Domáca hovädzinka na slanine fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. júla 2015

Konečne som dostala domácu hovädinu a úplne čerstvú..keď mi ju priniesli, musela som čakať so zmrazením, pokiaľ vychladne..mäsko má celkom inú chuť ,ako to, Zobraziť celý popisKonečne som dostala domácu hovädinu a úplne čerstvú..keď mi ju priniesli, musela som čakať so zmrazením, pokiaľ vychladne..mäsko má celkom inú chuť ,ako to, čo som kupovala v obchodoch..

6
porcií
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1/2 PL
1 plátok
1 ks
1 strúčik
200 ml
podľa chuti
1/2 kl
1 PL
Príloha:




Postup

  1. 1

    Tento kus domácej hovädzinky som ani nezmrazila..včera som si ho pripravila do chladničky na dnešné varenie..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravila som si cibuľu a slaninu..slaninu som pokrájala na kocky..cesnak pridávam už do hotového jedla.. mäso som pokrájala na kocky..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do rajnice som dala masť, pridala som pokrájanú slaninu a cibuľu a nechala všetko spolu opiecť ..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala som umyté mäso..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na tomto slaninovo-cibuľovom základe som nechala mäso dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparí...takže zostane iba na tuku..treba miešať..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som rascu, červenú mletú papriku a toto všetko som podliala paradajkovým pretlakom..na pretlaku som dusila mäso 10 min. a premiešavala..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    osolila, okorenila a podliala som vodou, iba toľko, aby bolo mäso ponorené..stiahla som plameň, zakryla pokrievkou a pomaly som mäsko dusila do mäkka..po 50.minútach pomalého dusenia, som rozmiešala vo vode múku, pridala som k mäsu a aj cesnak..pokračovala som v pomalom dusení, pokiaľ mäsko nebolo celkom mäkké..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokiaľ sa mäsko dusilo, dala som si ohriať knedlík, ktorý mávam v mrazničke..pokrájala som ho na plátky..uložila na tanier a pridala výborné mäsko so šťavou..celkom iná chuť mäsa, toto domáce sa skutočne nedá porovnať s marketovým..prajem vám dobrú chuť..

    Domáca hovädzinka na slanine (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bembo
veľmi dobré jedlo.robím to tiež podobne,až na tú paradajkovú šťavu.s tou nie som kamarát.táto Tvoja hovedzinka vyzerá veľmi dobre.možno keby som ju ochutnal,ani tá paradajková šťava by mi možno nevadilla.
terinka55
Dávam 5*, skvelé jedlo. Robím takmer identicky, akurát cesnak dávam skôr.
ywett
robievam podobný recept, manžel a syn to majú veľmi radi....pekný recept @Izka :)
amelie
@isabelle , máš pravdu, bola by škoda mraziť také kvalitné mäso, pekne si sa s ním popasovala:-)))*****
sracz
... pri pohľade na Tvoj fotopostup tohoto rcp. @izabella929 šikuľka, som si spomenul na motto mojej najsladšej mamky pri varení: "ak to nebude dobré, zjedia to deti". Sledujem Ťa pozorne na našej "vareške" od Tvojich prvých pokusov a veru neviem, ku ktorému z nich by sa moja zlatá mamka vyjadrila tak po svojsky. Krásna 5* práca a ešte krajšie chute! Ja to teda "beriem a žeriem" aj s navijákom!
izabella929

@bembo ,paradajková šťava je moja domáca, je primerane hustá, ale v poslednej dobe sa k mojim nepriateľom pridala už aj paprika, takže ak môžem, vyhnem sa jej..mohla som použiť aj 1-2 lyžice domáceho leča..zvýraznilo by jeho chuť..@terinka55 , je to recept, ktorý sa v domácnostiach často používa s malými obmenami..@methi ,ďakujem za hviezdičky.-)@ywett , no práve, je mi jasné že recept je mnohým známy.-)@amelie , máš pravdu..po hádam aj troch rokoch som zase mohla robiť domáce úplne čerstvé hovädzie mäsko..to je úplne iná kvalita a vôňa..@sracz ,ďakujem pekne za milé slová aj spomienku na milú mamku..tiež rada a s veľkou láskou na ňu spomínam..odišla skoro a mne veľmi chýba..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé slová aj komentáre.-)
medulienka122
Izka, vyzerá to na veľmi chutné jedlo, aj keď sa moje telo tiež nekamaráti aspoň s polovicou surovín...ale ty si zaslúžiš 5*!
radox1
pekny recept,ale ja keby mam zdroj na takuto hovädzinu,tak si ju necham odlezat-vyzriet aspon 2 tyzdne.pripravovat uplne cerste masko z hovädziny nie je zrovna najlepsie koli stuhlosti.
prevzate:

Mäso, ktoré u nás zakúpite potrebuje ešte čas na to, aby sa stalo kvalitnou surovinou na kuchynské účely. Preto by sme vás chceli zoznámiť so základmi zrenia mäsa. Po usmrtení zvieraťa dochádza k chemickým procesom, ktoré majú za následok posmrtné stuhnutie. Pri bravčovom mäse ustupuje po 1-2 dňoch, pri hovädzom po 3-4 dňoch. V tomto štádiu je mäso tuhé, má málo výraznú chuť a nie je vhodné na kuchynské účely.

Obzvlášť pri hovädzom mäse je vhodné zaoberať sa jeho zrením. Cudzou rečou ide o rozklad kolagénu pôsobením enzýmov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse. Zrozumiteľne ide o chemický proces, pri ktorom sa mäso stáva jemnejším a pre mnohých aj chutnejším. Rozlišujeme suché a mokré zrenie. Pri suchom zrení zrejú väčšie kusy dobytka v zrecích komorách v celku, za prístupu vzduchu..........
janazjarku
@radox1 , popíš o tom zrení viac , lebo to som vôbec netušila asi preto, lebo nemám kde vziať "domáce" mäsko, ale zato nemusím sprostá umrieť .-) inak Izka @Izabella929 to má ako vždy úplne super vymakané a aj keď mám hovädzinu zakázanú s radosťou by som smelo zhrešila :-) @sracz tvoj veľmi pekný komentár isto Izku potešil :-) a tak to má byť !
radox1
tu nejde iba o domace maso,u nas je standart u mäsiara predavat nevyzrete koli cene,lebo zrenim straca na vahe plus dalsie naklady.ja som myslel,ze ked ma p.izabela takyto zdroj,nech vyuzije moznost ho odlezat.
izabella929
@radox , pochopiteľne, že ho nechám uležať, lenže ja som to po troch rokoch absencie domáceho hovädzieho mäsa nedokázala odolať..viem o tomto odležaní, protože som mala predtým dodávateľa manželovho bratranca a ten mi to vysvetlil..tvoje rady určite poslúžia aj iným a ja ti za to ďakujem..napokon tá farba mäsa,vôňa a chuť to sa len tak často nedá stretnúť...som rada, že som dostala i kosti na polievku, takže to bude vývar rozprávkový..)
izabella929
@janazjarku ,jasné, že ma @radox potešil a potešila si ma aj ty...vážim si tvoj komentár a celého srdca ďakujem..) @sracz je moja barlička, vždy sa objaví, alebo lepšie povedané vycíti ťiažoby v mojej duši a keď viac nedokáže pomôcť, jeho slová ma vždy postavia znova na nohy..ďakujem Bohu za tento krásny dar..aj vám všetkým.-)
evanaaa
Vždy tak trochu závidím ľuďom , ktorí majú prístup k zdroju čerstvého mäsa, či už hovädzieho alebo aj iného, chuť najmä domáceho je iste iná, ako to kupované vo veľkoobchode. Izka, @izabella 929, dobre si ho využila, aj ja by som si dala jednu takú porciu.
evanaaa
@radox1 , o dozrievaní mäsa dávno viem, len stále som sa nedozvedela, v čom spočíva to zrenie, teda najlepší spôsob, ako to spraviť? Ja si to vysvetľujem tak, že ak dostanem mäso čarstvé ( po zabití zvieraťa), dám ho na pár dní do chladničky? A nakoľko asi? Nechytí pachy, neskazí sa? Lebo ak do mrazničky, tak tam napr. kúpené mäso dávam aj na dlhšiu dobu, ale mám dojem, že v mraze nedozrie, len v chlade. A to by ma práve zaujímalo, ako správne s ním zaobchádzať. Kto vie, nech povie........
evanaaa
@radox1 , o dozrievaní mäsa dávno viem, len stále som sa nedozvedela, v čom spočíva to zrenie, teda najlepší spôsob, ako to spraviť? Ja si to vysvetľujem tak, že ak dostanem mäso čarstvé ( po zabití zvieraťa), dám ho na pár dní do chladničky? A nakoľko asi? Nechytí pachy, neskazí sa? Lebo ak do mrazničky, tak tam napr. kúpené mäso dávam aj na dlhšiu dobu, ale mám dojem, že v mraze nedozrie, len v chlade. A to by ma práve zaujímalo, ako správne s ním zaobchádzať. Kto vie, nech povie........
kimlo
@radox1 má pravdu, aj mäso na steak by malo byť odležané aspoň 2-3 týždne. Raz som videl reláciu kde nejaký odborník hovoril že Slováci vôbec nevedia kupovať hovädzie mäso, každý ide po čerstvom podľa vzhľadu, a to dobré odležané zostáva na pultoch predajní... Asi to tak bude, mal som možnosť porovnať steak z čerstvej a odležanej sviečkovice, rozdiel bol obrovský. A odležanie neznamená že ho treba dať do mrazničky, má byť len v chlade.
kimlo
Za recept 5*, dal by som si porciu... :)
afataga
vyborne si navarila, ale ako pisu vyssie, lepsie je odlezane, z takeho cerstveho som este nevarila, zda sa, ze si to zvladla na vybornu
klaudia968
@izabella929 Izka si šikovná gazdiná, ktorá sa vie obracať nielen v kuchyni ale aj v záhrade. Klobúk dolu, obdivujem ťa, kedy to všetko stíhaš? Recept sa mi páči preto samozrejme 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia