Foto: jody
Tak som sa rozhodla, vážení, vymyslieť slovenský výraz na nemecký eintopf, no a ako to u mňa chodí, väčšia hovadina, ako hrnček, var!, ma Zobraziť celý popisTak som sa rozhodla, vážení, vymyslieť slovenský výraz na nemecký eintopf, no a ako to u mňa chodí, väčšia hovadina, ako hrnček, var!, ma nenapadla. :-) A prečo divoký? No keď uvidíte, čo som tam všetko napatlala, tak sa čudovať nebudete. :-) Inšpirovala som sa týmto receptom .
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Podľa pôvodného receptu sa malo variť v kuchte. Keďže tú ja nemám, musel stačiť nový hrniec. K surovinám len toľko, že všetko nakrájame na tenké plátky, zemiaky trochu na hrubšie, aby sa nerozpadli. Grilovacie korenie som použila len preto, že som nezohnala borievky (jalovec) a na tom korení bolo napísané, že ho obsahuje. Ešte by sa k surovinám hodili hríby, ale tie som tiež nemala. Ten mlynček na obrázku je na to, aby som si zomlela čierne korenie načerstvo. Je neporovnateľne lepšie.
-
2
Naspodok hrnca nalejeme trochu oleja a pokladieme prvú vrstvu - na tenko nakrájané mäso (nevyklepané) potreté horčicou.
-
3
Nasleduje cibuľa, slanina a koreniny - racsa, grilovacie a čierne korenie.
-
4
Ďalšou vrstvou sú rajčiny, paprika, cesnak a tymián. Priebežne trochu solíme. Po obvode hrnca ešte nastrkáme pár lístkov vavrínu.
-
5
Nasleduje kaleráb, zemiaky a štipľavá paprika.
-
6
Vrstvy ďalej striedajte ako vás napadne, alebo ako máte chuť. Napríklad - cibuľa, rajčiny, tymián...
-
7
...potom slanina, paprika, cesnak, kmín, grilovacie korenie...
-
8
...mäso, cibuľa, čierne korenie...
-
9
Akokoľvek, či budete robiť vrstvy, alebo to tam napatláte všetko dohromady, navrchu by mali byť zemiaky.
-
10
Podlejeme pohárom vody a dáme variť. Pozor na tú vodu, ja som dala dva poháre a zabudla som na to, že všetka posolená zelenina ešte pustí svoju a tak bude vody priveľa. Nabudúce teda menej. Varíme prikryté, bez miešania, cca hodinu. Občas pichneme do vrchnej vrstvy zemiakov, či už nie sú mäkké.
-
11
Keď už tomu moc nechýba, prisypeme lámanku a petržlenovú vňať. Mohla som tých krúpov dať aj viac, aspoň by vypili viac tej šťavy a bolo by to trochu hustejšie. Prikryté varíme ešte 10 minút, aby sa krúpy uvarili.
-
12
Servírujeme s kopčekom kyslej smotany, troškou postrúhaného ementálu a riadnym krajcom čerstvého chleba. Prajem dobrú chuť. :-)
@tetriss , nerozumiem otázke...
@tetrisss , nie neurazila, len som nepochopila otázku a prečo zabijak? Zeleniny je tam oveľa viac než mäsa a slaniny... alebo nie preto?
@babidka , držím palce, uzdrav sa čo najskôr a nakrájať a naukladať do hrnca by hádam zvládol aj muž... :-) ty už dozrieš len na samotné varenie. :-)
@evanaa , tá výhra je podmienená, ak sa nemýlim, ešte zaslaním fotky mňa s týmto jedlom... nuž, ale my sme to už pohltali, jedine, že by som sa odfotila s prázdnym hrncom... :-)))
@grandma , Ty maglajz varit nemusis, ale takto spolu varene potraviny sa chutouu doplnaju uz pri vareni, tak to ma iste vynikajucu chut ked je to hotove.
@babidka , nech to v nemocnici dobre dopadne a skoro sa nam vratis na Varechu. Takyto recept by snad uvaril i tvoj drahy pre teba ked nebudes moct stat na nohach. Nemusi nic obracat, miesat, vsetko sa mu uvari samo. Drzim palce.