Varecha.sk a TV Varecha sú internetové stránky plné receptov vydavateľstva PEREX, a. s. © 2009-2019.
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah na Vareche je chránený autorskými právami. Viac info.
Varecha využíva súbory cookies, všetky recepty bežia na serveroch firmy Webglobe - Yegon.
Made in Slovakia Cestovanie po Slovensku
ďakujem a teším sa, daj vedieť ako to dopadlo :)
ja robím aj tak, že zeleninu nakrájam na veľké kusy, pridám mäso, vôbec sa s tým nepiplem, robota tak na 10 minút a je to v rúre ale keď si dám tú námahu a takto to poukladám, zelenina je oveľa lepšia, taká chrumkavejšia, mám to tak radšej a zas až tak veľa roboty s tým nie je :)
ďakujem :-) ináč si to presne vystihla, toto je taký inšpiračný recept, netreba sa ho držať presne do bodky. Aj ja mám také jedlá najradšej. A ešte, pretože som lenivá, milujem jedlá z jedného hrnca alebo pekáča :)
Je variabilný - proste super. Vďaka za recept.
ďakujem :-) u mňa je to presne tak isto, raz za čas sa vybláznim na nejakom zložitom recepte ale bežne varím celkom jednoducho, tak nech sa nám darí :)
Ale v ziadnom pripade to nie je ratatouille a nema to byt preco zaradene do kategorie francuzskej kuchyne. Ked uz to chce byt z Francuzska, tak potom by to mohol byt 'tian provençal'.
Ratatouille (vyslovované [ratatuj]) je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza z okcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazývaný xamfaina a na Malorke tumbet. Ratatouille býva väčšinou servírovaný ako príloha k iným pokrmom, k mäsu alebo rybe, ale môže byť servírovaný aj ako hlavné jedlo, s ryžou, zemiakmi alebo chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek (Chausson à la ratatouille).
K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.
Existujú tri dominantné metódy prípravy. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Treťou a najmenej používanou metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať na pekáč/plech a zapiecť.
Bol som zvedavy ako je to a aky je rozdiel, ale @odile304 ktory zije podla vsetkeho francuzsku vystihol rozdiel. Tu nejde o pripravu ale o prezentaciu, ked je zelenina organizovane naukladana je to tian.
www.myrecipes.com/how-to/cooking-questions/ratatouille-ti...