Čokoládový zákusok
Čokoládový zákusok s citrónovým krémom a so snehovou čiapočkou
Autor receptu: redakcia
6 porcií |
150 minút príprava |
90 minút na 160 °C |
Postup- Cesto: Nakrájané maslo, čokoládu, vanilkovú pastu a vodu dáme do hrnca s dvojitým dnom, postupne ohrievame na nízkom plameni. Za stáleho miešania rozpúšťame čokoládu a spájame jednotlivé zložky. Rozpustenú čokoládu necháme za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do misky vložíme vajcia
a cukor a šľaháme asi 6 minút do pevnej peny. Pridáme vlažnú čokoládu a šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom a zľahka primiešame do hmoty.
- Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, spodnú časť vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na
160 °C asi 90 minút.
- Vychladnutý korpus vydlabeme - asi dva centimetre od okraja priložíme menší tanier, obkreslíme nožíkom kruh a opatrne ho vydlabeme lyžičkou tak, aby v spodnej časti zostala jedna tretina hrúbky cesta. Vydlabané cesto odložíme, použijeme ho na prípravu cake pops, ďalšieho chutného dezertu.
- Na prípravu citrónového krému „lemon curd“ nalejeme do hrnca s dvojitým dnom
250 ml mlieka, cukor a stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Kukuričný škrob vymiešame vo zvyšnom studenom mlieku a pridáme k osladenému mlieku a ohrievame, pridáme na kúsky nakrájané maslo, citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru a vaječné žĺtky, zmiernime oheň a za stáleho miešania varíme asi 5 minút do zhustnutia.
- Citrónovú plnku nalejeme na vydlabaný korpus, necháme vychladnúť a vložíme ešte na dve hodiny do chladničky.
- Pripravíme si snehovú čiapočku. Do hrnca s dvojitým dnom nalejeme vodu, nasypeme cukor a na silnom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Vaječné bielky dáme do misy, pridáme štipku soli a sneh mierne našľaháme. Počas šľahania prilievame horúci cukrový roztok a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pár minút pred koncom šľahania pridáme ocot.
- Koláč vyberieme z chladničky, špachtľou naň naaranžujeme snehovú čiapočku a dozdobíme černicami.
|