Domáci chlieb

Domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: mamafood

6
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si dáme do misky 400 g múky hladkej T650 (ja ju preosievam), pridáme 120 g celozrnnej múky (alebo ražnej, špaldovej - kto akú chce). Pridáme 2 ČL soli a 1 ČL rasce. Sypkú zmes premiešame, pridáme1 ČL octu a 1 uvarený postrúhany zemiak.
  2. V 200 ml vody rozpustím 1/2kocky droždia, pridáme k múčnej zmesi.
  3. Pridáme 250 ml acidofilného mlieka.
  4. A pridáme rôzne semiačka. Ja dávam od oka asi 1 PL chia semiačka, 1 PL ľanové semiačka.
  5. Zamiesime si cesto, buď ručne, alebo v kuchynskom robote.
  6. Keď je cesto premiesené, preložíme ho do misy, v ktorej ho necháme cca 1 hodinku kysnúť.
  7. Po nakysnutí ho vyberieme na múkou vysypanú podložku.
  8. Cesto si po vyklopení na doske premiesime
  9. a necháme podkysnúť 20 minút. Po 20 minútach znova premiesime a necháme kysnúť. Dokopy tento postup urobíme 3x.
  10. Po poslednom tretom premieseni, bochník cesta preložíme na papier na pečenie a zapneme rúru, do ktorej si vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlebík.
  11. Pripravíme si do pohára vodu s trochou soli, ktorou nakoniec po poslednom kysnutí cesto potrieme (môžete aj postriekať rozprašovačom).
  12. Potom urobíme na chlebe zárezy, najlepšie žiletkou.
  13. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa chlebík krásne leskol. A posypeme semiačkami podľa našej chuti.
  14. Takto pripravený bochník prenesieme aj s papierom do rúry na horúci plech. Pečieme na 230 °C -10 minút a potom teplotu stiahneme na 200 °C - 35 minút. Pečiem s ventilátorom, ale kto nemá môže aj bez ventilátora.
  15. Ked je chlebík upečený, vyberieme ho na mriežku, znova potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť.
  16. Dobrú chuť