Domáci chlieb
Domáci chlieb (fotorecept)
Autor receptu: mamafood
6 porcií |
120 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup- Najprv si dáme do misky 400 g múky hladkej T650 (ja ju preosievam), pridáme 120 g celozrnnej múky (alebo ražnej, špaldovej - kto akú chce). Pridáme 2 ČL soli a 1 ČL rasce. Sypkú zmes premiešame, pridáme1 ČL octu a 1 uvarený postrúhany zemiak.
- V 200 ml vody rozpustím 1/2kocky droždia, pridáme k múčnej zmesi.
- Pridáme 250 ml acidofilného mlieka.
- A pridáme rôzne semiačka.
Ja dávam od oka asi 1 PL chia semiačka, 1 PL ľanové semiačka.
- Zamiesime si cesto, buď ručne, alebo v kuchynskom robote.
- Keď je cesto premiesené, preložíme ho do misy, v ktorej ho necháme cca 1 hodinku kysnúť.
- Po nakysnutí ho vyberieme na múkou vysypanú podložku.
- Cesto si po vyklopení na doske premiesime
- a necháme podkysnúť 20 minút. Po 20 minútach znova premiesime a necháme kysnúť. Dokopy tento postup urobíme 3x.
- Po poslednom tretom premieseni, bochník cesta preložíme na papier na pečenie a zapneme rúru, do ktorej si vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlebík.
- Pripravíme si do pohára vodu s trochou soli, ktorou nakoniec po poslednom kysnutí cesto potrieme (môžete aj postriekať rozprašovačom).
- Potom urobíme na chlebe zárezy, najlepšie žiletkou.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa chlebík krásne leskol.
A posypeme semiačkami podľa našej chuti.
- Takto pripravený bochník prenesieme aj s papierom do rúry na horúci plech.
Pečieme na 230 °C -10 minút a potom teplotu stiahneme na 200 °C - 35 minút.
Pečiem s ventilátorom, ale kto nemá môže aj bez ventilátora.
- Ked je chlebík upečený, vyberieme ho na mriežku, znova potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť.
- Dobrú chuť
|