Profiteroles
Profiteroles

Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom fotorecept

Marko Boczek
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 30. decembra 2020
Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
70 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
750 ml
500 g
2 g
200 ml
10 ks
Žĺtkový krém:
3 ks
150 g
200 g
900 ml
Slaný karamel:
300 ml
250 g
3 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým masa nezhustne a nevytvorí guľu, ktorá sa neprilepuje k hrncu. Na strednom plameni miešame ešte ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť a postupne po jednom zašľaháme vajíčka.

    Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešané cesto dáme do cukrárenského vrecka a vytvarujeme malé guľky s priemerom 3 cm a pečieme 12 minút pri teplote 180 stupňov.

  3. 3

    Žĺtkový krém: Všetky suroviny na krém okrem žĺtkov dáme do hrnca a za stáleho šľahania metličkou privedieme do varu. Žĺtky vymiešame a opatrne po troškách k nim primiešame krém.

  4. 4

    Slaný karamel: Na karamel dáme do hrnca cukor, zahrievame, kým nevznikne karamel. Pridáme smotanu a miešame kým sa karamel nerozpustí, pridáme soľ a varíme do požadovanej hustoty.

    Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené vychladnuté guľôčky z odpaľovaného cesta naplníme žĺtkovým krémom. Podnos, na ktorom budeme croquembouche podávať potrieme karamelom. Z naplnených guľôčok vytvoríme pyramídu tak, že guľôčky navzájom prilepíme karamelom (môžeme ich namáčať do karamelu).

Recept je zaradený do kategórií:
Francúzska kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

smejkad
Normálne poukladat na tanier, zaliať karamelom a maskrtit, určite by som si dala povedať, mnam👍