Domáci chlieb
Domáci chlieb

Domáci chlieb fotorecept

mamafood - fotkamamafood, 4. decembra 2020
Domáci chlieb (fotorecept)
Foto: mamafood
6
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

400 g
120 g
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ks
1/2 kocky
200 ml
250 ml
1 PL
1 PL
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si dáme do misky 400 g múky hladkej T650 (ja ju preosievam), pridáme 120 g celozrnnej múky (alebo ražnej, špaldovej - kto akú chce). Pridáme 2 ČL soli a 1 ČL rasce. Sypkú zmes premiešame, pridáme1 ČL octu a 1 uvarený postrúhany zemiak.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V 200 ml vody rozpustím 1/2kocky droždia, pridáme k múčnej zmesi.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme 250 ml acidofilného mlieka.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A pridáme rôzne semiačka. Ja dávam od oka asi 1 PL chia semiačka, 1 PL ľanové semiačka.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zamiesime si cesto, buď ručne, alebo v kuchynskom robote.

  6. 6

    Keď je cesto premiesené, preložíme ho do misy, v ktorej ho necháme cca 1 hodinku kysnúť.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po nakysnutí ho vyberieme na múkou vysypanú podložku.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto si po vyklopení na doske premiesime

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a necháme podkysnúť 20 minút. Po 20 minútach znova premiesime a necháme kysnúť. Dokopy tento postup urobíme 3x.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po poslednom tretom premieseni, bochník cesta preložíme na papier na pečenie a zapneme rúru, do ktorej si vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlebík.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pripravíme si do pohára vodu s trochou soli, ktorou nakoniec po poslednom kysnutí cesto potrieme (môžete aj postriekať rozprašovačom).

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom urobíme na chlebe zárezy, najlepšie žiletkou.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa chlebík krásne leskol. A posypeme semiačkami podľa našej chuti.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Takto pripravený bochník prenesieme aj s papierom do rúry na horúci plech. Pečieme na 230 °C -10 minút a potom teplotu stiahneme na 200 °C - 35 minút. Pečiem s ventilátorom, ale kto nemá môže aj bez ventilátora.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ked je chlebík upečený, vyberieme ho na mriežku, znova potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dobrú chuť

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Chlieb a pečivo, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu

tsnak
Pečiem tento chlebík dva až tri krát do týždňa od marca 2020 no vo forme a zároveň chlebové žemle ...