Domáce žemle
Domáce hamburgerové žemle
Autor receptu: redakcia
Recept z kuchárskej knihy hlavného hrdinu slovenského animovaného filmu Keď život chutí.
8 ks porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
15-18 minút na 185 °C |
Postup
- Cesto: Do veľkej misy nalejeme teplú vodu (nesmie byť horúca, ideálna teplota je do 50 °C), pridáme sušené droždie a dobre premiešame, kým sa úplne nerozpustí. V druhej mise zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame oba druhy múky a mleté ľanové semienka. Cesto bude spočiatku riedke, čo uľahčí jeho spracovanie, potom ho postupne zahusťujeme.
- Rukou, vareškou alebo kuchynským robotom začneme cesto miesiť a pokračujeme, kým nebude hladké, pružné
a mierne lepivé (ale už sa nebude lepiť na steny misy). Tento proces trvá približne 10 minút. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem, čo potrvá asi hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rozdelíme na 8 rovnakých častí a vytvarujeme pekné, pravidelné žemličky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť, kým opäť nezdvojnásobia svoj objem, čo potrvá 30–40 minút.
- Medzitým predhrejeme rúru na 185 °C (teplovzdušnú na 165 °C). Pre matný povrch žemle potrieme vodou alebo rozpusteným maslom, na lesklý povrch použijeme rozšľahané vajce. Posypeme sezamovými semienkami a pečieme dozlatista približne 15–18 minút.