Domáce žemle
Domáce žemle

Mäkučké žemle a nátierka v jednom videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 15. mája 2023

Bez mlieka, bez vajca a bez tuku. Úžasne mäkké a vláčne pečivo a výborná jarná nátierka. Skvelé na raňajky, desiatu, alebo na piknik do Zobraziť celý popisBez mlieka, bez vajca a bez tuku. Úžasne mäkké a vláčne pečivo a výborná jarná nátierka. Skvelé na raňajky, desiatu, alebo na piknik do prírody.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2023/05/makucke-zemle-pomazanka-v-jednom-2.html?m=1

6 ks
porcií
20 minút
na 190 °C
Mäkučké žemle a nátierka v jednom (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
400 ml (mierne zohriata)
2 KL
1 KL
30 g
Na potretie:
1 ks
Na nátierku:
1 kg (už odkvapkaný)




Postup

  1. 1

    Ako prvé si do sitka cez plátno dáme odkvapkať jogurt do chladničky. Najlepšie je nechať ho odkvapkať cez noc, ale môžete aj cez deň, ale treba rátať s tým, že to trvá niekoľko hodín. Z odkvapkaného jogurtu získame srvátku, ktorú použijeme na žemle a hustý jogurt použijeme na pomazánku.

  2. 2

    V miske najprv premiešame múku so soľou a potom pridáme trošičku ohriatu srvátku, do ktorej sme zamiešali droždie a cukor. Vypracujeme jemné, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime krátko do bochníka. Cesto napokon necháme 1 hodinu kysnúť.

  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 častí a každý kúsok cesta len trochu rozťapkáme a znova zložíme tak, akoby sme uzatvárali buchtu. Toto skladanie je kvôli vzdušnosti a ľahkosti cesta. Žemle poukladáme na plech s papierom a necháme 30 minút podkysnúť.

  4. 4

    Kým žemle podkysnú pripravíme si pomazánku. Nakrájame si nadrobno natenko jarnú cibuľku a cesnak a zmiešame s odkvapkaným jogurtom a so soľou. Kľudne si pravdaže môžete dať aj kôpor, alebo iné bylinky či koreniny🙂

    Mäkučké žemle a nátierka v jednom (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podkysnuté žemle natrieme vajcom a podľa chuti posypeme semienkami. Žemle pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 20 minút. Ako alternatívu môžete žemle potrieť trochou oleja.

  6. 6

    Žemle sú úžasné, cesto ľahučké, kypré a vláčne. Žemle sú mäkučké nielen v deň pečenia, ale aj na druhý deň. Sú výbornými raňajkami aj s čerstvo pripravenou pomazánkou. U nás doma sa rodinka vždy poteší!!! Prajem dobrú chuť!

    Mäkučké žemle a nátierka v jednom (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

farbuska
Nátierku z takto stečeného jogurtu robievam veľmi často - je výborná. Pridávam cibuľku alebo cesnak, ako si uviedla, ale aj pažítku a rozličné bylinky, nastrúhanú reďkovku alebo uhorku, nasekanú čerstvú papriku (farebné v nátierke aj pekne vyzerajú) a pod. Srvátku z jgurtu používam aj do kyslých polievok a prívarkov. Je menej ťažká a kalorická ako smotana, pričom chuť je veľmi dobrá. Žemle skúsim, recept vyzerá jednoducho. Vďaka zaň.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Jednoduchy a efektívny recept s chuťove vynikajúcim výsledkom.
Dakujeme za tuto dobrotu.
havla
@cesminka , žemličky sú naozaj dobré, len tá srvátka z jogurtov zdržuje pri ich výrobe. Rozmýšľam, čím ju nahradím. Recept som dodržala a mne z toho množstva vyšlo 8 žemličiek, takže fajn. A neboli malé! Nabudúce pridám trošku viac soli. Inak super, ako všetky tvoje recepty. Ďakujem za ne.
sracz
Ciao_ko @Cesminaz vážení, milá a pracovitá! So svojimi receptami dokážeš vždy potešiť, inšpirovať a povzbudiť aj chuťové buňky. Ďakujem a želám krásne dni plné šťastia, zdravia, lásky a pohody!
cesminaz
Dakujem velmi kràsne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky❤ @gabi58 v tomto recepte sa použije 1kg jogurtu, ktorý necháme odkvapkať. Z tohto 1kila dostaneme 400ml srvátky ktorú použijeme na žemle. Odtečený jogurt zasa na nátierku. Čiže obidve výrobky máš z toho istého výrobku a naraz. Používam 3,6%ný jogurt a z toho mi víde cca.400-500ml srvátky, kedy ako. Pekný deň.
cesminaz
@havla (17.5.2023 22:41)

Tieto žemle si treba naplánovať už vopred, kedže tá srvátka tam ísť musí. Ak srvátku nedáš, žemle nebudú také isté. Najlepšie je dať jogurt odkvapkať večer, aby si ráno mohla piecť. Alebo si upečieš cez deň niekedy, to je už na tebe🙂 Ja ti len tolko poviem, že so srvátkou a bez, je tam velmi velký rozdiel. Soľ si pridaj ak chceš, ja som dala tolko, aby sa dali jesť aj na slano a aj s lekvárom. Dakujem za komentík a pekný deň prajem.
cesminaz
@ojv dakujem krásne za odozvu, som rada že chutilo🙂 @sracz dakujem velmi pekne za milé slová. Pozdravujem do dialky a želám pekný slnečný deň!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia