Tepsi kebab
Tepsi kebab

Cukinový tepsi kebab fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. mája 2017
Cukinový tepsi kebab (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý :-)

6-7
porcií

Suroviny

6-7 ks (mladé tenké)
1 kg mleté
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
1 KL
Zálievka:
cca 6 dl letná
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak)
1 PL (paprikové pyré - pasta)
0,5 dl
0,5 KL
Okrem toho:
100 g (82%-né)
 mladá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V záhrade síce ešte nieje, ale v obchodoch sa už dajú kúpiť mladé cukiny :-) Potrebujeme 6-7 ks cukín, ktoré umyjeme, konce odkrojíme a cukiny pokrájame na krúžky hrubé 8 mm. Dalej ak máte, tak zopár menších cibuliek - ja ich mám ešte zo záhrady, tu ich aspon využijem :-) Mleté mäso 1 kg a vyšší plech, alebo pekáč. Boky plechu by mali byť vyššie, než je samotný krúžok cukiny :-) Môžte použiť hranatý, ale aj okrúhly plech/pekáč.

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V jednej miske zmiešame mäso, nadrobno nakrájanu 1 väčšiu cibulu, sol, mletú rascu, mleté čierne korenie a Isot (nemusí byť). Dobre premiešame. Zo zmesi uťapkávame malé ťapky/köfte, velkosti a hrúbky cca krúžku cukiny. Ak by sa vám zmes trocha lepila, tak si občas navlhčite dlaň vodou :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krúžky cukiny budeme spájať stále po dvoch, takže si ich poukladáme/pripravíme stále do páru :-) Pripravené krúžky najprv trocha osolíme a potom položíme na 1 krúžok 1mäso, spojíme druhým krúžkom a takto ukladáme tesne vedla seba na suchý plech. Mala som to ako vypočítané :-) minula som všetky cukiny a všetko mäso. Do medzier, kde to bolo trocha volnejšie, som dala zopár malých cibuliek, ale kludne môžte dať aj väčšiu, len ju musíte prekrojiť. Cibula je nielen pre chuť, ale to tam aj trocha stesní :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako zálievku si zmiešame 2 PL paradajkovej salçe-pyré ,alebo hustý paradajkový pretlak. Dalej paprikovú pastu za 1 PL, sol, olej a 5-6 dl vody. Dobre to premiešame. Podla rady jednej varecháčky, môžte tureckú paprikovú pastu nahradit na Slovensku dostupnou paprikovou pastou v tube "Piros Arany" - červené zlato :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celú zálievku vylejeme do pekáča. Cukiny majú byť asi do polovice zaliate, cukina si ešte pustí aj vlastnú štavu. Na vrch rozložíme pokrajané maslo a dáme takto nezakryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C. Ked nám už obsah plechu začne vrieť, pekáč vyberieme a zakryjeme dobre alobalom. Dáme naspäť do rúry a pečieme až kým nebudu cukiny do 3/4 hotové. Po 25-ich minútach treba skontrolovať. U mňa to bolo 30 minút.

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30-ich minútach som alobal zobrala dole, pofŕkala vrch kde-tu olejom a vložila naspäť do rúry a ešte 15 minut nechala piecť. Za tych 15 minut vyvrie nadbytok/niekolko šťavy a aj vrch kebabu sa opečie :-) Na konci môžte na 2-3 minutky zapnúť vrchný ohrev a este nechať opiecť :-)

    Cukinový tepsi kebab (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie to chutí s chlebom, alebo pečivom, ktoré si môžte namačkať do výbornej šťavy. Ale ako príloha je vyborná aj ryža, alebo pre deti aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
bože môj..moja milá..ty si sa tatovi a mame vydarila..!!
ty prepisuješ v mojej kuchyni zabehnuté dejiny..
jednoduchý postup..málo surovín..temer bezprácne..
píšem na papier-prilepím na stôl,kde sedávam...bude..
majme všetci pokojný radostný deň...
No a po takej dobrote bolo treba sa trochu poprechadzat, kedze aj nam tu zacalo pekne pocasie. A toto mam 5 minut of domu.


Prišla som poďakovať za tento fantastický recept, naozaj sme si výborne pochutili. Trochu zmeny, bravčové pliecko, domáca papriková pasta v soli paradajková šťava 330ml, bez vody. Príloha ryža aj chlieb, výdatné letné jedlo. Nahádzala som tam aj fazuľky, papriky a rajčiny zo záhradky.