Foto: izabella929
Konečne som dostala domácu hovädinu a úplne čerstvú..keď mi ju priniesli, musela som čakať so zmrazením, pokiaľ vychladne..mäsko má celkom inú chuť ,ako to, Zobraziť celý popisKonečne som dostala domácu hovädinu a úplne čerstvú..keď mi ju priniesli, musela som čakať so zmrazením, pokiaľ vychladne..mäsko má celkom inú chuť ,ako to, čo som kupovala v obchodoch..
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tento kus domácej hovädzinky som ani nezmrazila..včera som si ho pripravila do chladničky na dnešné varenie..
-
2
pripravila som si cibuľu a slaninu..slaninu som pokrájala na kocky..cesnak pridávam už do hotového jedla.. mäso som pokrájala na kocky..
-
3
do rajnice som dala masť, pridala som pokrájanú slaninu a cibuľu a nechala všetko spolu opiecť ..
-
4
pridala som umyté mäso..
-
5
na tomto slaninovo-cibuľovom základe som nechala mäso dusiť, pokiaľ sa všetka tekutina neodparí...takže zostane iba na tuku..treba miešať..
-
6
pridala som rascu, červenú mletú papriku a toto všetko som podliala paradajkovým pretlakom..na pretlaku som dusila mäso 10 min. a premiešavala..
-
7
osolila, okorenila a podliala som vodou, iba toľko, aby bolo mäso ponorené..stiahla som plameň, zakryla pokrievkou a pomaly som mäsko dusila do mäkka..po 50.minútach pomalého dusenia, som rozmiešala vo vode múku, pridala som k mäsu a aj cesnak..pokračovala som v pomalom dusení, pokiaľ mäsko nebolo celkom mäkké..
-
8
pokiaľ sa mäsko dusilo, dala som si ohriať knedlík, ktorý mávam v mrazničke..pokrájala som ho na plátky..uložila na tanier a pridala výborné mäsko so šťavou..celkom iná chuť mäsa, toto domáce sa skutočne nedá porovnať s marketovým..prajem vám dobrú chuť..
@bembo ,paradajková šťava je moja domáca, je primerane hustá, ale v poslednej dobe sa k mojim nepriateľom pridala už aj paprika, takže ak môžem, vyhnem sa jej..mohla som použiť aj 1-2 lyžice domáceho leča..zvýraznilo by jeho chuť..@terinka55 , je to recept, ktorý sa v domácnostiach často používa s malými obmenami..@methi ,ďakujem za hviezdičky.-)@ywett , no práve, je mi jasné že recept je mnohým známy.-)@amelie , máš pravdu..po hádam aj troch rokoch som zase mohla robiť domáce úplne čerstvé hovädzie mäsko..to je úplne iná kvalita a vôňa..@sracz ,ďakujem pekne za milé slová aj spomienku na milú mamku..tiež rada a s veľkou láskou na ňu spomínam..odišla skoro a mne veľmi chýba..Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé slová aj komentáre.-)
prevzate:
Mäso, ktoré u nás zakúpite potrebuje ešte čas na to, aby sa stalo kvalitnou surovinou na kuchynské účely. Preto by sme vás chceli zoznámiť so základmi zrenia mäsa. Po usmrtení zvieraťa dochádza k chemickým procesom, ktoré majú za následok posmrtné stuhnutie. Pri bravčovom mäse ustupuje po 1-2 dňoch, pri hovädzom po 3-4 dňoch. V tomto štádiu je mäso tuhé, má málo výraznú chuť a nie je vhodné na kuchynské účely.
Obzvlášť pri hovädzom mäse je vhodné zaoberať sa jeho zrením. Cudzou rečou ide o rozklad kolagénu pôsobením enzýmov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse. Zrozumiteľne ide o chemický proces, pri ktorom sa mäso stáva jemnejším a pre mnohých aj chutnejším. Rozlišujeme suché a mokré zrenie. Pri suchom zrení zrejú väčšie kusy dobytka v zrecích komorách v celku, za prístupu vzduchu..........