Citrónovo-mangová torta s malinovým želé vkladom fotorecept
Narodeninová torta pre kolegu.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpusy (2x24 cm): | |
8 ks |
|
8 PL |
|
8 PL |
|
3 ČL |
|
Citrónový sirup: | |
100 ml |
|
110 g |
|
z 3 citrónov |
|
Mangové pyré: | |
300 g mrazené |
|
Želé vklad: | |
500 g mrazené |
|
80-100 g |
|
10 g |
|
10 g |
|
50 g |
|
Krém: | |
1250 g |
|
200 g |
|
300 g |
|
30 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Korpusy: Bielky s cukrom vymiešame do pevného snehu. Pridáme po jednom žĺtky a nakoniec múku s práškom do pečiva. Cesto prelejeme do dvoch tortových foriem (priemer 24 cm) vystlanými papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút na 170 °C. Upečené korpusy necháme trochu vychladnúť vo forme a následne ich vyrežeme z foriem (nakoľko sme boky formy nevysypali múkou). Vyberieme z foriem a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Rozrežeme na celkovo 4 pláty.
- 2
Citrónový sirup: Vodu, cukor a šťavu z citróna dáme do rajničky variť, kým sa cukor nerozpustí. Necháme vychladnúť. Prelejeme do kropiacej flaše (ak máme).
- 3
Pyré: Mrazené mango rozmixujeme na pyré. Prepasírujeme cez sitko. Do krému neskôr použijeme iba 200 g. (Čo vám zvýši môžete použiť na dozdobenie torty, prípadne do ovocného pohára, na palacinky, atď.)
- 4
Mrazené maliny trochu ohrejte v hrnci a rozmixujte na pyré. Prepasírujte cez sitko. Dostaneme cca 330 g pyré. Ak použijete iné ovocie, ktoré nemá zrniečka, váha vzniknutého pyré môže byť vyššia. Na vytvorenie vkladu pri uvedenom množstve zvyšných surovín použite maximálne 350 g vzniknutého pyré.
- 5
Želatínu rozpustite vo vode a nechajte ju 10 minút napučať. V hrnci zmiešajte malinové pyré s cukrom, škrobom a zmes varte 1–2 minúty, do zhustnutia.
- 6
Hrniec odstavte z tepla, do jeho obsahu vmiešajte želatínu, a akonáhle sa rozpustí, zmes vlejte do okrúhlej formy (priemer 20 cm). Na dno dajte potravinovú fóliu, aby sa vám vklad neprilepil. Ak máte, na boky dajte acetátovú fóliu. Ovocný vklad vložte do mrazničky a po stuhnutí ho použite do torty.
- 7
Krém: Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sušené mango rozmixujeme na prach (mne sa ho nepodarilo rozmixovať úplne, preto som ho ešte preosiala cez sitko). Mascarpone vyberieme z chladničky aspoň 2 hodiny predtým, ako s ním budeme pracovať. Je potrebné, aby mali všetky suroviny na krém rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- 8
Mascarpone vymiešame ručným mixérom so smotanou. Pridáme rozmixované sušené mango. Pridáme mangové pyré a miešame RUČNE! stierkou, kým sa hmoty nespoja. Pridáme vychladnutú bielu čokoládu a opäť stierkou vmiešame do krému. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť, aby sa s ním lepšie pracovalo a nevytláčal sa z bokov torty.
- 9
Skladanie torty: Do vysokej nastaviteľnej formy dáme dokola acetátovú fóliu a na spodok položíme prvý zo štyroch plátov korpusu. Navlhčíme ho citrónovým sirupom. Pomocou cukrárskeho vrecka rovnomerne nanesieme krém a uhladíme. Položíme naň druhý plát korpusu, navlhčíme sirupom.
- 10
Krém nanesieme tentokrát iba po okraji. Do stredu vložíme malinový želé vklad. Krém okolo neho uhladíme tak, aby bol v jednej rovine s vkladom.
- 11
Položíme tretí plát, navlhčíme sirupom, nanesieme krém. Položíme posledný plát. Na vrch tohto dáme už iba tenučkú vrstvu krému, aby korpus nevyschol. Vyskladanú tortu necháme stuhnúť v chladničke cez noc.
- 12
Na druhý deň celú tortu potiahneme najprv tenkou vrstvou krému, aby sme dorovnali prípadné medzery. Nemusí to byť uhladené dokonale, keďže na to pôjde ďalšia vrstva krému. Necháme stuhnúť.
- 13
Na stuhnutú prvú vrstvu nanesieme druhú vrstvu krému a uhladíme. Necháme stuhnúť.
- 14
Tortu som ozdobila ganache polevou z bielej čokolády (v pomere smotana na šľahanie : čokoláda 1:2), šľahačkou a čerstvým ovocím. Akrylový nápis na čele torty je slovenská výroba zo Zvolena :)
Tiež ovocná torta:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, si milá 😊❤️