Profiteroles

Croquembouche so žĺtkovým krémom a slaným karamelom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

70 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým masa nezhustne a nevytvorí guľu, ktorá sa neprilepuje k hrncu. Na strednom plameni miešame ešte ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť a postupne po jednom zašľaháme vajíčka.
  2. Vymiešané cesto dáme do cukrárenského vrecka a vytvarujeme malé guľky s priemerom 3 cm a pečieme 12 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Žĺtkový krém: Všetky suroviny na krém okrem žĺtkov dáme do hrnca a za stáleho šľahania metličkou privedieme do varu. Žĺtky vymiešame a opatrne po troškách k nim primiešame krém.
  4. Slaný karamel: Na karamel dáme do hrnca cukor, zahrievame, kým nevznikne karamel. Pridáme smotanu a miešame kým sa karamel nerozpustí, pridáme soľ a varíme do požadovanej hustoty.
  5. Upečené vychladnuté guľôčky z odpaľovaného cesta naplníme žĺtkovým krémom. Podnos, na ktorom budeme croquembouche podávať potrieme karamelom. Z naplnených guľôčok vytvoríme pyramídu tak, že guľôčky navzájom prilepíme karamelom (môžeme ich namáčať do karamelu).