Profiteroles
Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
70 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup- Cesto: Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým masa
nezhustne a nevytvorí guľu, ktorá sa neprilepuje k hrncu. Na strednom plameni miešame ešte ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť a postupne po jednom zašľaháme vajíčka.
- Vymiešané cesto dáme
do cukrárenského vrecka a vytvarujeme malé guľky s priemerom 3 cm a pečieme 12 minút pri
teplote 180 stupňov.
- Žĺtkový krém: Všetky suroviny na krém okrem žĺtkov dáme do hrnca a za stáleho
šľahania metličkou privedieme do varu. Žĺtky vymiešame a opatrne po troškách
k nim primiešame krém.
- Slaný karamel: Na karamel dáme do hrnca cukor, zahrievame, kým nevznikne karamel. Pridáme smotanu a miešame
kým sa karamel nerozpustí, pridáme soľ a varíme do požadovanej hustoty.
- Upečené vychladnuté guľôčky z odpaľovaného cesta naplníme žĺtkovým krémom. Podnos, na ktorom budeme croquembouche podávať potrieme karamelom. Z naplnených guľôčok vytvoríme pyramídu tak, že guľôčky navzájom prilepíme karamelom (môžeme ich namáčať do karamelu).
|