysky vysypanej hladkou múkou a zavekovanú nechal ešte 30 minút v rúre podkysnúť.   
- 
                                                    10
                                                    Opäť jemne prepracoval na pomúčenej „table“,   
- 
                                                    11
                                                    rozvaľkal ho na hrubší plát, do prostriedku navrstvil vychladnutú cibuľu so slaninou a aj s výpekom (nebojte sa, nie je ho až tak veľa) a   
- 
                                                    12
                                                    zavinul, či poprekladal sťa do obálky, vytvaroval guľu a hladkou stranou dole, ju opäť vložil do pomúčenej „kysky“, prikryl vekom a nechal podkysnúť ďalších 30 minút. Teraz som rúru nechal vyhriať na 245 °C (475 ⁰F).   
- 
                                                    13
                                                    Potom som „kysku“ s bochníkom prikryl papierom na pečenie a „denkom“, otočil, nechal vypadnúť a aj s „pečpapierom“ vložil do predohriateho liatinového hrnca (ja mám zo súpravy Marty Stewart), žiletkou som povrch narezal do hviezdice, zakryl pokrievkou a   
- 
                                                    14
                                                    zakryté piekol 45 minút a po preložení na kovovú mriežku ho pretrel vodou s 1 KL soli.   
- 
                                                    15
                                                    Chlieb bol nádherný a chutil úžasne! Kto chce, môže skúsiť, či oprobovať a následne ochutnať!   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
                                                        
                                                     
 


Poctivo som rcpt čítala.
Nesklamal si, určite upečiem 👍