Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou

jarco - fotkajarco, 11. apríla 2011
Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou
Foto: jarco

Klasika, na ktorú mávam dosť často chuť. Tentoraz som ju dostal dosť náhle, takže som musel rýchlo utekať na nákup, v obchode zobrať čo Zobraziť celý popisKlasika, na ktorú mávam dosť často chuť. Tentoraz som ju dostal dosť náhle, takže som musel rýchlo utekať na nákup, v obchode zobrať čo bolo na pulte a hneď po návrate začať variť. Marinovanie ani dlhé pomalé pečenie neprichádzalo do úvahy :-)

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
500 g
2 ks veľké
200 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr som obielil zemiaky, nakrájal, osolil, premiešal v pekáči s trochou oleja a dal piecť do predhriatej rúry.

  2. 2

    Mäso som umyl a očistil. Výsledok je veľmi závislý od kvality suroviny, preto vyberajte dôkladne. Ja som tentoraz zohnal len uspokojivú kvalitu. Ponatieral som ho bohato olejom, osolil a okorenil čerstvo namletým farebným korením.

    Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou - obrázok 2
  3. 3

    Roštenku som opekal na panvici na troche oleja približne 20 minút, viackrát obracal a polieval výpekom. Nie je to najpríjemnejšia činnosť, prskajúci olej zašpiní celú kuchyňu... Ale keď som skúšal roštenku len piecť v rúre alebo dusiť v tlakovom hrnci, nebolo to ono, hoci som ju aj predtým narýchlo poopekal. Dĺžka opekania závisí od kvality/veku mäsa aj od jeho tvaru. Moje bolo síce ploché, čo je na roastbeef fajn, ale už trocha staršie, tak som mu dal viac času. Koniec tejto fázy som si načasoval tak, aby v tom čase už boli upečené zemiaky a mohol som dať mäso na 10 minút dôjsť už vypnutej, ale ešte horúcej rúry - na pekáč s mriežkou, aby neplávalo vo vlastnej šťave. Ak máte radi mäso prepečené, tak ho v rúre po opečení normálne pečte taký čas, aký je treba, len ho odporúčam zabaliť do alobalu, aby nevyschlo.

  4. 4

    Popri opekaní mäsa som na druhej panvici na minimálnom množstve olivového oleja opiekol hrubé plátky veľkých mäsitých paradajok. Keď bola jedna strana opečená, obrátil som a ešte horúci plátok som posypal strúhaným parmezánom. Zemiaky som pred poslednou tretinou času pečenia zalial smotanou.

    Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou - obrázok 4
  5. 5

    Roštenku nakrájanú na tenké plátky som podával so smotanovými zemiakmi, grilovanou paradajkou, zeleným šalátom a pivkom.

    Roastbeef so smotanovými zemiakmi a grilovanou paradajkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

stefanm
...dúfam,že ťa neruším?!?Asi ešte upratuješ kuchyňu od naprskaneho výpeku ale verím,že to mäsko stálo za to.Keby som nemal "zbytky" nedeľného kuriatka v chladničke asi by som neodolal a takú hovädzinku by som si narýchlo urobil...Ale riešil by som to tak,že by som ho išiel robiť ku susedke aby som nemusel upratovať svoju kuchyňu :)
vybusna
jarco nadhera...ja sa roastbeefu bojim a nikdy som to nerobila a neviem, ci najdem odvahu, k pecenemu hovadziemu mam respekt....
dorisa
Na takýto Roastbeef mám už strašne dávno chuť a tak s holandskou omáčkou.....mňam. Recept je krásny, mňam.
pacik
Chystám sa naň už asi 35 rokov, ale až po prečítaní tvojho receptu začínam mať pocit, že ten čas už nastal. Alebo je to tým, že sa blíži obed?
strigus
ja mám rešpekt všeobecne pred hovädzinou, ale raz sa snáď odhodlám a tvoj rcp vyskúšam, páči sa mi, až sa mi slinky zbiehajú ;-)
mike200
Veľmi pekný a inšpiratívny recept. Roastbeef robím aj ja. Tiež mäso najskôr opekám , avšak zo všetkých strán. Potom ho pomalšie pečiem v rúre za stáleho polievania šťavou ,aby mäso nevyschlo. Správne upečený roastbeef je na povrchu hnedý a vnútri mäkký a na reze ružový.
norikadz
Na prskajuci olej existuje lahka pomoc...kovova husta sietka na panvicu, dostat ju napr. v Tescome. Maso sa nedusi ako pod pokrievkou, a olej ostane len z vnutornej strany sietky...
Krasny recept ☺️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia