Cisársky trhanec (Kaiserschmarrn)
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 15. februára 2022
Foto: Nebíčko v papuľke
porcie
Suroviny
150 g |
|
6 ks |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
40 g mleté |
|
250 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
2-3 PL |
|
podľa potreby |
|
50-60 g |
|
štipka |
|
Na posypanie: | |
|
|
Jablkové pyré: | |
3 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
4 PL (alebo podľa chuti) |
|
Postup
-
1
Hrozienka sparíme horúcou vodou, vodu zlejeme, hrozienka necháme odkvapkať a vložíme do misy. Pokvapkáme rumom, zamiešame a necháme vsiaknuť.
- 2
Múku preosejeme do misy, pridáme štipku soli, práškový (1 PL) a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odstáť 30 minút.
- 3
Z bielkov a 1 PL práškového cukru s niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Ten spolu s pomletými mandľami a s perlivou minerálnou vodou zapracujeme do pripraveného cesta.
- 4
Vo väčšej panvici necháme roztopiť maslo. Vlejeme cesto, ktoré posypeme hrozienkami, prikryjeme a do zlatista opečieme z jednej strany. Potom cesto otočíme, vidličkou rozkúskujeme a dopečieme za stáleho miešania. Podávame ešte horúce, posypané práškovým cukrom.
- 5
Jablkové pyré: Jablká očistíme, nakrájame na kusy, dáme do kastrólika. Zalejeme bielym vínom, pridáme cukor, šťavu z polovice citróna a celú škoricu. Jablká dusíme pod pokrievkou úplne domäkka. Potom ich vidličkou roztlačíme na pyré a dáme do misky. Ozdobiť ho môžeme škoricou a kúskom jablka potretým citrónovou šťavou, aby nesčernelo. K cisárskemu trhancu sa však hodí nielen jablkové pyré, ale aj brusnice alebo slivkový kompót.
Tiež trhanec:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu