Diskusia k receptu
Pečená zelenina

Pečená zelenina alebo Ratatouille č.2 fotorecept

evusik - fotkaevusik, 16. októbra 2019

Komentáre 1 - 13 z 13


používateľ nemá avatar
123
krásne... trochu práce s krájaním zeleniny , ale výsledok stojí za to
2x evusik, haji
@danda3 (16.10.2019 13:28)

ďakujem a teším sa, daj vedieť ako to dopadlo :)
@123 (16.10.2019 13:54)

ja robím aj tak, že zeleninu nakrájam na veľké kusy, pridám mäso, vôbec sa s tým nepiplem, robota tak na 10 minút a je to v rúre ale keď si dám tú námahu a takto to poukladám, zelenina je oveľa lepšia, taká chrumkavejšia, mám to tak radšej a zas až tak veľa roboty s tým nie je :)
1x 123
Krásně barevné jídlo, vše v jednom - bezva receptík a super fotečky. Díky za inspiraci!
@haji (16.10.2019 19:59)

ďakujem :-) ináč si to presne vystihla, toto je taký inšpiračný recept, netreba sa ho držať presne do bodky. Aj ja mám také jedlá najradšej. A ešte, pretože som lenivá, milujem jedlá z jedného hrnca alebo pekáča :)
2x haji, motyka
@evusik - pre mňa vynikajúci a excelentný recept. Ja podobne - mám rada recepty dobré, rýchle, málo riadu. Také sú pre mňa TOP. Aj keď raz za čas sa aj dosť "vypiplám ". Ukladám a určite to budem robiť častejšie.
Je variabilný - proste super. Vďaka za recept.
1x evusik
@motyka (18.10.2019 14:29)

ďakujem :-) u mňa je to presne tak isto, raz za čas sa vybláznim na nejakom zložitom recepte ale bežne varím celkom jednoducho, tak nech sa nám darí :)
1x motyka
Recept je super krasny a urcite je ta zeleninka aj chutna.
Ale v ziadnom pripade to nie je ratatouille a nema to byt preco zaradene do kategorie francuzskej kuchyne. Ked uz to chce byt z Francuzska, tak potom by to mohol byt 'tian provençal'.
@odile304 (16.11.2019 20:58)

Ratatouille (vyslovované [ratatuj]) je tradičný francúzsky zeleninový pokrm, pripravovaný najmä v okolí mesta Nice. Meno pochádza z okcitánského slova ratatolha, čo znamená miešaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazývaný xamfaina a na Malorke tumbet. Ratatouille býva väčšinou servírovaný ako príloha k iným pokrmom, k mäsu alebo rybe, ale môže byť servírovaný aj ako hlavné jedlo, s ryžou, zemiakmi alebo chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek (Chausson à la ratatouille).
K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak, cibuľa, cukiny, baklažán, papriky a korenie (najmä bazalka, majorán, tymian a pod.), ale je možné použiť aj celý rad ďalšej zeleniny.
Existujú tri dominantné metódy prípravy. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství a z druhej časti (väčšinou paradajky, cibuľa, cesnak, prípadne ešte olej a pod.) sa pripraví omáčka a pokrm sa potom upečie s ňou. Treťou a najmenej používanou metódou je zeleninu nakrájať na kolieska a vrstvene ukladať na pekáč/plech a zapiecť.