Tepsi kebab
Tepsi kebab

Cukinový tepsi kebab fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. mája 2017
Cukinový tepsi kebab (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý :-)

6-7
porcií

Suroviny

6-7 ks (mladé tenké)
1 kg mleté
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
1 KL
Zálievka:
cca 6 dl letná
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak)
1 PL (paprikové pyré - pasta)
0,5 dl
0,5 KL
Okrem toho:
100 g (82%-né)
 mladá




Postup

  1. 1

    V záhrade síce ešte nieje, ale v obchodoch sa už dajú kúpiť mladé cukiny :-) Potrebujeme 6-7 ks cukín, ktoré umyjeme, konce odkrojíme a cukiny pokrájame na krúžky hrubé 8 mm. Dalej ak máte, tak zopár menších cibuliek - ja ich mám ešte zo záhrady, tu ich aspon využijem :-) Mleté mäso 1 kg a vyšší plech, alebo pekáč. Boky plechu by mali byť vyššie, než je samotný krúžok cukiny :-) Môžte použiť hranatý, ale aj okrúhly plech/pekáč.

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske zmiešame mäso, nadrobno nakrájanu 1 väčšiu cibulu, sol, mletú rascu, mleté čierne korenie a Isot (nemusí byť). Dobre premiešame. Zo zmesi uťapkávame malé ťapky/köfte, velkosti a hrúbky cca krúžku cukiny. Ak by sa vám zmes trocha lepila, tak si občas navlhčite dlaň vodou :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krúžky cukiny budeme spájať stále po dvoch, takže si ich poukladáme/pripravíme stále do páru :-) Pripravené krúžky najprv trocha osolíme a potom položíme na 1 krúžok 1mäso, spojíme druhým krúžkom a takto ukladáme tesne vedla seba na suchý plech. Mala som to ako vypočítané :-) minula som všetky cukiny a všetko mäso. Do medzier, kde to bolo trocha volnejšie, som dala zopár malých cibuliek, ale kludne môžte dať aj väčšiu, len ju musíte prekrojiť. Cibula je nielen pre chuť, ale to tam aj trocha stesní :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako zálievku si zmiešame 2 PL paradajkovej salçe-pyré ,alebo hustý paradajkový pretlak. Dalej paprikovú pastu za 1 PL, sol, olej a 5-6 dl vody. Dobre to premiešame. Podla rady jednej varecháčky, môžte tureckú paprikovú pastu nahradit na Slovensku dostupnou paprikovou pastou v tube "Piros Arany" - červené zlato :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celú zálievku vylejeme do pekáča. Cukiny majú byť asi do polovice zaliate, cukina si ešte pustí aj vlastnú štavu. Na vrch rozložíme pokrajané maslo a dáme takto nezakryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C. Ked nám už obsah plechu začne vrieť, pekáč vyberieme a zakryjeme dobre alobalom. Dáme naspäť do rúry a pečieme až kým nebudu cukiny do 3/4 hotové. Po 25-ich minútach treba skontrolovať. U mňa to bolo 30 minút.

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30-ich minútach som alobal zobrala dole, pofŕkala vrch kde-tu olejom a vložila naspäť do rúry a ešte 15 minut nechala piecť. Za tych 15 minut vyvrie nadbytok/niekolko šťavy a aj vrch kebabu sa opečie :-) Na konci môžte na 2-3 minutky zapnúť vrchný ohrev a este nechať opiecť :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie to chutí s chlebom, alebo pečivom, ktoré si môžte namačkať do výbornej šťavy. Ale ako príloha je vyborná aj ryža, alebo pre deti aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

evusik
možno jednoduché, ale pre mňa priam luxusné jedlo :) keby som nemala obed v rúre tak už to aj robím, pritom v rúre mám všetku možnú zeleninu + mäso v pekáči len tak poprekladané = budeme mať s dedkom aj na zajtra :) tvoj recept príde na radu keď prídu deti, týmto ich poteším :)
atina47
Musi to byt vyborne a krasny postup, hovezi hraje v nasi rodine prim, ukladam.
haji
Malebná kompozice, výborné chuti, jsi se vyhrála, šikulka! Mám u bráchy pro letošek objednané cukíny. Tak si budu držet palce, abych mohla tvůj receptík využít, díky za sdílení, milá Cesmínko!
mata3636
dokonalé, do šťavy namáčať chlieb a k tomu šalát z dobrých domácich uhoriek. fuuu, až mi sliny tečú. ale ja by som musela vynechať olej a maslo, inak by môj žlčník horko zaplakal. uložené a zapísané v jedálničku na budúci týždeň. vyzerá to tak lákavo, že to musím hneď vyskúšať :-)
janikbj
ježkove oči, tak toto je nádherné. s mužom zbožňujeme cuketky a všetko z nich. určite niekedy vyskúšame i keď teraz by mi tá paradajkovo-papriková zálievka asi neurobila veľmi dobre. radím medzi prvé jedlá, čo robím čím skôr po pôrode :D
radost
bože môj..moja milá..ty si sa tatovi a mame vydarila..!!
ty prepisuješ v mojej kuchyni zabehnuté dejiny..
jednoduchý postup..málo surovín..temer bezprácne..
píšem na papier-prilepím na stôl,kde sedávam...bude..
majme všetci pokojný radostný deň...
cesminaz
Dakujem vam velmi krásne všetkym za vase milé slová :-) Som rada,ze aj takyto jednoduchy recept zaujal.Je to naozaj vyborné jedlo.Budem sa tesit ak ho niekedy vyskúsate,som si ista ze vam bude chutit ;-) Krasny vikend vsetkym.
siisa
Wooow, úžasný nápad ! Kde len chodíš na tieto super nápady ? Určite je to výborné jedlo :)
patroveckypitrs
Toto je aj moja teória, keď zelenina tak s mäsom. ľahšie mi to potom strávi. Samotná zelenina mi poslednú dobu nejako zaťažuje žalúdok. Dobrý obedík si uvarila, čo povieš nezameníme pol na pol?
cesminaz
@Izabelka @Frezia dakujem vam,ste milé :-) @Siisa :-) neviem síce kto toto jedlo vymyslel,ale ja som sa ho naučila z manželovej strany.Je fakt vyborné.Mam tu aj jeden s baklažanom,ak by ťa zaujimal  varecha.pravda.sk/recepty/patlcan-kebap-fotorecept/52196-...
Je to sice starsí recept s horšími fotkami,ale jedlo je skvelé ;-P @Patroveckypitrs :-))) dobrý komentík..alebo skôr výhovorka??? :-))) Zamenit uz nemám čo,robila som to ešte minulý tyžden :-)
ajay
Ja zvycajne robim s baklazanom ale vyskusam z cuketkami. Vyzera prekrasne!
mathias
Je to náročné na čas,ale myslím si že to jedlo si to zaslúži
cesminaz
@Ajay aj ja zvyknem robit s baklazanom.Vlastne podla toho čo mam prave doma,s tym urobím :-) Vyskusaj smelo,je to tiez velmi chutné. @Mathias ja to vidim prave naopak,podla mna to nieje náročné :-) Toto je skvelé jedlo,ked sa ti nechce vyvárať a dlho motat v kuchyni.Rychlo si pokrajaš cukiny,zmiešas mäso,naťapkas a pospájas..Zaberie ti to dokopy 30minút :-) Dás do rúry a tá ti to už dorobí.K tomu chlebík,alebo urobis zatial aj ryžu a máš jedlo pre celú rodinu :-) Ja to vidím takto ;-)
alena45
už mám uložený ten baklažánový, v týždni nasadila baklažánov habadej, ale aj tento cukinový je veľmi príťažlivý.
marienka44
Nádherne spracovaný recept, po lopate:-) Ukladam do KK, zahradu nemá, ale kupim v obchode.
deria
hľadala som recept s cuketou a tento názov ma pritiahol späť na Varechu. Vedela som že to musí byť tvoj recept, Cesminaz. A musí byť fajný. Celá dokumentácia prípravy je lákavá. Má len jednu chybu, že nejeme mäso, lebo tú úžasnú vôňu a chuť priam cítiť z tých obrázkov. Takže ja idem hľadať niečo dietnejšie, ale 5* som ti dala aj tak ;)))))
cesminaz
@Zinnajdha :-) köszi. @Marienka44 :-) dakujem,som rada ze sa jedlo páči.Zo záhradky či z obchodu,hlavné je nech chutí :-) Budem rada,ak raz vyskusas. @Alena45 tak nech máš požehnanú úrodu :-) Nech uz vyskusas ktorykolvek recept,dufam ze das vediet. Milá @Deria ..mne si urobila radost uz len tym,ze si sa tu zastavila a pridala pár milych slov :-) Dakujem a pozdravujem!
roxanne
Baklažánový kebab podľa tvojho receptu je už v našej kuchyni bežnou záležitosťou, teraz vyskúšam aj s cukinou. Ďakujem za všetky skvelé recepty! Ani nevieš, ako rada by som sa u vás "náhodou" občas zastavila a ochutnala hlavne tvoje kysnuté kyfličky všetkých možných druhov a bőreky:-) Mňam.
cesminaz
@Roxanne (22.5.2017 11:26)

Dakujem :-) tvojou spravou si ma fakt velmi potesila.Som velmi rada,ze vam ten baklazanovy kebab chutí :-) Ale vyborny je aj s cukinou,len ochutnajte.A keby si tak náhodou aj okolo išla,by som ta rada ponukla :-))
kecemis
Kedze to zvladne kazdy,vyskusal som a nelutujem. Nevizera tak pekne ako tvoje ale chutovo nema chybu. Vyborne, pochutili sme si.


kecemis
No a po takej dobrote bolo treba sa trochu poprechadzat, kedze aj nam tu zacalo pekne pocasie. A toto mam 5 minut of domu.


violeta
@cesminaz si poklad, som tvoj veľký fanúšik :) Dala som aj cuketu aj baklažán, nevedela som sa rozhodnúť, príloha len opečená bageta. Ďakujem za recept, VÝBORNÉ!!!


cesminaz
Milý @Kecemis mne sa páčit nemusí,hlavne ze sa tebe páči :-) Mne je hlavné to,ze ti jedlo chutilo a ze si bol spokojný :-) Dakujem za vyskusanie a aj za fotky.Nádherná krajina,veru aj ja by som sa tam velmi rada prechádzala :-) @Mata3636 dakujem aj tebe za správu :-) Som velmi rada,ze chutilo!
cesminaz
Milá @Violeta vyzerá to fantasticky! Podla toho čo mám doma,tak aj ja občas takto namiešam,je to tiež vyborné :-) Velmi si ma potešila tvojou odozvou,tešim sa ze vam chutilo.Dakujem a krasny den prajem :-)
zinnajdha
vyhľadala som aj baklažánový a všimla som si jeho názov. Moja babička pripravovala patližán, , naposledy som v maďarskej predajni videla označenie nie patrližán, ale "tojás zoldség"...Premenovali ho ?
zinnajdha
vyhľadala som aj baklažánový a všimla som si jeho názov. Moja babička pripravovala patližán, , naposledy som v maďarskej predajni videla označenie nie patrližán, ale "tojás zoldség"...Premenovali ho ?
kucharka
Ďakujem za ďalší chutný recept. Včera sme mali na obed tvoj cukinový kebab, s ryžou, veľká dobrota. Len, ak sa nenahneváš, ja som ho nakoniec posypala trošku syrom... viem, že to nieje moc turecké ale .... mala som misku syra, ktorý sa pýtal použiť :-)))
Pekný zvyšok nedele!


1x haji
cesminaz
@Zinnajdha (28.5.2017 12:55)

:-)) nie,nepremenovali.Volá sa este stále "padlizsán" ,ale niekde to môzu nazvat aj tojás zöldség :-) To más to isté,ako na slovensku je zvlást pomenovanie na mrkvu a petržlan,ale niekde ti môžu vypísat aj "koreňová zelenina" :-)
cesminaz
@Kucharka (1.10.2017 18:01)

Tvoj kebab vyzerá výborne! Som velmi rada,ze vam chutil :-) Dakujem ti za vyskusanie aj za odozvu s fotkou :-) Pekny den.
babinka
Vcera vyskusane, vylepsene slaninkou a cibulou medzi cukety, na kraji drobne zemiaky so zvyskami cukety, i jedno na tvrdo uvarene vajicko z ranajok- a pochutka hotova. Nabuduce pridam volaco pikantnejsie, chybalo mi tam. Deti zjedli bez mihnutia oka. A najmladsia to cele ukladala a vylepsovala. Vynikajuci variabilny recept.


1x haji
kukulienka71
Prišla som poďakovať za tento fantastický recept, naozaj sme si výborne pochutili. Trochu zmeny, bravčové pliecko, domáca papriková pasta v soli paradajková šťava 330ml, bez vody. Príloha ryža aj chlieb, výdatné letné jedlo. Nahádzala som tam aj fazuľky, papriky a rajčiny zo záhradky.


cesminaz
@Kuku lienka71 (21.7.2019 14:30)

Ahoj milá @Kuku :-) Fakt sa velmi teším tvojej odozve na toto jedlo.Menšie zmeny,alebo prispôsobit si toto jedlo môže kludne každý podla chuti a fantázie :-) Teraz je presne už čas cukín a baklažánov,aj ja mám už zopár v záhrade,ale zatial som len dusila s cesnakovým jogurtom a placky robila :-) Ale určite čoskoro aj ja zasa urobím.Vdaka za správu aj s krásnymi fotkami! Pozdravujem a príjemný den ti prajem ;-P @Janger :-)) dakujem,milé od teba.