Cukinový tepsi kebab fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý :-)
porcií
Suroviny
6-7 ks (mladé tenké) |
|
1 kg mleté |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
1 KL |
|
Zálievka: | |
cca 6 dl letná |
|
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak) |
|
1 PL (paprikové pyré - pasta) |
|
0,5 dl |
|
0,5 KL |
|
Okrem toho: | |
100 g (82%-né) |
|
mladá |
|
Postup
-
1
V záhrade síce ešte nieje, ale v obchodoch sa už dajú kúpiť mladé cukiny :-) Potrebujeme 6-7 ks cukín, ktoré umyjeme, konce odkrojíme a cukiny pokrájame na krúžky hrubé 8 mm. Dalej ak máte, tak zopár menších cibuliek - ja ich mám ešte zo záhrady, tu ich aspon využijem :-) Mleté mäso 1 kg a vyšší plech, alebo pekáč. Boky plechu by mali byť vyššie, než je samotný krúžok cukiny :-) Môžte použiť hranatý, ale aj okrúhly plech/pekáč.
-
2
V jednej miske zmiešame mäso, nadrobno nakrájanu 1 väčšiu cibulu, sol, mletú rascu, mleté čierne korenie a Isot (nemusí byť). Dobre premiešame. Zo zmesi uťapkávame malé ťapky/köfte, velkosti a hrúbky cca krúžku cukiny. Ak by sa vám zmes trocha lepila, tak si občas navlhčite dlaň vodou :-)
-
3
Krúžky cukiny budeme spájať stále po dvoch, takže si ich poukladáme/pripravíme stále do páru :-) Pripravené krúžky najprv trocha osolíme a potom položíme na 1 krúžok 1mäso, spojíme druhým krúžkom a takto ukladáme tesne vedla seba na suchý plech. Mala som to ako vypočítané :-) minula som všetky cukiny a všetko mäso. Do medzier, kde to bolo trocha volnejšie, som dala zopár malých cibuliek, ale kludne môžte dať aj väčšiu, len ju musíte prekrojiť. Cibula je nielen pre chuť, ale to tam aj trocha stesní :-)
-
4
Ako zálievku si zmiešame 2 PL paradajkovej salçe-pyré ,alebo hustý paradajkový pretlak. Dalej paprikovú pastu za 1 PL, sol, olej a 5-6 dl vody. Dobre to premiešame. Podla rady jednej varecháčky, môžte tureckú paprikovú pastu nahradit na Slovensku dostupnou paprikovou pastou v tube "Piros Arany" - červené zlato :-)
-
5
Celú zálievku vylejeme do pekáča. Cukiny majú byť asi do polovice zaliate, cukina si ešte pustí aj vlastnú štavu. Na vrch rozložíme pokrajané maslo a dáme takto nezakryté do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C. Ked nám už obsah plechu začne vrieť, pekáč vyberieme a zakryjeme dobre alobalom. Dáme naspäť do rúry a pečieme až kým nebudu cukiny do 3/4 hotové. Po 25-ich minútach treba skontrolovať. U mňa to bolo 30 minút.
-
6
Po 30-ich minútach som alobal zobrala dole, pofŕkala vrch kde-tu olejom a vložila naspäť do rúry a ešte 15 minut nechala piecť. Za tych 15 minut vyvrie nadbytok/niekolko šťavy a aj vrch kebabu sa opečie :-) Na konci môžte na 2-3 minutky zapnúť vrchný ohrev a este nechať opiecť :-)
-
7
Najlepšie to chutí s chlebom, alebo pečivom, ktoré si môžte namačkať do výbornej šťavy. Ale ako príloha je vyborná aj ryža, alebo pre deti aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)
ty prepisuješ v mojej kuchyni zabehnuté dejiny..
jednoduchý postup..málo surovín..temer bezprácne..
píšem na papier-prilepím na stôl,kde sedávam...bude..
majme všetci pokojný radostný deň...
@cesminaz , majstrovské dielo.-)
Je to sice starsí recept s horšími fotkami,ale jedlo je skvelé ;-P @Patroveckypitrs :-))) dobrý komentík..alebo skôr výhovorka??? :-))) Zamenit uz nemám čo,robila som to ešte minulý tyžden :-)
Dakujem :-) tvojou spravou si ma fakt velmi potesila.Som velmi rada,ze vam ten baklazanovy kebab chutí :-) Ale vyborny je aj s cukinou,len ochutnajte.A keby si tak náhodou aj okolo išla,by som ta rada ponukla :-))
Pekný zvyšok nedele!
:-)) nie,nepremenovali.Volá sa este stále "padlizsán" ,ale niekde to môzu nazvat aj tojás zöldség :-) To más to isté,ako na slovensku je zvlást pomenovanie na mrkvu a petržlan,ale niekde ti môžu vypísat aj "koreňová zelenina" :-)
Tvoj kebab vyzerá výborne! Som velmi rada,ze vam chutil :-) Dakujem ti za vyskusanie aj za odozvu s fotkou :-) Pekny den.
Ahoj milá @Kuku :-) Fakt sa velmi teším tvojej odozve na toto jedlo.Menšie zmeny,alebo prispôsobit si toto jedlo môže kludne každý podla chuti a fantázie :-) Teraz je presne už čas cukín a baklažánov,aj ja mám už zopár v záhrade,ale zatial som len dusila s cesnakovým jogurtom a placky robila :-) Ale určite čoskoro aj ja zasa urobím.Vdaka za správu aj s krásnymi fotkami! Pozdravujem a príjemný den ti prajem ;-P @Janger :-)) dakujem,milé od teba.