Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok

Čokoládový zákusok s citrónovým krémom a so snehovou čiapočkou

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 10. septembra 2023
Čokoládový zákusok s citrónovým krémom a so snehovou čiapočkou
Foto: Jana Štrbková
6
porcií
150 minút
príprava
90 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
200 g (60 %)
1 ČL
30 ml
3 ks
220 g
100 g
1 ČL
25 g
Citrónová plnka (lemon curd):
375 g
220 g
50 g
80 g
160 ml
2 PL
6 ks
Snehová vrstva:
440 g
60 ml
 štipka
6 ks
1 PL
Na ozdobenie:
150 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Nakrájané maslo, čokoládu, vanilkovú pastu a vodu dáme do hrnca s dvojitým dnom, postupne ohrievame na nízkom plameni. Za stáleho miešania rozpúšťame čokoládu a spájame jednotlivé zložky. Rozpustenú čokoládu necháme za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.

  2. 2

    Do misky vložíme vajcia a cukor a šľaháme asi 6 minút do pevnej peny. Pridáme vlažnú čokoládu a šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom a zľahka primiešame do hmoty.

  3. 3

    Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, spodnú časť vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 90 minút.

  4. 4

    Vychladnutý korpus vydlabeme - asi dva centimetre od okraja priložíme menší tanier, obkreslíme nožíkom kruh a opatrne ho vydlabeme lyžičkou tak, aby v spodnej časti zostala jedna tretina hrúbky cesta. Vydlabané cesto odložíme, použijeme ho na prípravu cake pops, ďalšieho chutného dezertu.

  5. 5

    Na prípravu citrónového krému „lemon curd“ nalejeme do hrnca s dvojitým dnom 250 ml mlieka, cukor a stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Kukuričný škrob vymiešame vo zvyšnom studenom mlieku a pridáme k osladenému mlieku a ohrievame, pridáme na kúsky nakrájané maslo, citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru a vaječné žĺtky, zmiernime oheň a za stáleho miešania varíme asi 5 minút do zhustnutia.

  6. 6

    Citrónovú plnku nalejeme na vydlabaný korpus, necháme vychladnúť a vložíme ešte na dve hodiny do chladničky.

  7. 7

    Pripravíme si snehovú čiapočku. Do hrnca s dvojitým dnom nalejeme vodu, nasypeme cukor a na silnom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí.

  8. 8

    Vaječné bielky dáme do misy, pridáme štipku soli a sneh mierne našľaháme. Počas šľahania prilievame horúci cukrový roztok a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pár minút pred koncom šľahania pridáme ocot.

  9. 9

    Koláč vyberieme z chladničky, špachtľou naň naaranžujeme snehovú čiapočku a dozdobíme černicami.

Diskusia k receptu

sobon
Presne, je to uzasne lakava dobrota, hlavne na oko…




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia