Domáce makové rezance fotorecept

jerica - fotkajerica, 20. októbra 2010
Domáce makové rezance (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Pridávam sa k maratónu receptov na VARECHE , možno si poviete,čo to je spraviť rezance s makom,vysypem hotové zo sáčku,uvarím, posypem čo by Zobraziť celý popis@jerica Pridávam sa k maratónu receptov na VARECHE , možno si poviete,čo to je spraviť rezance s makom,vysypem hotové zo sáčku,uvarím, posypem čo by som sa namáhala , mám to hneď a je to dobre , súhlasím , len keď ja mám najradšej čo si sama vyváľkam a nakrájam , uvarím , dokonca veľmi rada robievam svoje cestoviny , tak to je aj s koláčmi , dnes dostaneš kúpiť koláče od výmyslu všehochuti ale aj s éčkami.Nie je nad doma spracované!! Teším sa na vaše komentáre .

5 kopcom
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

350/400 g
3 ks
prísady:
podľa chuti & orechy & kakao & tvaroh




Postup

  1. 1

    rezance robievam s hrubej múky a troch vajec , nedávam soľ . (cesto zásadne zarábam v mise , nikdy nie na doske ) V mise mám odváženú múku vážila som pre začiatočníkov , ináč nevážim , mám to už v "OKU" dala som 400g hrubej múky , 3 ks veľké vajcia , nie je problém dať 350g cesto bude mäkšie , ľachšie sa váľka, len pri váľkaní je treba podsýpať múkou . Ja si dávam toľko múky aby som nemusela na doske podsýpať , len na čisto vyváľkať .

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nožíkom hnetiem vajcia do múky

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokiaľ nie sú vajcia spojené s múkou pracujem s nožíkom

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vymiesené cesto

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozdelím na tri časti , každé cestíčko ešte premiesim na doske

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyváľkam na hrúbku cc.1,5 mm

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nechám chvíľu presušiť

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    preložím správím 10cm pásy

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    krájam na cc.1,5 mm slížiky

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tesne pred varením , v slanej vode varím pokiaľ nevyplávu na vrch krátko nechám prevrieť , sitom podberiem , v studenej vode opláchnem

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravené na rezance , na to množstvo 2 polievkove lyžice masti (domácej)

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    nezabudnúť rezance osoliť , premiašať , ešte jedna várka pribudne , tieto rezance si dávam aj do fazuľovice , polievok na kyselo atď...poľa chuti

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    orechové , makové , kakaové , tvarohové samozrejme polejem roztopeným maslom , kto má rád rezance na slano s vajíčkom tiež doporučujem

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    OTK ODBORNO TECHNICKÁ KONTROLA & pán LEON

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    pridané; stále pod kontrolou , Leonkovi je smutno , nemala som čas . Keď robím v kuchyni stále je pri mne vidíme sa navzájom.

    Domáce makové rezance (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zasterka
Mňaáam hneď by som si dala, určite chutia ináč ako tie É-čkové - kupované...
jody
Super!!!! Konečne mám odvahu skúsiť si domáce slíže! :-) KK
A naša Simba zdraví pána Leona. :-)
alexola
@jerica Vaše rezance vyzerajú výborne, aj keď je jednoduchšie cestoviny kúpiť, vyskúšam podľa tohto receptu :)
marianne69
...pripomenulo mi to prazdniny u starkej,veru,na piatok budu rezanceky s makom a doma robene,ziadne zo sacka.....apropoo, mate krasny vyhlad do zahradky,
dorisa
@jerica , nepošleš? dala by som si! Ja som nie taká dobrá, ja rezance kupujem.
jerica
@jody odkážem pánovi Leonovi keď budem doma. @marianne69 aj ja som sa naučila robiť cestoviny u babiek a tetkách keď som bývala u nich na prázdninách , dokonca keď mám chuť na rezančeky do polevky , len inej hrúbky ako tieto , hneď je misa na doske a šup z jedného vajíčka a už to frčí , nie je mi to zaťažko spraviť. To mám naozaj krásny výhľad , pozerám na kvety , kvitnúce stromy , bylinky v črepníku , len to samé nenaskáče ani na okno či do črepníku .
jerica
@dorisa dobrá si treba si veriť stačí len raz si to vyskúšať o tebe nepochybujem , veď toľko dobrých rcp. si dala na varechu , že to musí byť pre teba hračkou.
babav
@jerica , krasne si to spracovala,fotorecept aj sliziky.Makove rezance su najoblubenejsie cestoviny mojho muza,ale su uz iba peknou spomienkou na jeho svokru,moju mamicku ,ktora mu ich varievala este aj na navsteve u nas ,v US.Ja som ich nikdy nevedela nakrajat take rovnake ;-) . Dakujem ti za pripomienku !!!
evanaaa
My sme doma mávali pondelok , stredu a piatok múčne dni, mama varila každučký deň polievku + hlavné jedlo, tie múčne som mala najradšej, a samozrejme, že si cestoviny robila sama. A tie polievkové boli ako cverničky, nechápem, ako ich tak na tenko mohlakrájať a ešte tak rýchlo.Rezance bývali makové, orechové, priezlové, perky lekvárové, buchty parené, knedle ovocné, atď. A aj môj muž má rád makové, ja ale kupujem celozrnné a špaldové cestoviny. A mak už namletý, nesladený, ten mu sama ochutím. Jerica, ten postup sa zdá jednoduchý, ale to vaľkanie....mňa hneď bolí pravé rameno, neviem, či by som to zvládla.
evas13
Je to dobrota a mám pred očami film ako som sa motala pri maminke, keď varila slíže.
garanco
Krásne pripravené, aj s tou kontrolou, aby bolo všetko v poriadku! Práve dnes budú rezance s makom, (ale ja som prilenivá- tak kúpené). Rezance robievam, ako ich moja mama robila mne: prelievam ich vrenou vodou, posypem makom a zalejem "vodičkou". Tá pozostáva s cukrového sirupu a dobrej kocky masla, ktoré v tom sirupe rozpustím. Rezance sú potok krásne sladké a hladučké.
leily221
mnam, hned by som si dala...vyzeraju vyborne...my robime tiez len domace, tie kupene sa s nimi nedaju porovnat...vyborny fotorecept
jankamamka
konečne, už som si pripadala dosť divná, že v dnešnej dobe si skoro všetky cestoviny robím sama doma. Som rada že nie som sama :) Inak nieje na to treba žiadny extra talent, len to krájanie potrebuje trochu cviku. Ale je to zato výborný relax a domáce rezance sú domáce rezance. Či už sa robia z hladkej, polohrubej, alebo hrubej múky, kupované ich nikdy nenahradia.
sjuz
mňam, rezance jedine domáce! dala by som si, aj orechové s marhuľovým džemom....:)
sjuz
evanaaa - keď moju mamu boleli ruky, cesto vyvaľak otec za jej asistencie - predsa má viacej sily, a urobi si cesto trochu mäkšie, nie veĺmi tuhé..:)
jankamamka
no čo sa týka tej sily, tak už ani chlapa mi netreba obťažovať. Stačí investovať do mramorového valčeka, ten je dosť ťažký a ide to skoro samo. Je to drahé, ale je to dobrá investícia a vďaka trvanlivosti materiálu som si istá, že moji potomkovia aspoň niečo zdedia :)
mamimna
Jerica - krásny recept, krásny fotopostup.
Evanaa - vaľkanie ide ľahšie, keď sa cesto po vymiesení nechá odležať. Ja ho vždy rozdelím na časti, dám do mikrotenového vrecka a počkám minimálne pol hodiny. Potom sa vaľká dobre.
Mne skôr robí problém cesto zmiesiť, tak používam domácu pekáreň. Tá má sily dosť.
veronka8
mňam,mňam..........
u nás je vždy sobota - halušková robota................
marienka44
Tak ako bol recept uvedeny, tak robim rezance do polievky /nitovky/ a mam za "komunistov" kupeny strojcek na krajanie rezancov tenkych ako nit. Ale rezance /slíže/ ako hlavne jedlo robim s pridavkom vody, menej vajec a sirsie. Nikdy som nerobila kupovane rezance , napr. s makom, prazenicou ap.
matased
Je to naozaj pracnejšie, ako z obchodu, ale výsledok je potom aj 100 krát chutnejší. A Leon nemá chybu!
jerica
@mamimna pokiaľ vyváľkam jedno cesto , zatiaľ tie dve sú oddýchnuté, len ja som naučená hneď váľkať rad za radom , otázka v tej pekárni si to neviem predstaviť , aj som rozmýšlala že si ju kúpim , len ďaľšia väčšia "rároha"na linke , ako často ju používaš? Raz za mesiac alebo častejšie?
pivonka
Marienka44, rezance robím, ako ty. Za komunistov som si strojček neobstarala, nezáležalo mi na tom, lebo aj do polievky som mala radšej tie hrubšie. Ale potom som prevzala kuchyňu a rodina bola ochotná jesť polievku len s tenkými rezancami. Robila som ich ručne, ale potom sa nado mnou zľutovali a dostala som taliansky strojček na vaľkanie aj krájanie. Marienka, akú dávaš múku na tie hrubšie rezance?
evanaaa
Všetkým vám ďakujem za rady : Sjuz, možno by som mala skúsiť aj ja zapojiť manžela, buď mi vynadá alebo bude ochotný a rád, že je tak dôležitý.Jankamamka, ale mramorový vaľček je aj nebezpečný, ak by si ním muža praštila po hlave, no, spánombohom, s tým dreveným by si ho len oťapila. Mamimna, aj tebe vďaka za radu, skúsim. Kúpila som si silik. fóliu na cesto, musím vyskúšať.
ainy
super jedlo, poradíte mi- mne začiatočníčke čo robiť, aby mi mak nezhorkol?
marienka44
@pivonka , pouzivam hrubu muku na tie sirsie rezance, volakedy som robila z polohrubej.Podsypavam hladkou mukou, aj pocas valkania povrch mucim s hladkou, lepsie sa klze valcek. :-)
diabambulka
Krasne nafotené , ja sa akurát zajtra chystám robiť rezance s makom:-)
a teraz už sa na to teším, takú chuť ste mi narobili a dúfam že nám nafotíte ešte aj iné cestovinky ktoré robíte domáce- už teraz sa teším
jeka
@Jerica ste moja krvná skupina,i ja mám radšej ,kedˇsi cestoviny urobím sama.Rezance s makom sú mojou slabosťou /myslím mak,/u nás nikto neobľubuje,tak sa u nás často s ním nevarí.Závidím Vám ich,prajem dobrú chuť.
damya
Jerica, prosim Vas, aka rasa je LEON? prepacte, zabudla som pochvalit rezance-ibaze ten krasavec ma zaujal. ja som mala 30rokov iba 2och leonbergerov-Cezar sa volali-tento ma podobnu tvaricku. prenadherny havinko.
mamimna
Jerica, pre kuchárku Tvojich kvalít je domáca pekáreň asi naozaj zbytočná rároha. Myslím si, že ju ocenia hlavne mladé neskúsené kuchárky, ktoré majú rešpekt pred kysnutým, cestom. Ja už tento problém dávno nemám, ale som z tých ľudí, ktorí si každú novinku chcú vyskúšať. A tak mám domácu pekáreň, parný hrniec, pomalý hrniec a všetko to momentálne viac menej iba zaberá miesto. Používam ich naozaj iba občas.
jankamamka
Evanaaa: ak ovalíš s citom, nič sa nestane ;) mimichodom, niekedy je horším trestom zle navariť a potom bude dobre
jankamamka
ainy: skús mak po zomletí dať do mrazáku, len ďalej od voňavých vecí, ako napríklad kôpor, lebo ti napáchne.
ainy
jankamamka ďakujem, skúsim :-)
sovka62
Jerica, zjedla by som ich aj holé, len pomastené a osolené, také teplé, rovno vybrané z hrnca. Už som ich nerobila ani nepamätám, hlavne preto, že zväčša sa mi nepodarili. Robievala som s vodou (ako mama) a raz bolo cesto tvrdé, že som ho nemohla vyvaľkať, alebo mäkké a rezance sa mi pri krájaní polepili do klátikov. Skúsim teda podľa teba, hádam sa podaria, lebo tie závarkové do polievky mávam celkom jedlé.
sovka62
A pozdravujem Leona (menovec dcérinho americkho stafordshira, žiaľ už nie je medzi nami) a pozdravuje ho aj môj manžel, lebo o bernskom salašníckom roky sníva, podľa neho je to najkrajší pes. Keď o tom začne snívať, vždy mu položím otázku, kde bude pes, keď budeme na cestách (čo je dosť často) a jemu hneď oči zosmutnejú. Ale taká je realita.
1x jerica
hannah22
ste super dievčatá dobre sa to číta a LEON je ozaj krásavec , zdravím a trasiem labkou ... :))
kavicka
no super tolko komentarov.. :-)Ja som raz robila kupovane rezance a ani sme ich nedojedli ,to sa neda porovnat -domace :-) inak ja davam len jedno vajce a domiesim vodou,tiez to robim od oka.
a viete ake nam chutia najlepsie ? Ked si ich nechate trosku na pekaciku uchrumkaviet a date na ne tvaroh,posolit a trosku podliat podmaslim -vyborne. A este deti maju radi take,ked su cerstvo vyvarene a dat na ne priezle ktore sa osmazia na masielku a trosku zaparia a pomiesat s praskovym cukrom. mnam,mnam :-)
hubarka35
no taketo rezance skusim dakujem za recept,babka ich robievala velmi rychlo narezala,vzdy som sa jej pitala či sa neboji o prsty......snad ked to budem robievat častejsie dojdem do toho....
mariaklara
Práve sa chystám na zajtra niečo ukuchtiť. Klobúk dolu, že aj obyčajné rezance sa dajú tak pekne nafotiť. Ešte aj ten havinko v pozadí, už len rozprávať by mal. Máš to všetko veľmi pekne urobené. si veľká šikovnica.
izabella929
díky za komentárik :-) zároveň si upriamila moju pozornosť na tvoje recepty...) krásne to okolie na ktoré si pri svojej práci v kuchyni pozeráš.-))
izabella929
@jerica , nuž mám ich už tu aj makové,tvarohové s lieskovými orieškami, s vajíčkom...robím si tiež sama rezance..hlavne tie do nedelných mäsových polievok...
jerica
@izabella929 si šikulka , hneď pri prvom recepte si sa uviedla perfektne:-) ja Teba tiež obdivujem ako to zvládaš , ale mladosť je ako nabitá baterka , ale časom sa všetko opotrebuje ako aj tá baterka, pomaly ale iste sa vybíja:-(
Tiež ešte toť nedávno , robota bola "frčka,svet gombička" len ten čas sa nedá zastaviť,vravím si,aby nebolo horšie,myslím s tou energiou.
vivien2
chcela by som sa opytat,ci sa to da aj z polohrubej muky....
jerica
ako dobe že sa vracaijú varecháči k zašlým receptom , určite si skús ako píše @babinka ,
@vivien2 ja som naučená z hrubej múky a bez vody,ale keď skúsiš z polohrubej nič sa nestane , hlavne zistíš,každé doma spravené cestoviny sú iné , už len z pocitu , že som si ich spravila sama.
vivien2
zijem v usa a tu hrubej muky niet,,,k polohrubej sa ako ta dostanem,,,nie vsetky recepty su ok ,ked pomenim muku,,,,tu maju iba hladku a rozne na pecenie chleba a tak,,,dakujem ste zlate,,,
jerica
@womanka áno dajú sa , ale pracuj s cestom hneď , nenechaj vysušiť , až keď budeš mať naplnené a zlepené , najlepšie zatlač kolom dokola s vidličkou.Keď máš ešte otázky , napíš :-)
womanka
lebo konečne z tej mojej polovičky vypadlo po otázke, čo by si zajtra na jedenie namiesto veľkého NEVIEM niečo, čo sa dá aj spraviť :D a vraj slíže s orechami... to zas ja kupované cestoviny nemám rada, zjem za dve lyžice...ale také domáce...to aj za vandel...a pamätám si, že moja babinka robievala perky zo slížového cesta...ona robila na veľkej doske a ja s detskou kuchynkou...všetky mi "praskli" a lekvár vytiekol (a jej ani jeden, čo som v tej dobe nechápala ako to tá babka vie), ale aj tak boli naúžasnejšie...a vždy si na tú chvíľu spomeniem, keď mi niekde zarezonuje slovo slíže, rezance a perky...
1x jerica
jerica
@womanka nič to zato , keby neboli škriatkova čo by bolo :-), bolo by smutno , nebolo by sa na čom zasmiať,či nie? :-)
womanka
už mám guče za ušami :D ďakujem za pridaný recept...ani jedna sa mi nerozlepila! snáď je na mňa babka pyšná...
1x jerica
hubata
Krásne slíže! Takéto sa hodia najviac do záhoráckej fazuľovej polievky a potom ako druhý chod sa tiež omakovia, ale až tak že sú čierne.,,,,,, Decká ľúbili aj kakaové, ale museli byť domáce.
Vždy ma pobaví názov na obale kupovaných cestovín: "päťvaječné cestoviny" - len zabudnú napísať že 5 vajec dali do tony múky. Ale čím viac vajec, tým sa horšie s cestom pracuje. Na rozdiel od @jerica ja nezababrem ani misku, lebo slíže robím hneď na doske. Dosť ma prekvapilo že aj perky robíte len z rezancového cesta, ja robím len zo zemiakového cesta.
Aká krásna diskusia o takom obyčajnom jedle ako sú makové slíže. Blahoželám @jerica !
irenaw


prvýkrát z hrubej múky ;-) plus višňová omáčka, skvelé boli, vďaka :-)
1x jerica
jerica
@irenaw Irka , také krásne sa ti podarili a tá správa , že si bola spokojná, ver potešilo. Ďakujem za foto: super :-)
Nedá sa spať, v tom horku aj ked je klíma, ventilátor v kuse točí, som ako mucha v pive, ani opitá , ale lepkavá, sprcha , leháro, a za chvíľu opakovačka:-)
jerica
@hubata Jarka, ja nezašpiním dosku , ale ani misu. Nuž keď budem robiť,určite budú také makové ak píšeš :-) Si zlatá , že si napísala.
Moja milá @womanka , veru len teraz sa ti poďakujem , aj ked neskôr o to sdečnejšie :-)
nesi
@ Jerica robím tiež iba domáce slíže ako Ty iba s tým rozdielom že máme s manželom delbu práce já zamiesim a tiež v miske a manžel rozvaľká a na mlynčeku pokrája.A kupované ani nesmú byť v nedeľu keď prídu deti na obed v slepačom vývare
1x jerica
jerica
@Nesi (8.3.2016 20:17)

pozdravujem a ďakujem, ja sa nepochválim o deľbe práce v kuchyni, jedine tak vyniesť smeti, zato v záhrade sa delíme kto chytí rýľ. Ako som si naučila, tak už v tom zotrvám. Na šťastie veľmi rada robievam rezance, a strojček, ten veru mal smutný osud, pri sťahovaní moja polovička v horlivosti vypratávania , strojček vyhodil. No čo už, tak sa teším , že ešte si dokážem nakrájať rezance aj do polievky aj do fazuľovice, či s makom.
ninuska
Krasny postup az som nabrala odvahu vyskusat a tie fotky, presne takto ich robila moja mama.Este aj to krajanie, vratila som sa v case do detstva.Urcite to skusim.Srdecna vdaka a krasne fotky vyhlad z kuchyne aj psik.
1x jerica
jerica
@ninuska (2.7.2023 04:11)

Čo dodať, ďakujem za milé slovíčka, potešila sa moja dušička, pritom ako dobre, nakopla si ma, idem spraviť aj ja, tak ako @irenaw s višňami .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia