Domáce rezance (fotorecept)

Domáce rezance (fotorecept)
michal1977Michal1977, recept pridal: 8. marca 2012 20:04Ďalšie jeho recepty

Domáce sú domáce...kto ich skúsi, tak už kúpené v obchode nebude chcieť :( ... Moja polovička už iné nechce ani vidieť :))

Suroviny

10
porcií
100
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Hladkú múku a domáce vajcia dáme do misy.
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 1

2

A poriadne miesime...ja používam vždy rukavice, lebo aspoň podľa mňa by ich mal používať každý, kto pripravuje jedlo, ktoré bude aj pre iných (ak len pre seba, tak je jeho problém, že bude mať nehygienické jedlo)...:)
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 2

3

Vymiesené cesto...ak by bolo veľmi tvrdé, tak môžete pridať trošku vody, ale v zásade má byť cesto tvrdšie.
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto si zabalíme do potravinárskej fólie aby nám neobschlo. Odkrojíme si kruh hrubý cca 1 cm a začneme "makať" na stroji... Ja začínam na strupni "0". Na tomto základnom stupni cesto poprekladám a prevaľkám niekoľkokrát, aby bolo cesto úplne hladké.
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 4

5

Potom jedenkrát na stupni "3"...
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 5

6

...na stupni "6" a nakoniec na stupni "9", čo je posledný stupeň hrúbky cesta.
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 6

7

Cesto si dáme vyschnúť napríklad na obrus. Cesto by malo byť tak suché, aby sa dalo prehnúť bez zlomenia ale nesmie byť úplne vlhké, lebo potom by sa nám rezance počas sušenia zlepili do jednej kopy a boli by rovno na vyhodenie...(u mňa to býva cca 45 min.).
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 7

8

Ja potom cesto nakrájam na 5-7 cm dlhé pláty a tie už dávam do strojčeka aby sa z nich stali rezance aké chceme...
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 8

9

Pripravené rezance dáme opäť na obrus vysušiť (najlepšie do nasledujúceho rána).
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 9

10

A tu máme hotové rezance pripravené na uskladnenie...U nás doma nemajú dlhú životnosť... :) Už len pripraviť slepačí vývar a je to.
Domáce rezance (fotorecept) - obrázok 10



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • radulienka, 8. marca 2012 o 21:56
    Takého šikovného kuchára by som aj ja chcela mať doma, máš ich krásne, už len tú žltučkú polievočku s veľkými okami, mňam...


  • jjanosik, 8. marca 2012 o 21:59
    V nadpise je, ze budu rezance; a vsak v tomto recepte sa nic nereze :-) Tiez trochu soli do cesta neuskodi, ak je ta sol nie nad zlato! Pravdou zostava, ze domace rezance su najchutnejsie, zvlast ak su uvarene hned po krajani (Tie rukavice by asi nezostali bez diery, lebo moje noze su ostre "na holenie suce").


  • izabella929, 8. marca 2012 o 22:07
    šikuliačik.-)) parádne rezance.-)


  • evanaaa, 8. marca 2012 o 22:31
    @jjanosik , tieto rezance sú pravé, netreba " chytať" za slovíčka - teda podľa teba slíže. A čo sa týka soli - tá sa nedáva do cesta preto, lebo by od nej zvlhlo, takže aspoň budeš o niečo múdrejší, a čo sa týka okamžitého varenia, dá sa aj hneď, ale ak sa robí do zásoby, nič sa nestane, budú ešte lepšie, vysušené tie cestoviny. Ak sa niekto namáha, prípadne len ručne ich robí, tak sa oplatí narobiť viac, do zásoby.
    @michal1977 , máš to u mňa. A pridávaj recepty, bude nás tešiť.


  • jarunka, 9. marca 2012 o 01:46
    Davno som nerobila. Mozno na nedelu si nachystam.


  • braxi, 9. marca 2012 o 07:22
    Ja robím s polohrubej múky...vyskúšam s hladkej...máš ich krásne !!!


  • zsuzsu, 9. marca 2012 o 07:45
    veru domáce sú domáce :)) ja nemám stroj,vaľkám poctivo ručne. Je načase opäť spraviť,nie že zabudnem :)))


  • michal1977, 9. marca 2012 o 09:08
    @braxi robil som aj s polohrubej múky a nie je to také fajné ako z hladkej...@evanaaa má pravdu, ten kto varí často, tak vie, že soľ do cesta viaže vodu a potom cesto nie je vhodné na sušenie :))), je to ako s cukrom a tvarohom...@zsuzsu tiež som ich robil ručne, ale strojom je to rýchlejšie hlavne pri tom vaľkaní ...


  • cica2, 9. marca 2012 o 10:06
    si šikovný, klobúk dole! :-)


  • megginr, 9. marca 2012 o 10:27
    u nas ked uz domace, tak poctivo vyvalkane cesto a poctivo nakrajane rezance ;) a ruky mamy nikdy nie su nehygienicke :P


  • mojack, 9. marca 2012 o 10:36
    Strojček na rezance mam:-)),
    ale šikovny kuchar chýba :-((


  • bejgi, 9. marca 2012 o 11:16
    domáce rezance, sú domáce, moja babička iné ani nerobila, nikdy ich nekupovala a nožíkom ich rezala až k prstom, vždy som sa bála že si nejaké ureže, pretože jej rezančeky boli ako vlasy, joj krása, ja by som to nezvládla, mala božské ruky a mne nezostáva asi nič len kúpiť si strojček :))))


  • korbacik, 9. marca 2012 o 12:02
    Tento týždeň boli u nás jarné prázdniny, tak som sa dva dni hrala s domácimi cestovinami. Mám strojček, ale robila som ručne, široké rezance a kocky do polievky. Z hladkej múky som ešte nerobila, nebude to cesto veľmi lepivé? Myslím, že za pokus to stojí, aspoň z dvoch vajíčok:) Ak nie sú vajcia dosť žlté, pridávam málinko kurkumy.


  • irenaw, 9. marca 2012 o 12:20
    domácim sa nič nevyrovná, vydarili sa :-)


  • irenaw, 9. marca 2012 o 12:22
    @korbacik ak máš možnosť pridať k hladkej múke semolinovú budú tiež pekné žlté :)


  • michal1977, 9. marca 2012 o 15:07
    @megginr , @bejgi ako som spominal, tak som robieval aj čisto ručne, ale naše staré mamy nechodili večer z práce a potom varili... ja všetko robievam po práci takže času nie je veľa :(


  • michal1977, 9. marca 2012 o 15:09
    @korbacik podľa mňa sú najlepšie z hladkej múky a vôbec sa nelepia...ja som použil domáce vajcia, takže hotové rezance boli krásne žlté, ale ako si spomenula, dá sa použiť aj kurkuma, ktorá v malom množstve nezanecháva pachuť ale dodá len peknú žltú farbu :)


  • sailero, 9. marca 2012 o 16:11
    nadherne domace rezance.


  • evanaaa, 9. marca 2012 o 17:10
    @michal , máš peknú dcérku, asi je po tatinkovi, ten je fešák, alebo po mamine?


  • torticka, 9. marca 2012 o 17:29
    Keď sa pridá soľ, tak rýchlo schnú a potom to treba rýchlo robiť. Ja ich robím na číslach 2, 5, 7. Inak je to parádny stroj, mám ho aj ja.


  • mamatata2, 9. marca 2012 o 21:17
    Všetci ste šikovní, čo viete robiť domáce cestoviny.


  • gabusa, 9. marca 2012 o 22:10
    ten stroj mam už vyše roka, stoji nepoužitý , tak ho konečne vyskúšam-rezance sú nádherne ukladam


  • medovnicek, 12. marca 2012 o 11:39
    domáce je vždy len domáce, mama ich vždy robila do zásoby


  • havino, 12. marca 2012 o 12:05
    máš ich krásne, ja už iné nerobím hádam aj dobrý rok a to som vždy váľkala ručne,aj krájala, teraz mám strojček, tak vymiešam v robote, vygúlam na strojčeku,ale krájam už sama, baví ma to, z toho ma ruky nebolia,vo štvrtok som robila zo 7 vajec, vysuším,dám do nádoby a mam na tri nedele,ak nerozdám...


  • joel, 20. marca 2012 o 23:35
    ja ten stroj mám už asi 5 ropkov,ale asi som nešikovný, neviem s nim robiť, tak radšej cesto vaľkam ručne a potom meliem na stroji


  • tatranka, 25. mája 2012 o 13:59
    To vedierko s domácimi rezancami by som veru prijala.Určite z vášho strojčeka má radosť celá rodina.Je vidieť,že ho využívaš.


  • anna70, 13. júla 2012 o 08:52
    Michal, klobúk dole. Žiadna voda, to sa mi páči, pravé domáce rezance sa nerobia nikdy s vodou. S hladkou múkou som neskúšala, skúsim. Strojček ako začínajúca gazdiná nemám, budem krájať ručne, práve si zakladám vlastnú kuchársku knihu, a hľadám závarky do polievky, tvoj receptík je výborný, pekný deň z Prahy želá Anka zo Spišskej Novej Vsi.


  • sportak, 29. novembra 2012 o 22:53
    Michal, super návod. A všetkým odporúčam strojček na cestoviny. To cesto je úžasne vypracované, na doske som to nikdy tak nerozvaľkal.


  • babka1952, 9. marca 2013 o 17:28
    Ja tiež robievam domáce a poctivo ručne vyvalkané valčekom, bez rukavíc a s umytými rukami. V rukaviciach tak akurát do záhrady.


  • pn, 16. marca 2013 o 11:54
    @michal ,idem robit tvoje rezanceky,mam taky strojcek ako ty,je super! :)


  • turistka, 16. marca 2013 o 12:13
    Tiež narobím z kila múky, vyvaľkám na mašinke i pokrájam. nakrájam rezance tenké, široké a tie potom na šiflíky a časť na krájanie dám bokom, tie potom krájam na malinkom krájači a vyjdú z neho niťovky. Tiež som skúšala "lazane", ale tie sa mi pri sušení pokrútili a zle sa potom skladovali. Ak vie niekto fintu, aby boli rovné, budem vďačná každej rade.


  • cinter, 24. júna 2013 o 15:41
    niet nad ručnú prácu! Strojček mám už 20 rokov, nepoužívam, lebo rezance chutia ako z marketu. Rozvaľkať cesto je drina, nakrájať na niťovky umenie, ale výsledok stojí za to!


  • tatifa, 3. júna 2014 o 21:09
    @turistka niekde tu bol na to zlepšovák, ak sa nemýlim, tak to bolo, že na plech s nízkym okrajom dáš papier na pečenie, na to uložíš cesto, prikryješ znova papierom na pečenie a druhým nízkym plechom
    @michal výborný recept, doteraz som robila a poznala recept na cestoviny iba z hrubej múky, vyskúšam aj z hladkej, ďakujem



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist