Cviklový šalát fotorecept

janger - fotkajanger, 28. novembra 2010
Cviklový šalát (fotorecept)
Foto: janger

Toto je najoblubenejsi cviklovy salat mojho muza. Rad ho robieva. A este radsej papka...

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
50 g
2 ks
1 ks
3 velke lyzice
1 velka lyzica
1 mala lyzicka
2 velke lyzice
2 velke lyzice
 podla chuti
 podla chuti
 podla chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvarime cviklu. Ja varim vzdy neosupanu, s pridanim soli. Potom ju osupeme. Medzitym si oprazime slaninku pokrajanu na malicke kocky.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu pokrajame na male kusky.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridame do nej pokrajanu cibulu a pokrajane jablko.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z ancoviciek (v plechovke) zlejeme olej. Pokrajame ich na male kusky a tiez pridame do misky s cviklou.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalej pridame uprazenu slaninku, kapary, uhorky pokrajane na male kusky.

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A potom uz len dochutime olejom, octom, kminom, mletym korenim, kari korenim. Dobre zamiesame a mozeme papkat. Dobru chut!

    Cviklový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Este taky tip: So solou treba dat pozor, lebo cviklu sme uz varili v osolenej vode. Tiez ancovicky su dost slane a ja som mala aj dost slanu slaninku. A ocot je na Slovensku tiez trochu silnejsi, tak toho bude stacit mozno aj trosku menej.

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
...recept si ukladám do KK...len... už som robila cvikľu a bolo ju treba variť. Trvalo mi to dlho ( jasné nevarila som ju v tlakovom hrnci ) . Ako by som urýchlila varenie cvikli ? Može sa stať , že kúpim staršiu cvikľu a je to aj tým ?
Keď ju varíš dlho a je tvrdá, tak je neskoro pozbieraná zo záhrady a je ako kaleráb drevnatá. Ak ti to vadí že je tuhá, treba ju nastrúhať na čo najmenšom struháku (ako syr) a vtedy necítiť že je tvrdšia a zje sa ako šalát s chrenom. Nemôžeš ju však krájať na kocky alebo kolieska, lebo to bude cítiť na jazyku. Cviklu treba uvariť v šupe, nechať troška vychladiť a keď ju potlačíš tak sama vyskočí zo šupy. Na prípravu treba použiť nie misku z UH ale sklenenú alebo porcelánovú, aby ti umelohmotná misa nezostala červená.
@anajben , a ako dlho si tu cviklu varila? Myslim, ze to zalezi aj toho, ci je uz dlho skladovana, alebo aj podla sezony, zevraj letnu cviklu staci varit kratsie. A aj podla velkosti, mensie cvikle su skor hotove. Taku drevnatu, ako pise @hubarka som este nemala. A ked sa ti aj dlhsie varila, bola potom dobra?
@hubata , aj ta umela hmota je kazda ina, lebo na obrazku, co vidis, je tiez miska z umelej hmoty, a dobre sa mi vzdy umyje, nie je zafarbena ;-))). Ale to uz na vlastne riziko :-)))...
...cvikľa bola kúpená v obchode tak neviem posúdiť či bola staršia. Mala som takú menšiu, ale varila sa dobré 3 hodiny. Inak pochúťka podľa receptu čo som našla tu bola výborna - pochúťka z cvikli na raňajky, večeru i pre návštevu - dĺžka varenia ma neodradila, chystám sa na to znová.
@anajben , 3 hodiny, to je dost dlho... Nuz ale hlavne, ze bola dobra. Ale snad nabuduce sa ti uvari rychlejsie. Ja by som skusila niekde inde kupit, v inom obchode...Ten spominany recept mam ulozeny aj ja, musim ho tiez niekedy vyskusat. Drzim palce ;-).

Pridaj komentár k receptu: