Hruškový koláč
Hruškový koláč

Čokoládové kocky s hruškami a karamelom fotorecept

petullka - fotkapetullka, 23. septembra 2022
Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept)
Foto: petullka

Piekla som ho prvý raz, potrebovala som spracovať hrušky a výsledok ma prekvapil. Mám radšej krémové koláče, ale tento mi ozaj chutil. Karamel sa dostal do cesta a bolo to celé vláčne. Mňam 😁

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
180 g
1 ČL
100 g
125 g
150 ml (33 %)
250 g
50 g mleté
3/4 bal.
1 PL
500 g očistené
Karamelová poleva:
100 g
30 ml
100 ml (33 %)
15 g
Ostatné:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom. Kým sa to topí, očistíme si hrušky, rozrežeme na štvrtiny a zbavíme šupky a jadierok. Uzavrieme v nádobe, aby nezhnedli.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čokoláda by už mala byť roztopená, tak ju dáme preč z vodného kúpeľa, aby vychladla. A ideme na cesto.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé vajcia s cukrom a vanilkovou pastou (alebo vanilkovým cukrom) vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania prilejeme čokoládu a smotanu a nakoniec prepneme mixér na najnižšie otáčky a po lyžiciach prisypávame múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a kakaom. Otáčky dáme na maximum a ešte poriadne premixujeme.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo si ho kľudne vymažte maslom a posypte múkou, či kokosom. Na cesto naukladáme hrušky. Môj plech mal 32x22 cm a piekla som na 180 stupňov 30 minút. Ak chcete použiť viac hrušiek, odporúčam väčší plech.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrušky by sa mali nakrájať na hrubšie plátky a pekne natesno naukladať, ale moje boli už dosť prezreté a lámali sa mi v ruke, tak som tam naukladala také kusy. Hrušky trošku povtláčame do cesta.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Či je koláč upečený, zistíme pomocou špáradla.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa pečie koláč, spravíme si karamel, aby nám vychladol. Tento karamel používam aj na cheesecake, je skvelý.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cukor s vodou dáme na mierny plameň, nemiešame varechou, len sem tam pohneme hrncom, keď sa cukor roztopí, už vôbec nemiešame a čakáme kým skaramelizuje. Je dobre použiť hrniec so svetlým dnom, aby sme videli akú farbu má karamel. Keď má zmes zlatohnedastú (karamelovú) farbu, vezmeme z ohňa a prilejeme teplú smotanu. Opatrne, prská to!!!! Vrátime na mierny oheň a miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Ak chceme, pridáme vanilkovú pastu či štipku soli.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poleva bude riedka, ale keď vychladne, zhustne.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Karamel nalejeme lyžicou na teplý koláč, nechame vychladnúť a stuhnúť a nakrájame na kocky.

    Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Sezónne jedlá, Jesenné, Letné, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Hmm, toto bude velká dobrota! Moc pěkný receptík, fajnové suroviny, detailní postup a fotečky koláča k nakousnutí. S radostí bych dala testovací vzoreček, hrušky já ráda!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha