Domáci chlieb

Domáci chlieb s cibuľou na slanine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ako ten čas letí... V sobotu 4. septembra to bolo už 14 rokov, čo som v Iowe upiekol svoj 1. slovenský chlieb. Tento bol na objednávku mojej pani grófky, notorickej konzumentky všetkého so slaninou.* Riadi sa mottom: všetko, okolo čoho prasiatko iba prebehne, je najsamlepšejšie. Za našeho detstva i mladosti sme do seba „ládovali chľebik zos šmaľcom (bársakým) a zos cibuľu“. V tomto recepte som použil oboje, resp. „obitroje“. Slaninu, cibuľu i výpek. Neviem, či som „origo“, ale nám veľmi chutil.

10-12
porcií
180-240 minút
príprava
45 minút
na 245 °C

Suroviny

Postup

  1. V porcelánovej miske som rozmiešal 200 ml vlažnej vody s 2 ČL krupicového cukru (môže byť aj hnedý), pridal kocku rozmrveného čerstvého droždia, povrch posypal 2 KL hladkej múky, odobratej z celkového množstva múky a nechal asi 20 minút vykysnúť v rúre vyhriatej na 40-50 °C. Plátky slaniny som pokrájal na kocky a
  2. nechal vyškvariť do červeno-hneda.
  3. Vzápätí som do panvice vložil aj cibuľu pokrájanú na 3-4 mm hrubé kolieska a
  4. po zmiešaní opražil dozlatova a nechal vychladnúť.
  5. Ku kvásku v rúre som vložil aj tanier so slnečnicovými i tekvicovými semienkami a celou rascou (výber semienok si zvolí každý podľa svojich chutí a zvykov, alebo ich prosto vynechá).
  6. Na šporáku som opražil 2 kopcovité PL jačmenných krúp a za tepla ich najemno pomlel. Následne ich vložil do misky „kysky“ s preosiatou hladkou múkou, spolu s ohriatymi semienkami, rascou, soľou, extra panenským olivovým olejom a s uvarenými a najemno popučenými zemiakmi (kto nerád so zemiakmi, tak ich vynechá a gramáž môže doplniť múkou).
  7. Po zmiešaní som pomocou „stierky“ k zmesi postupne pridával narastený kvások a podľa potreby pridával aj vlažnú vodu.
  8. Potom som cesto vyklopil na pomúčenú „tablu“ a rukami vypracoval pevný hebký bochník.
  9. Bochník som (švíkom nadol) vložil do väčšej olejom jemne naolejovanej misky „kysky“, zakryl vekom a vložil na dobrú hodinu (ideálne 2-3 hodiny, ale ja som nevydržal toľké čakanie) vykysnúť do rúry vyhriatej na 40-50 °C. Potom som, priamo v „kyske“ narastené cesto prstami „popoodťahoval“, aby z neho vyšiel vzduch, vyklopil ho na pomúčenú „tablu“ a cesto postupne po obvode 10-12 razy prekladal do prostriedku; vytvoril z neho guľu, ktorú som hladkou stranou nadol, vložil späť do kysky vysypanej hladkou múkou a zavekovanú nechal ešte 30 minút v rúre podkysnúť.
  10. Opäť jemne prepracoval na pomúčenej „table“,
  11. rozvaľkal ho na hrubší plát, do prostriedku navrstvil vychladnutú cibuľu so slaninou a aj s výpekom (nebojte sa, nie je ho až tak veľa) a
  12. zavinul, či poprekladal sťa do obálky, vytvaroval guľu a hladkou stranou dole, ju opäť vložil do pomúčenej „kysky“, prikryl vekom a nechal podkysnúť ďalších 30 minút. Teraz som rúru nechal vyhriať na 245 °C (475 ⁰F).
  13. Potom som „kysku“ s bochníkom prikryl papierom na pečenie a „denkom“, otočil, nechal vypadnúť a aj s „pečpapierom“ vložil do predohriateho liatinového hrnca (ja mám zo súpravy Marty Stewart), žiletkou som povrch narezal do hviezdice, zakryl pokrievkou a
  14. zakryté piekol 45 minút a po preložení na kovovú mriežku ho pretrel vodou s 1 KL soli.
  15. Chlieb bol nádherný a chutil úžasne! Kto chce, môže skúsiť, či oprobovať a následne ochutnať!