Ovocná torta k narodeninám fotorecept
Nemôžem napísať, že je táto torta nenáročná na prípravu, ale viem, že ňou poteším.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto piškótové: | |
6 ks |
|
štipka |
|
180 g |
|
6 PL |
|
120 g |
|
120 g |
|
Cesto orechové: | |
6 ks |
|
štipka |
|
180 g |
|
6 PL |
|
180 g |
|
60 g mleté |
|
Plnka čokoládová: | |
5 ks |
|
150 g |
|
100 g rozpustená |
|
350-400 g čerstvé, zmäknuté |
|
Plnka orechová: | |
250 g čerstvé, zmäknuté |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
200 g mleté |
|
Poťah na tortu: | |
100 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
150 g |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
|
|
Na boky torty: | |
mleté |
|
Na zdobenie: | |
(rôzne podľa sezóny) |
|
Postup
-
1
Cesto piškótové: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista postupne po lyžiciach pridávame kryštálový cukor. Šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky a pridáme olej.
-
2
Nakoniec varechou vmiešame preosiatu hladkú a polohrubú múku.
-
3
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do formy rovnomerne rozotrieme pripravené piškótové cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme. Po vychladnutí opatrne odstránime odnímateľnú časť formy.
-
4
Orechové cesto pripravíme rovnakým postupom ako piškótové...
-
5
... len nakoniec okrem preosiatej múky primiešame aj mleté vlašské orechy.
-
6
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 30 minút, kontrola špajľou či je korpus upečený.
-
7
Obidva korpusy po vychladnutí preložíme na pracovnú dosku.
-
8
Suroviny na čokoládovú plnku.
-
9
Vajíčka s cukrom vyšľaháme mixérom do penista. Misu preložíme nad paru a šľaháme do zhustnutia.
-
10
Čokoládu rozpustíme nad parou a vmiešame ju do vaječnej hmoty. Necháme vychladnúť.
-
11
Po vychladnutí spojíme s maslom vymiešaným do hladka.
-
12
Orechová plnka: Maslo, vanilínový a práškový cukor vyšľaháme do penista, zašľaháme mleté vlašské orechy.
-
13
Hotová orechová plnka.
-
14
Poťah na tortu: Sušené mlieko s práškovým cukrom dáme do misy a nastrúhame k nim studený tuk (Cera a Hera).
-
15
Vypracujeme hladký poťah na tortu.
-
16
Korpusy prekrojíme na rovnaké polovice a skladáme tortu. Orechový korpus preložíme na podnos, potrieme marhuľovým džemom a navrstvíme polovicu orechovej plnky.
-
17
Položíme piškótový korpus, potrieme ríbezľovým lekvárom a rozotrieme čokoládovú plnku. Vrstvenie opakujeme.
-
18
Vrch torty potrieme marhuľovým džemom a trochou plnky.
-
19
Pripravenú poťahovú hmotu rozvaľkáme na rozmer torty, u mňa 24x24 cm.
-
20
Preložíme pomocou valčeka na vrch torty a zľahka valčekom prevaľkáme. Tortu zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť. Boky torty posypeme mletými orechami a tortu ozdobíme ovocím.
Diskusia k receptu